THAKHEK || 19 DECEMBER 2015 


Vlak voor we ’s avonds aankwamen op het busstation van Thakhek zagen we gelukkig meteen een guesthouse waardoor we niet hoefden te zoeken naar een overnachtingsplekje. We troffen hier een reiziger die we al eerder in de bus naar de slowboat ontmoet hadden. In Laos nemen veel mensen dezelfde route dus we komen geregeld ‘bekenden’ tegen.DE LOOP

De reden voor ons bezoek aan Thakhek is de loop. Een prachtige scootertocht langs verschillende grotten, over prachtige kronkelweggetjes door de bergen en door kleine dorpjes.

 

We mogen onze tassen bij het guesthouse achterlaten en onze vriendelijke guesthouse eigenaar wil ons ’s ochtends wel meenemen als hij zijn dochter om 07.00 uur naar school brengt. Zo zijn we mooi vroeg bij de scooterverhuur en kunnen we op tijd aan onze driedaagse trip beginnen.

 

 

DAG 1

Na het huren van twee semi-automatische scooters voor nog geen € 5,- per scooter per dag, het laten inpakken van ons broodje voor onderweg en het aftanken van de scooters, zijn we er helemaal klaar voor! Het is voor Marije wel even wennen, rijden én schakelen, maar och wat voelt het stoer om zo samen op allebei een eigen scooter op pad te gaan!

 

Na nog geen 25 kilometer was de pret echter over: de eerste lekke band was een feit. Gelukkig gebeurde dit praktisch naast een garage dus terwijl wij onze broodjes opaten, werd de binnenband vervangen en konden we met volle magen onze tocht verder vervolgen.

 

De eerste 30 kilometer van de loop zijn om te rijden een beetje saai. Je ziet de karstgebergten al op afstand maar de weg er naar toe is recht. Weinig spannends, maar je weet dat je beloont wordt. 

 

Na ongeveer 150 kilometer kom je aan bij Tha Luang Village, de eigenlijke eerste stop van de loop. Maar omdat wij zo vroeg vertrokken waren en eigenlijk nog wel even door wilden rijden, besloten we om sowieso door te gaan naar Laksao. Vlak na Tha Luang bereik je een weg waar ze met de weg bezig zijn. Hier werd de eerste kleine schuifpartij met een scooter een feit. Marije kwam in de knoei in een bocht met terugschakelen en remmen en gleed onderuit. Een paar seconden stond het huilen nader dan het lachen, maar de schade aan zowel brommer als lichaam vielen mee, dus we zijn snel weer doorgereden. 

 

Na de wegwerkzaamheden rijd je kilometers lang alleen maar over een dirtroad. Het wonderlijke is dat direct aan deze dirtroad verschillende dorpjes liggen waar zowel mens als huis onder het stof zit. Helaas was het deze dag nogal winderig en bewolkt waardoor we het (ondanks minstens 3 lagen bovenkleding) best koud hadden en best snel langs deze dorpjes gereden zijn. Zonde want dit is juist waar we van houden.. 

 

Aangekomen in Laksao hebben we een guesthouse gezocht met een warme douche, gegeten bij het enige restaurant in het dorpje met de toepasselijke naam ‘The Only One’ onder genot van een valszingende karaokende man en zijn we vroeg ons warme bed ingedoken. 

 

 

DAG 2

De wind is gelukkig wat gaan liggen en de zon laat zich ook weer zien, dus het belooft een mooie dag te worden. We stappen om 08.00 uur op de scooter en besluiten de loop vandaag uit te rijden in plaats van er 3 dagen over te doen. Dit is makkelijk haalbaar zonder het bezoeken van de Konglor grot (we hebben genoeg grotten gezien voor mensen die niet van grotten houden) maar ook met bezoek aan de grot was dit haalbaar geweest.

 

Dag 2 begint meteen prachtig over een redelijk goed wegdek met heerlijke kronkelweggetjes door de bergen. Deze dag kenmerkt zich weer door vele dorpjes langs de weg. Het leuke is dat  de kinderen hierdoor onuitputtelijk een ‘gesprek’ op afstand met je aan kunnen gaan door Sa bat dee (hoi) en hello te roepen vergezeld van enthousiast gezwaai. Af en toe stoppen we voor een Canon momentje van de prachtige meisjes in klederdracht of het fantastische uitzicht. We moeten oppassen voor overstekende koeien, varkens, honden, geiten en mensen en de biggetjes, puppies en kleine kindjes zijn elkaars speelkameraadjes. Met een mooie gang rijden we deze dag weer terug naar Tha Khaek, leveren we onze scootertjes in bij Wang Wang Rental en vertrekken we diezelfde dag nog naar Pakse. 

 

 

PAKSE

Ook in Pakse staat een mooie loop op het program. Hier kunnen we kiezen uit een korte of lange loop. Welke het gaat worden beslissen we daar.Commentaren: 0