SLOWBOAT


Vanuit Pai verlaten we Thailand en reizen we door naar ons derde land alweer van onze droomreis, namelijk Laos. We hebben tickets geboekt voor de slowboat en zijn nogal onzeker over wat ons te wachten staat. We lezen/horen veel verhalen over een lange reis, op houten bankjes, hutjemutje op elkaar maar met prachtige uitzichten.

 
VISUM
De reis begint met een bustocht die ons naar het grensstadje Chiang Klong brengt. Hier komen we ’s nachts aan om 02.00 uur en de volgende ochtend moeten we weer om 07.00 uur klaar staan. Na lang wachten, een aantal formaliteiten, een bustrip naar de grens, nog meer formaliteiten en een betaling van 35 USD hebben we ons visum voor Laos te pakken. Vanaf de grens worden we naar de slowboat gebracht.

 

Aangekomen bij de slowboat zijn we blij verrast, geen houten bankjes maar autostoelen! Dat wordt een redelijk comfortabele reis. De boot is afgeladen met backpackers en enkele oudere vakantiegangers en wij verbazen ons over de energie die iedereen heeft om constant met elkaar in gesprek te zijn: ‘Where are your from? How long are you travelling? What are your plans?’ Blij dat we elkaar hebben en geen verplichte praatjes aan hoeven te gaan. Tijdens het varen kunnen we genieten van prachtige uitzichten en lekker een boekje lezen. 

 

Bij de grensovergang hadden we al een overnachting geregeld in Pak Beng, het plaatsje waar de slowboat zijn tussenstop heeft. Dit dorpje leeft van de toeristen die stoppen met de slowboat en hier is verder dan ook niks te beleven.

 

De volgende ochtend vertrekken we rond 10.00 uur om de laatste kilometers op de melk-bruine Mekong River af te leggen. Wederom prachtige uitzichten maar of dit nou constant even boeiend is? Wij zijn blij met ons leesvoer.

 

Na ongeveer 6 uurtjes varen waren we op onze plek van bestemming en dus ons startpunt in Laos: Luang Prabang.

EXTRA OPMERKING
Bij het boeken van je hotel bij de grensovergang wordt een heel verhaal gehouden over o.a. het reserveren van goede plekken op de slowboat voor de tweede dag. Dit is nonsens. Er worden geen plekken vrij gehouden en er zijn eigenlijk geen hele goede en hele slechte plekken. Dit maakt weinig verschil. Verder hebben we verhalen gehoord over guesthouses met koude douches terwijl er een warme douche belooft was, dit kunnen wij gelukkig niet onderschrijven. Wil je zeker weten dat je guesthouse helemaal goed is, kan je ter plekke in Pak Beng ook nog prima iets regelen.Commentaren: 0