CHIANG MAI


Voor mensen die in de toekomst naar Chiang Mai gaan tijdens het Loy Krathong festival, is het zeker verstandig vooraf een guesthouse te boeken. Wij hadden dit zelf al een tijdje geleden gedaan, maar omdat we een dag later dan gepland in Chiang Mai aankwamen, en ons geboekte guesthouse blijkbaar geen Engelse mails kan lezen waarin wij dit hadden aangegeven, hadden ze onze reservering geannuleerd. Met als gevolg dat we op zoek moesten naar een nieuw guesthouse en wij tijdens onze zoektocht enkele malen te horen hebben gekregen dat ze geen plek meer hadden. Uiteindelijk de kamer van mensen ingepikt die blijkbaar erg laat waren en de receptioniste hier niet langer op wilde wachten. Prima! Snel de kamer bekeken en betaald. Konden ze ons er ook niet meer uit zetten!

 

YEE PENG

Het oplaten van de wensballonnen, ook wel Yee Peng of Festival of Lights genoemd, is geen officieel onderdeel van Loy Krathong, maar misschien wel het mooiste. Dit vindt plaats buiten de stad en over de toegankelijkheid was nogal wat onduidelijkheid. De één zei dat het openbaar was en volgens weer een ander moesten we er (dure) kaartjes voor kopen. Helaas bleek dit tweede waar te zijn en waren de kaartjes al uitverkocht. Wat de prijs van de kaartjes precies geweest is, weten we niet maar we horen bedragen van 100 USD en we troosten ons met de gedachte dat we er toch niet zoveel geld voor betaald zouden hebben.

 

Aan de rand van het festival, afgescheiden door een soort van sloot, kon je het oplaten van de wensballonnen ook erg mooi meemaken. Hier zijn we dan ook gaan zitten, met nog honderden andere kaartloze mensen. We hebben hier onwijs lang zitten wachten (ongeveer 6 uur) terwijl we hutje mutje op elkaar zaten/stonden, maar het was het wachten waard. 

 

Daar waar er voor het officiële moment om 21.00 uur al wat wensballonnen de lucht in gingen, was niks zo indrukwekkend als het echte moment. Duizenden wensballonnen gingen bijna tegelijk de lucht in waardoor de lucht prachtig verlicht was met vele lichtjes. Heel bijzonder om meegemaakt te hebben. Echter steekt het nog wel een beetje dat het niet gelukt is om er daadwerkelijk tussen te staan.

 

GEKKENHUIS

We hebben de werkelijke schoonheid van Chiang Mai waarschijnlijk een beetje gemist door het festival, want wat een gekkenhuis. Overal mensen, overal muziek en lawaai, ’s avonds veel vuurwerk en wensballonnen en veel drukte! Maar wederom wel bijzonder om mee te maken.


OMGEVING CHIANG MAI

We zijn er een dagje met de scooter op uit getrokken en hebben o.a. een bezoekje gebracht aan de Grand Canyon, een zandafgraving waar je heerlijk kunt zwemmen. Al dobberend hebben we een gezellig stel uit Leiden ontmoet, Kees & Kelly en hebben we de rest van de dag samen doorgebracht.

 

We zijn naar de Wat Phrathat Doi Suthep gereden, een mooie tempel boven op de berg en hebben op de terugweg genoten van een prachtig uitzicht by night over Chiang Mai. We waren eerder overdag al een keer bij de zilveren tempel geweest, en wisten dat deze ’s avonds verlicht wordt. Helaas doen ze dit alleen in het weekend en waren wij er op een donderdag. Verder nog wat marktjes overgestruind en de avond afgesloten met een litertje Chang.

PAI

Na het festival is er een massale uittocht naar o.a. Pai: een relaxed hippie dorpje op 3 uurtjes afstand van Chiang Mai.
Zo ook wij..Commentaren: 2
 • #2

  Rowina en René (zondag, 29 november 2015 19:30)

  Mooie verhalen en foto's iedere keer!
  Leuk om jullie reis zo te kunnen volgen.

 • #1

  Alida (zondag, 29 november 2015 10:56)

  Het begint een beetje saai te worden maar opnieuw: prachtige foto's en filmpje, mooi met Enya op de achtergrond.
  Ben wel nieuwsgierig wat Marije bij die monnik deed, wat voor ritueel dat was.
  Dikke knuffel uit een regenachtig Dedemsvaart.