pantanal


 

 


De Pantanal is ’s werelds grootste tropische moerasgebied waar je verschillende ecosystemen kunt vinden en wordt geschat op tussen de 140.000 en 195.000 vierkante kilometer. Het is thuis voor meer dan 1.000 vogelsoorten, 400 vissoorten, 300 zoogdiersoorten en meer dan 9.000 subsoorten van ongewervelden. Een prachtige plek voor natuur- en dierenliefhebbers. Er wordt gezegd dat je beter wildlife in de Pantanal kunt spotten dan in de Amazone, door haar open terrein.
how did we get there

We hebben onze buskaartjes naar de Pantanal in Bonito geboekt bij Catarino's Guesthouse. Zij hebben een minivan die dagelijks rond 10.00 uur uit Bonito vertrekt en ons naar Buraco das Piranhas (Piranha gat) heeft gebracht waar we tegen 14.00 uur aankwamen (kosten 100 Real p.p.) Maak je geen zorgen over de lunch want de chauffeur stopt ergens halverwege en geeft je voldoende tijd om te eten.

 

Je kunt ook de lokale bus nemen maar deze vertrekt 's middags uit Bonito en dit was voor ons te laat.


where to sleep || pantanal jungle lodge

De Pantanal Jungle Lodge ligt direct naast de Miranda Rivier en is een prachtige plek om te genieten van de Pantanal. De lodge is gebouwd op palen en biedt uitzicht over het indrukwekkende landschap. Ze hebben hier zowel privé kamers als slaapzalen en het is een all inclusive concept, op de drankjes na. Je kiest je tour (tussen de 2 en 5 dagen, wat je maar wilt) en zijn regelen alle trips voor je. Ze hebben een heerlijk buffet, waar je 3x per dag je buik vol kunt eten en de locatie is perfect. Bij het wakker worden 's ochtends, hoorden we de brulapen brullen en zagen we capybara's grazen, wat een verblijf hier toch wel extra bijzonder maakt.

** De prijs voor 4 dagen - 3 nachten is 1.445 Real p.p. voor een private room en 1.100 Real p.p. in een dorm.

Brazilië || Pantanal - Jungle Lodge
Brazilië || Pantanal - Jungle Lodge
Brazilië || Pantanal - Jungle Lodge


what to do

We werden bij Buraco das Piranhas opgehaald door de eigenaar van de Jungle Lodge en hij bracht ons naar zijn prachtige verblijf. We hadden nog geen idee wat we konden verwachten, maar hadden erg veel zin om de Pantanal te ontdekken..

PIRANHA VISSEN

Na aankomst bij de Jungle Lodge, hadden we wat tijd om onze backpacks uit te pakken en een kleine lunch te nuttigen. Maar het duurde daarna niet lang of we werden gevraagd of we zin hadden om te gaan vissen. Piranha vissen om precies te zijn.. En dat was eigenlijk best leuk! Je voelt ze de hele tijd aan je aas knabbelen en zodra je er één aan de haak geslagen hebt, voel je hoe sterk ze zijn. Wanneer ze uit het water komen, hoor je de tanden nog tegen het staal van de haak aanslaan. Je wilt zeker niet gebeten worden door deze monsters! Marije haalde de eerste uit het water maar dit was blijkbaar beginners geluk. Nadat hij eerst een paar bomen gevangen had, had Michiel de schwung te pakken en de strijd eindigde uiteindelijk in 7-3 voor Michiel.

SUNSET MOTORBOOT TRIP

We vertrokken om 18.30 uur met de boot op safari om o.a. krokodillen te spotten en de zonsondergang vanaf het water te bewonderen. We hebben deze avond slechts 1 kleine krokodil gezien, maar wel redelijk veel apen, kleurrijke vogels en een prachtige zonsondergang. De tour eindigde in het donker en toen veranderde de omgeving in een magisch plekje. De sterren versierden de hemel, de vuurvliegjes gaven een show weg aan de kade, de vogels dansten over het water voor de boot aan en de bliksem maakte het feestje compleet. Het was al een tijdje geleden dat we de sterren gezien hadden, dus het was zeker genieten.

