rio de janeiro


 

 


Rio de Janeiro, beroemd om haar carnaval, de Copacabana en het enorme beeld van Jezus Christus. Maar ook bekend om haar sloppenwijken en het enorme contrast tussen rijk en arm, grote skyscrapers direct naast de sloppenwijken. Naast dat de criminaliteit hoog is in deze stad (pas op voor zakkenrollers), is het ook een stad waar de voetbal duidelijk aanwezig is en de liefde voor de sport verbroedert. Een paar van de grootste spelers zijn hier opgegroeid zoals Pelé en Ronaldo.Brazilië || Rio - Escadaria Selaron
Brazilië || Rio - Copacabana
Brazilië || Rio - Christ the Redeemer from Sugarloaf mountain


how did we get there

In Paraty hebben we 2 buskaartjes gekocht op het busstation welke rond 09.20 uur vertrok (busbedrijf Costa Verde, kosten 78 Real p.p.) Het is een korte rit en we waren al om 14.00 uur in Rio op terminal Rodoviaria Novo Rio. Hier hoef je niet lang te zoeken naar taxis. Wij hebben ons door het Tourist Information Point laten doorverwijzen naar het lokale busstation aan de andere kant van de straat. Hier zijn we op Trocal 2 gestapt welke ons naar de Copacabana bracht voor 3,80 Real p.p.

 

Vanaf de Copacabana hebben we een ubertaxi genomen naar het vliegveld voor 40 Real. 


where to eat

Wij hebben niet buiten de deur gegeten omdat we een eigen keuken hadden en hier dus zelf heerlijke maaltjes konden bereiden. Er zijn meer dan genoeg restaurants en je vindt ze praktisch op elke straathoek. We vonden dit artikel online over de 38 beste restaurants in Rio wat misschien handig kan zijn voor het vinden van een goed restaurant: Best restaurants of Rio


where to sleep

Een leuke en goede overnachting vinden in Rio kan duur zijn. Een leuke en goede overnachting vinden in Rio tijdens de carnaval is nog weer 3-4 keer zo duur! We hadden maanden geleden onze accommodatie geregeld maar onze host annuleerde onze boeking, slechts 2 weken voor aankomst. Kak! We hebben vervolgens meerdere uren doorgebracht op de verschillende boekingssites en waren helemaal in onze nopjes toen we Flat Hilario vonden, direct naast de Copacabana.

 

We hadden ons eigen kleine appartementje met slaapkamer, keuken en badkamer inclusief goed douche en een wasmachine. Het gebouw is erg veilig en op slechts 2 minuutjes lopen van de Copacabana. Aan de overkant van de straat zit een grote supermarkt waar je alle ingrediënten voor heerlijke zelfgemaakte maaltjes kunt vinden. Wij vonden het fantastisch hier!

** Je vindt ze op booking.com


what to do

Tijdens het plannen van onze Zuid Amerika trip, en vooral onze tijd in Brazilië, hebben we rekening gehouden met de carnaval in Rio, want dit wilden we meemaken! En ondanks dat veel locals de stad ontvluchten in deze periode, gaan alle toeristen juist die kant op. We hadden gehoord dat elke buurt zijn eigen festa heeft en keken er dan ook naar uit om door de straten te struinen en van het ene feestje in het andere feestje te belanden, prachtig verklede vrouwen te zien in kleine bikinis met grote veertooien op hun hoofden. Helaas hadden we dit verkeerd..

CARNAVAL

Om prachtige parades te zien en mooi verklede mensen, moet je naar de grote parade maar deze was voor ons te duur. We zagen online dat de goedkoopste tickets al 100 USD waren. Dit hebben we dus moeten missen want we wilden niet zoveel geld hieraan besteden. We zijn onderweg wel wat leuke feestjes tegengekomen op o.a. de Copacabana en Ipanema beach. Leuk weetje: de mensen nemen hun eigen drinken mee in grote koelboxen. Hier wordt vervolgens weer commercieel op ingespeeld dor mensen die hun grote zakken ijs verkopen om de drankjes in koelboxen koel te houden. Slimme mensen!

