MONDUL KIRI


Hier gaat een droom waargemaakt worden, we gaan een dag doorbrengen met olifanten! We doen in elk land iets speciaals en dit is ons Cambodja dingetje.

 

SLAAPBUS

We maken hier voor het eerst gebruik van de slaapbus deze reis, en dat bevalt ons prima. We hebben een plekje ter grootte van een twijfelaar om op te slapen en dat wil prima na het vroege opstaan die dag voor de zonsopgang bij Angkor Wat. We reizen via Phnom Penh en moeten hier overstappen op een minibus naar Senmonorom in Mondul Kiri. 

 

MONDULKIRI PROJECT

Sinds een paar jaar is er steeds meer bekend over de gruwelijke manier waarop men olifanten onderdanig krijgt. Ze worden als baby bij hun moeder weggehaald en hun ziel wordt gebroken door mishandeling en het ontzeggen van slaap en voedsel. Als de ziel eenmaal gebroken is, worden de olifanten ingezet voor toeristenritjes of moeten ze aan het werk in de houthak-industrie. Waar de olifant ook terecht komt, een fijn leven hebben ze niet. Gelukkig zijn er veel opvangtehuizen voor olifanten waar ze na hun harde werken en verschrikkelijke levens, weer een beetje olifant kunnen en mogen zijn. Echter worden de olifanten hier niet zomaar heen gebracht, ze moeten gekocht worden. Want een olifant is nou eenmaal veel geld waard in een arm land als Cambodja. 

 

Daarom doen veel van deze projecten aan tours voor toeristen waarbij je de olifanten mag voeren en in ons geval ze mag wassen en zelfs met ze mag zwemmen! Het geld wat hiermee verdient wordt, zorgt dat het project levensvatbaar blijft en voor de olifanten kan blijven zorgen. Beetje dubbel want ze blijven wel een toeristenattractie, maar het schaadt ze niet (meer).

 

DE TOUR

Wij hebben gekozen om naast een dag met de olifanten door te brengen, ook een trekking door de jungle te doen waarbij je de nacht doorbrengt in hangmatten in een lodge.

 

DAG 1

We beginnen onze tour met de trekking. We worden ’s ochtends opgehaald bij ons guesthouse en worden bij de lodge afgezet waar we diezelfde avond slapen. We hoeven dus niet met onze rugtassen te sjouwen. Met een groep van ongeveer 10 mensen beginnen we aan onze trekking en we komen langs de mooiste watervallen! Onze gids is een vrolijke jongeman van 20 die sinds een jaar Engels spreekt en dit leert van de toeristen. Best knap dat zijn Engels dan al op  dit niveau is. Onze lunch nuttigen we bij een waterval en we eindigen de dag in het dorp van onze gids waar wederom de puppy's, biggetjes en kleine kindjes vrolijk rondlopen.

 

We zeggen na de trekking gedag tegen een groot gedeelte van de groep en blijven met 1 Amerikaanse in de lodge achter. Onze gastvrouw bereid hier een zalige maaltijd voor ons en de avond wordt afgesloten met een kaartspelletje en een paar glaasjes rijstwijn. We kruipen op tijd onze hangmatjes in want naast het bewonderen van de prachtige sterrenhemel, is hier weinig te doen.

 

DAG 2

Na een verrassend goede nacht in de hangmat zijn we klaar voor de olifanten! Eerst nog even genieten van ons ontbijt met waanzinnig uitzicht en dan zijn we er klaar voor! Onze groep wordt aangevuld met 8 andere mensen en we starten met een uitleg over het project. Het mooie aan het Mondulkiri project, leren we, is dat niet alleen de olifanten opgevangen worden, maar dat een groot stuk bos gehuurd wordt van de hilltribes waardoor het bewaard blijft en de grote bedrijven hier niet kunnen gaan kappen. Daarnaast creëert het project werkgelegenheid voor de locals, zorgen ze voor de ouderen die niet meer kunnen werken door ze van voedsel te voorzien, en willen ze proberen te voorkomen dat de olifant in Cambodja uitsterft door een mannetje aan te kopen die nieuwe olifantjes kan maken.