PAARDRIJDEN

De volgende ochtend moesten we weer vroeg op want we gingen paardrijden. En dat was leuk! In het begin is het best eng om op zo'n groot paard te zitten, helemaal omdat wij beide weinig tot geen ervaring met deze prachtige beesten hebben. Maar we maakten al snel vriendjes met onze paarden en vonden het zelfs oké als ze af en toe iets harder gingen. De route gaat door de open velden en smalle stroken bos waar we wat hertjes gezien hebben. De focus lag (voor ons) toch wel echt op het rijden en we hebben genoten.

BOOT SAFARI

Bij terugkomst van het paardrijden, konden we meteen onze lunch opscheppen waarna we wat tijd voor onszelf hadden. Onze volgende activiteit was om 16.00 uur en dit was wederom een boottrip. We vertrokken vandaag echter iets eerder omdat het nu gecombineerd werd met 'drijven en zwemmen', wat een hele onschuldige vertaling is voor je in het zelfde water bevinden als de piranhas en krokodillen. Michiel was de dappere. Marije bleef in de boot. Ze kunnen allemaal nog zo overtuigend vertellen dat er niks gebeurt, er hoeft er maar 1... No way!

 

Toen de dapperen weer in de boot zaten, konden we verder met de boottrip en zagen we heel veel capybara's (erg coole beesten die lijken op enorme cavia's en de grootste knaagdieren ter wereld zijn), brulapen, krokodillen, prachtig gekleurde vogels maar helaas geen jaguar. Twee van onze groep hadden er echter wel één gezien een paar dagen eerder. Lucky ones.

JEEP SAFARI

Er was geen mogelijkheid tot uitslapen tijdens onze dagen in de Pantanal want ook de tweede dag moesten we vroeg op, ditmaal voor een jeep safari. We zaten hierbij achterin de bak van een open jeep en het was een hobbelige weg, extreem hobbelig zelfs zo nu en dan. Maar het was wederom erg leuk. We hebben een korte wandeling door het bos en de open velden gemaakt waar we weer veel vogels hoorden en zagen en ook de brulapen waren weer van de partij. Na de wandeling, zijn we weer in de jeep geklommen en onze weg vervolgd waarbij we grote groepen capybara's zagen met babies, krokodillen en heel veel vogels zoals ijsvogels en emoes. Zulke coole beesten. We zijn echt het hart van de Pantanal ingereden, de Nhecolandia en eindigden bij een heerlijk rustig plekje, naast een klein meer, waar we gingen lunchen. Er werden een paar hangmatten opgehangen waarin we heerlijk konden tukken terwijl de lunch voor ons bereid werd. Prima deal. Na ons dutje en een heerlijke lunch, hadden we nog wat tijd om te chillen. Nadat een krokodil ons tijdens het chillen op een paar meter was genaderd zijn we 's middags langzaam (en hobbelend) teruggereden en hebben we weer veel dieren gezien en zijn we gestopt op een plek waar de locals een paar dagen achtereen een jaguar gespot hadden rond 17.00 uur. We hebben hier gewacht, maar hij heeft zich niet laten zien. Shit! Maar zelfs zonder het zien van een jaguar, was het een super mooie dag!

KANOËN

Normaal gesproken, gaan gasten de derde dag ook nog kanoën maar dit hebben wij niet gedaan want wij wilden de eerste bus naar Campo Grande halen.


don't miss a thing


come with us to the pantanal


Commentaren: 1
 • #1

  Stefanie (woensdag, 05 juli 2017 22:19)  Woow, this looks really amazing,
  This is really on my have to do list before i get into my 40's

  Keep posting,
  Kind regards
  Stefanie