GRENSOVERGANG laos - cambodja


Vanuit Don Det is het vrij makkelijk om de oversteek te maken naar Cambodja. We kiezen er voor om deze oversteek niet georganiseerd, maar zelf te doen. Simpelweg omdat dit goedkoper is.

 

NAAR DE GRENS

We vertrekken ’s ochtends om 08.00 uur met de eerste boot naar Ban Nakasang en hebben inmiddels wat mensen om ons verzameld die ook vanaf de grens met AVT (Asia Van Transfer) naar Siem Reap reizen. In Ban Nakasang nemen we niet de gebruikelijke bus, maar besluiten we samen uit te kijken naar een tuktuk die ons naar de grens kan brengen. Echter is dit door de busmaffia praktisch onmogelijk gemaakt. Ze hebben de kosten voor de bus onlangs blijkbaar drastisch verhoogd naar 11 USD p.p. en maken zo misbruik van hun machtspositie. Na een paar pogingen lukt het ons om via een guesthouse, verderop in de straat, een goedkopere taxi te regelen voor 5 USD p.p. We mogen echter niet eerder vertrekken dan de bus en als wordt gevraagd waar we vandaan komen, moeten we zeggen dat we bij dit guesthouse overnacht hebben. Prima! Wij hebben weer wat geld bespaart :)

 

DE GRENSOVERGANG

Er zijn veel wilde verhalen over de scams (geldklopperij) bij de grensovergang van o.a. Laos naar Cambodja, dus een beetje spannend vinden we het wel. Aangekomen bij het stempelkantoor voor onze vertrekstempel in het paspoort, begint het meteen. De mensen voor ons moeten 1 USD betalen p.p. Bij ons is de prijs ineens verhoogd naar 2 USD. Niet moeilijk doen en betalen want dit win je nooit.

 

Vervolgens loop je door een stuk niemandsland en kom je aan bij een houten schuurtje aan de rechterkant bij een slagboom waar je vanaf links dringend wordt toegeroepen dat je moet komen voor een health check in de speciale quarantaine tent. We hadden hier al over gelezen dat dit ook een scam is, dus we hebben ons oostindisch doof gehouden en zijn doorgelopen. Bij het volgende houten schuurtje (heel bizar dat dit officiële grensovergang-gebouwen zijn) moeten we ons visumformulier inleveren en 35 USD betalen voor ons visum. Deze prijzen schijnen ook te variëren maar goed. Na het betalen van het visum ging het krijgen van het daadwerkelijke visum vrij vlot. Daarna weer terug naar het eerste schuurtje bij de slagboom om onze aankomst- en vertrekkaarten in te vullen en in ons paspoort geniet te krijgen, en we zijn klaar! We mogen door naar Cambodja. Al met al vielen de scams ons onwijs mee. 

 

Wel hoor je veel verhalen over mensen die hun paspoort aan iemand afgeven die alles voor hun regelt en dan ineens veel meer geld moeten betalen. Wij hebben echter de stelregel nooit ons paspoort af te geven voor zoiets. Het is altijd ‘makkelijk’ zelf te regelen.

 

SIEM REAP

Vlak na de grensovergang is een restaurant (soort van) waar AVT gevestigd is en waar je wordt opgehaald door een minibus om naar Siem Reap te gaan. We hebben hier even moeten wachten op een andere groep voor we konden vertrekken en na een korte tussenstop na ongeveer een uurtje rijden voor de lunch, konden we echt op weg naar Siem Reap, onze eerste bestemming in Cambodja! 

 

 

In Siem Reap zijn we rond 19.00 uur aangekomen, dus al met al een reisdag van 400 kilometer in 11 uur.

 Commentaren: 0