 

En dan mogen we eindelijk naar de olifanten. Terwijl we afdalen naar het bos, en iedereen omhoog kijkt naar een eekhoorn in de bomen, komen er 2 enorme olifanten op ons af gelopen. Ze weten donders goed dat ze bananen krijgen dus zijn blij ons te zien. Terwijl we ze voeren, krijgen we de verhalen over hun verleden te horen en dan krijg je nog meer respect voor deze enorme beesten. We kunnen hier hele verhalen over vertellen, maar wie meer wil weten kan het beste even kijken op de website: www.mondulkiriproject.org

 

Na het voeren van de eerste 2 olifanten, gaan we op zoek naar de andere 3. En ook zij weten dat we met bananen komen en zijn blij ons te zien. Wat zijn ze prachtig en indrukwekkend. Dit was al een hele bijzondere ervaring!

 

Wanneer de bananen op zijn, gaan we terug naar de lodge waar we een heerlijke lunch krijgen en even kunnen chillen. Daarna gaan we terug naar de olifanten om ze te wassen en met ze te zwemmen. Er zijn 2 olifanten die dit heerlijk vinden dus met hen mogen we het water in. En om het plaatje helemaal compleet te maken doen we dit ook nog eens bij een waterval. Toch is het ook wel een beetje eng want ze zijn zo groot, je weet maar nooit..

 

Na het schrobben en zwemmen lopen we naar de andere olifanten die er niet van houden om gewassen te worden, maar wel zelf het water ingaan voor een verfrissend bad. Ook dit is weer genieten geblazen.

 

En dan is het jammer genoeg afgelopen. Maar zeker een ervaring die we niet hadden willen missen en we gaan met een onwijs blij gevoel terug naar ons guesthouse. De dag eindigt helaas iets minder leuk. Marije verstapt zich met haar backpack op, komt ten val en binnen no time is haar enkel onwijs dik. Vervelend maar het hoort bij reizen met Marije ;) Michiel regelt snel verband en met pijnstillers komen we de nacht door.

 

EN DOOR

Ondanks het mankement van Marije, besluiten we de volgende dag door te reizen naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh om hier oud & nieuw te vieren. Hopen dat we hier ook een stel krukken kunnen regelen..Commentaren: 6
 • #6

  Sander en Bergit (woensdag, 06 januari 2016)

  Wat een mooie foto's! En wat een ervaring met de olifanten, erg leuk om te zien!
  Jullie vermaken je nog opperbest zo te zien, ga zo door!
  Groetjes vanuit een ijzelachtig/bevroren Hardenberg

 • #5

  Janny en Ton (dinsdag, 05 januari 2016 21:22)

  Geweldig weer deze foto's en verhalen. Gaat het weer een beetje met je enkel Marije?
  Gelukkig heb je nu krukken hebben we gezien in ons laatste gesprek.
  Hier is het kouder aan het worden. In het noorden van het land is er behoorlijke gladheid door ijzel.
  Prachtig deze mooie reisverslagen. Zo blijven we zeer goed op de hoogte van jullie belevenissen.
  Veel plezier verder.

 • #4

  Jet Smid (dinsdag, 05 januari 2016 19:40)

  Hoi samen, allereerst de beste wensen voor 2016.
  En dat jullie nog heel veel mooie dingen gaan zien.
  Wat een mooie verhalen en foto's hebben jullie al gemaakt.
  Een kostbaar bezit om later thuis nog van na te genieten.
  Maar dat duurt nog even☺️☺️
  Wij zitten gekluisterd in huis want we kunnen de straat niet op
  Vanwege de ijzel.......... Op sommige plaatsen schaatsen ze door de straat.....
  Heel veel genieten samen en Marije sterkte met je voet......
  Lieve groeten van Henk&Jet
  p.s. heb je al krukken gevonden.? Heb er nog wel een paar kan ze zo opsturen..... Haha

 • #3

  Menno&Yvonne (dinsdag, 05 januari 2016 18:21)

  Wauw!! Wat een super bijzondere ervaring!! Mooie foto's en film!

 • #2

  Joop van Dijken (dinsdag, 05 januari 2016 17:27)

  Prachtige film en foto's. Hopen dat je pootje weer snel is genezen! Olifanten bijzondere dieren. wat ik zelf (Joop) met Papa heb ervaren in Afrika, kortgeleden.

 • #1

  Henriette (dinsdag, 05 januari 2016 16:48)

  Prachtig!!! : )