LUANG PRABANG


Luang Prabang, ook wel de parel van Laos genoemd en volgens sommigen de mooiste plek van niet alleen Laos, zelfs van heel zuid oost Azië. De stad met 33 boeddhistische tempels, UNESCO Protected World Heritage sinds 1995 en thuis van 70.000 Laotianen. En de officiële start van onze droomreis door Laos.

 
AALMOES CEREMONIE
Elke ochtend gaan de ruim 300 monniken langs de straten om hun aalmoes te ontvangen van de bewoners. Een mooie traditie waar door de vele posters in de stad op geattendeerd wordt, maar ook enkele regels worden uitgelegd. Zo moet je respect hebben voor de ceremonie en de monniken niet in de weg gaan staan om foto’s te maken. Bij diezelfde foto’s mag er geen flits gebruikt worden en je mag tijdens het maken niet hoger staan dan de monniken. Het aanbieden van een aalmoes mag alleen als dit strookt met je geloofsovertuiging en je de handeling met respect en in stilte kan volbrengen.

 

Mooie intenties maar de praktijk is anders. Busladingen toeristen worden ’s ochtends vroeg losgelaten in de straten van Luang Prabang. Er staan al rijen stoeltjes klaar, met daarop een aan te bieden aalmoes. De donkere ochtend wordt constant verlicht door de vele flitsen en je hoort de hanen niet eens meer kraaien door het gekakel van alle toeristen. Voor ons een beste domper want we hadden graag de ceremonie zelf meer willen meemaken. 

 

Op de terugweg naar ons Guesthouse kwamen we langs een paar achteraf steegjes en hier hebben we de ceremonie wel in een pure vorm kunnen zien. En dan is het toch wel heel indrukwekkend!

WATERVALLEN
Uiteraard gaan we in Laos vrolijk verder met onze scootertochtjes, hoewel de prijs hier in Luang Prabang schrikbarend hoog is. Daar waar een scooter in Thailand tussen de € 2,50 en € 8,- ligt, moesten we hier meteen bijna € 15,- aftikken voor een dagje. 

 

We zijn gestart met een bezoek aan de Kuang Si Waterfall maar verder dan de ingang zijn we niet gekomen. Rijen toeristen stonden klaar om de korte wandeling naar de waterval te starten dus wij hebben besloten het voor nu over te slaan, de volgende ochtend heel vroeg te gaan voor de drukte aan, en nu door te rijden naar de Tad Sae Waterfall. Een onwijs mooie waterval die het bezoeken op een warme dag zeker waard is. Je kan namelijk zwemmen in het prachtige blauw-groene water. Helaas was het tijdens ons bezoek iets te koud om het water in te duiken. Een klein minpuntje aan deze ‘attractie’ is de olifantenrit waarmee je door het water kunt lopen. Stiekem hadden we gehoopt dit aangezicht achter ons te laten in Thailand, helaas.

 
VOEDSELVERGIFTIGING
Een bezoekje aan de avondmarkt mag zeker niet uitblijven als je in Luang Prabang bent, net als de overheerlijke stokbroodjes en zalige fruitshakes. De loempia’s raden we je af. We mogen graag de plaatselijke lekkernijen proeven en eten veel van de straatkraampjes. We laten het meestal wel even verwarmen om de bacteriën te doden. Misschien hadden we dat in het geval van de loempia’s niet moeten doen. Gevolg: we hebben elkaar een nachtje afgewisseld op de wc. Nog nooit zo blij geweest met een kamer met eigen badkamer!

 

Helaas hebben we hierdoor de Kuang Si waterval niet opnieuw bezocht, maar een dagje goed uitgeziekt.


KOOKCURSUS
Als afscheidscadeau hadden we een kookcursus gekregen. Dit was een uitdaging met onze nog ietwat weeïge magen, maar het was onwijs leuk en lekker. We zijn een goed team in de keuken.