CHRIST THE REDEEMER

Wanneer je aan Rio denkt (of misschien zelfs bij Brazilië), denk je waarschijnlijk aan het enorme standbeeld van Jezus Christus. Dit 38 meter hoge standbeeld is het kenmerk van de stad en wij dachten dat dit een must visit was. Helaas, we hadden het weer fout..

 

Om bij dit standbeeld te komen vanaf het centrum, heb je 2 opties: met de trein of met een busje. We zijn in een minibusje gestapt bij het Largo Do Marchado Square (kosten 45 Real p.p.) bij aankomst waren we een beetje teleurgesteld. Je ziet het standbeeld van dichtbij, maar dit is dan ook alles. Het uitzicht is wel oké maar niet heel bijzonder en het was er onwijs druk. Je moet over mensen heen springen die op de grond liggen om foto's te maken van anderen die met hun armen wijd gespreid staan,  waardoor je ook nog eens moet uitkijken dat je ogen niet uitgeprikt worden. Het is indrukwekkend om dit enorme beeld te zien, maar het is mooier van een afstand. 

SUGARLOAF MOUNTAIN

En de perfecte plek om dit te zien (het Jezus Christus beeld van een afstand) is Sugar Loaf Mountain. Dit is weer één van die plekken die onze verwachtingen heeft overtroffen. Ten eerste hebben ze hier een Havaianas winkel en aangezien alle winkels gesloten waren i.v.m. de carnaval, hebben we hier meteen wat paartjes ingeslagen voor de fantastische Braziliaanse prijzen. Goede souveniers! 

 

Maar het uitzicht vanaf hier is werkelijk prachtig. Vooral tijdens zonsondergang. We waren hier al vroeg en hebben nogal wat tijd doorgebracht met rustig rondlopen op het eerste platform. Tegen de tijd dat de zonsondergang begon, zijn we in de tweede gondel gestapt en boven hadden we een nog veel mooier uitzicht over de stad met een prachtig gekleurde lucht. De kosten zijn 76 Real p.p. en dit geld is het zeker waard.

FREE WALKING TOUR

Wij zijn geen grote fans van georganiseerde tours, maar hebben ons wel opgegegeven voor de Free Walking Tour georganiseerd door Free Walker Tours aangezien dit ons in Paraty goed bevallen was. De tour start met wat achtergrond info over Rio en over de oude koloniale buurt Lapa. Na 30 minuten betrapten wij onszelf erop dat we niet echt aan het opletten waren omdat we de gids nauwelijks konden verstaand door alle 'herrie' van de carnaval. We hebben besloten te stoppen met de tour en zijn zelf rond gaan lopen. Het is waarschijnlijk een erg boeiende en mooie tour als het rustiger is en de gids te verstaan is. Je kunt je opgeven voor de tour op www.freewalkertours.com

OTHER THINGS TO DO

  • Scadaria Selaron (de gekleurde trappen) geven een mooie achtergrond voor prachtig gekleurde foto's. Er zijn in totaal 215 treden, hij is 125 meter lang en is bedekt met 2.000 tegels uit meer dan 60 landen van over de hele wereld.
  • Elke zondag is er een Hippie Fair in Ipanema waar je Braziliaanse kunst en handwerk kunt kopen.
  • De binnenkant van het Metropolitan Cathedral of Saint Sebastian is prachtig. Echter was hij gesloten door de carnaval dus we hebben dit niet zelf kunnen zien.
  • Boek je Favela tour bij Fabio. Hij is opgegroeid in één van de favela's en was voorheen één van de grootste drugsdealers van Rio. Hij is uit dit wereldje gestapt en heeft een voetbalproject gestart voor jonge kinderen om ze ver weg te houden van de drugs en het geweld. Check zijn Facebookpage voor meer info.

don't miss a thing


come with us to rio de janeiro


Commentaren: 0