VANG VIENG


Vang Vieng stond jaren bekend om het tuben, met een binnenband van de rivier afgaan en tussendoor enkele stops te maken bij de barretjes. Hier zijn de laatste jaren echter nogal wat doden bij gevallen door verdrinking, gebroken nekken of hartaanvallen en daardoor heeft de regering veel van de barretjes aan de rivier gesloten. Het tuben is dus eigenlijk een beetje uit. Gelukkig is er verder ook genoeg te beleven in dit kleine stoffige stadje. Echter de trip hierheen verliep in ons geval niet geheel vlekkeloos..


DE RIT
Om 09:30 uur is het weer tijd om Muang Ngoi achter ons te laten en via Nong Khiaw naar Luang Prabang te reizen. Hier aangekomen moesten we nog beslissen wat onze volgende stop zou worden: Phonsovan of Vang Vieng. We kiezen voor Vang Vieng om o.a. makkelijkere, maar vooral ook snellere reis.

 

Aangekomen in Luang Prabang kunnen we volgens de kaartjesverkoper om 17.00 uur op de bus stappen. Dit anderhalf uurtje is makkelijk te overbruggen door een hapje te eten. Dit anderhalf uurtje werden 5,5 uren maar ach, we zijn in Laos, een echte dienstregeling kennen ze hier niet.

 

Om 21.00 uur stappen we in de bus en worden we via kronkelige bergweggetjes in de richting van Vang Vieng gereden. Na ongeveer een uur ziet Marije een stel koplampen wel heel dichtbij komen, en wordt de bus precies naast haar geschampt door een andere bus. Gelukkig valt de schade mee en kunnen we snel weer doorrijden. Tot de bus er nog geen uur later volledig mee stopt. En helaas heeft de bus het ook niet weer gedaan… Er zijn nog enkele pogingen gedaan maar toen het om 03.00 uur helemaal stil werd, was ons duidelijk dat we de rest van de nacht in deze koude bus zouden doorbrengen.

 

En stiekem was dit achteraf geen straf. We hebben niet heel veel slaap gehad maar zijn ’s ochtends wel getrakteerd op een prachtige zonsopgang en toen we om 09.00 uur opgepikt werden door een andere bus hebben we kunnen genieten van één van de mooiste ritjes die we gehad hebben in Laos.

VANG VIENG
In Vang Vieng hebben we voor het eerst een semi automatische scooter gehuurd (scheelt weer in de prijs!) en de twee kleine loops gedaan. Deze brachten ons door leuke stoffige dorpjes, over prachtige bergweggetjes en naar mooie uitzichten. Verder leent de omgeving zich prima voor een paar kilometer hardlopen door de rijstvelden, je conditie nog verder testen door het beklimmen van de Pha Poak (berg met oranje vlag) temidden van die rijstvelden en je kan hier een fantastische ballonvaart maken! Ook heeft Vang Vieng voor ons eeuwig de connectie met heerlijke fruitshakes en bananapancakes met Nutella!

BALLONVAART
Michiel was laatst jarig geweest en had van het thuisfront wat verjaardagsgeld gekregen. En dit geld is goed besteed. We hebben namelijk een ballonvaart tijdens de zonsondergang gemaakt. Je staat met een mannetje of 8 in de mand maar hier merk je weinig van. Wat is het uitzicht over de bergen vanuit zo’n mand adembenemend, helemaal als de lucht prachtig verkleurt door de ondergaande zon.

EN DOOR
Vanuit Vang Vieng reizen we door naar Vientiane, de hoofdstad van Laos.Commentaren: 0