 

Verder wilden we een trekking doen naar het Noorden, langs bergvolkeren, maar deze is niet doorgegaan omdat de weg in eerste instantie te slecht was door de regen, en later was de groep niet groot genoeg. Helaas maar hier krijgen we ongetwijfeld nog genoeg kansen voor de komende tijd.


PHU SI TEMPEL

Zoals gezegd heeft Luang Prabang 33 boeddhistische tempels en de bekendste is de Phu Si Tempel boven op de berg in het centrum. Uiteraard moet hier wel voor betaald worden en helaas is de tempel zelf niet heel indrukwekkend. Het uitzicht is echter wel mooi en de zonsondergang moet ook prachtig zijn maar dit hebben we overgeslagen want je schijnt als sardientjes in een blik bij elkaar te staan.

EINDOORDEEL

Als puntje bij paaltje komt delen wij de mening van menig Luang Prabang bezoeker niet. Wij zijn niet onder de indruk van de stad. Hij is ons zelfs een beetje tegengevallen. En misschien komt dit door de voedselvergiftiging, door de vrouw van het guesthouse die iedereen wilde oplichten, het weinige respect tijdens de ochtendceremonie of de hoge prijzen. Wij laten deze stad graag achter ons en zijn klaar voor de volgende bestemming: Muang Ngoi.Commentaren: 5
 • #5

  Yvonne (donderdag, 10 maart 2016 14:51)

  Leuk om jullie belevenissen te lezen. Onze eigen reis toonde enkele jaren terug nogal wat overeenkomsten met die van jullie... zowel qua bezochte plaatsen als de voedselvergiftiging in Laos. Man, ik ben nog nooit zo ziek geweest (en ook daarna nooit meer gelukkig). Gelukkig in jullie geval na een dag weer over! :)

 • #4

  Ann (zondag, 13 december 2015 16:36)

  Ik zag toevallig op FB je link naar de blog en al die belachelijke commentaren op jullie ervaring. Wij hebben er ook geen goeie ervaring gehad zoals op meerdere plekken in Laos. We hebben er ook een voedselvergiftiging opgelopen door de loempia's! En naar die aalmoezenceremonie zijn we zelfs niet geweest omdat we gehoord hadden van al die toeristen zonder respect voor de monniken.
  Leuke blog trouwens. Doe zo verder en nog veel reisplezier!
  Onze ervaringen kan je eventueel volgen op http://ourwaystefann.blogspot.com/

 • #3

  Bergit (zondag, 13 december 2015 11:28)

  Mooie foto's! Ik mis de foto's van jullie badkamernachtje :p.
  Groetjes!

 • #2

  Sigrid | My Travel Secret (zondag, 13 december 2015 10:37)

  Ik heb vooral het gedeelte over de aalmoezen, al grinnikend gelezen hahaha. Ik was exact 5 jaar geleden in Luang Prabang en toen was het al meer een toeristische attractie, dan een mooie traditie. Vreselijk!!! Gelukkig zagen jullie achteraf nog wel een processie zoals hij hoort. Mochten jullie nog naar Myanmar gaan....daar zul je het zeker ook nog ervaren in de puurste vorm. Mount Pousi was destijds nog wel te doen, maar kan me er iets bij voorstellen hoe het nu is. Verder....15 euro voor een brommer?? Das echt heel duur!! Ik vond de 80.000 kip per dag voor de Thakhek Loop al prijzig, maar ja hier komen de mensen naar toe om een brommer te huren en is er weinig concurrentie. Soms zijn het de omstandigheden die invloed hebben op je ervaring/mening en daar is niks mis mee. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen dat jullie Luang Prabang niet zo leuk vonden. Ik vond Koh Chang echt vreselijk en daar zijn heel veel mensen het ook niet mee eens ;-) Veel plezier in Muang Ngoi!!!

 • #1

  Laura (zondag, 13 december 2015)

  Jammer dat het jullie tegenvalt! De foto's zijn wederom mooi, dat dan weer wel!
  Dikke kus!!