baños


 

Baños staat voor Baños de Agua Santa wat de heilige waterbaden betekend. Het is vernoemd naar de hot springs die iets buiten de stad liggen en die de reputatie hebben dat ze helende krachten hebben door de mineralen in het water. De stad is een enorme toeristentrekker en de straten staan bol van de toeristenbureautjes die tours verkopen en/of fietsen en quads verhuren.Ecuador || Cotopaxi
Ecuador || Cotopaxi
Ecuador || Cotopaxi


how did we get there

Een gedeelde taxi bracht ons voor 6 USD p.p. vanaf ons geweldige Hobbit huis bij de Cotopaxi in ongeveer een uurtje naar het nabijgelegen stadje Machachi. Hier werden we langs de kant van de weg afgezet waar we op de eerste bus gestapt zijn die ons naar de Ambato Terminal bracht. Deze 80 kilometer durende rit duurde 2 uur en kostte ons 2,50 USD p.p.

 

Het laatste stukje van Ambato Terminal naar Baños duurde nog een klein uurtje en kosten 2 USD p.p.


where to eat

Waar je ook kijkt, overal vind je voldoende restaurantjes waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch en diner. Maar voor een spectaculair uitzicht over Baños, raden we een etentje bij Cafe del Cielo aan. Hier kan je genieten van een heerlijk maaltje en dit combineren met een bezoek aan de thermale baden, wat wij gedaan hebben.


where to sleep

Casa Giralda ligt een stukje buiten de stad en daardoor is het er een stuk rustiger. Je hebt hier toegang tot een zwembad, heerlijk ontbijt en het personeel is erg behulpzaam. De bedden zijn echter niet helemaal geschikt voor langere mensen. Mensen uit Ecuador zijn nogal klein van stuk en daardoor hoeven de bedden ook niet heel groot te zijn. Marije is met haar 1.68 niet bepaald lang maar haar voeten staken al uit het bed. Maar buiten dat om, was ons verblijf zalig. We kregen een kachel op de kamer tegen de kou en omdat het restaurant gesloten was, werd ons aangeboden om eten te bestellen zodat we de avond van aankomst niet naar het stadje hoefden te lopen. Prima service.

** Je vindt ze op booking.com

Ecuador || Cotopaxi - Secret Garden
Ecuador || Cotopaxi - Secret Garden
Ecuador || Cotopaxi - Secret Garden


what to do

Baños zelf is niet heel spectaculair wat betreft bijzondere dingen om te doen en te zien. Niemand komt naar Baños voor het stadje zelf. Het is bekend om haar bijzondere schommel en het mountainbiken waarbij je langs verschillende watervallen komt.

CASA DEL ARBOL

Wanneer je online een zoekopdracht doet naar Baños,  komt je hoogstwaarschijnlijk vele foto's tegen van de schommel bij Casa del Arbol. Deze toeristen hotspot is te bereiken per bus die er ongeveer 30-40 minuten over doet.

 

Wij zijn op de bus van 16.00 uur gestapt omdat ook wij graag wat mooie schommel foto's wilden. En we waren niet de enige met dit idee. Het is één van die plekken waar je waanzinnig mooie foto's kunt maken waarbij het lijkt alsof er verder niemand is, maar de realiteit is dat je in de rij moet staan. In ons geval bijna 15 minuten. Maar toen we eenmaal aan de beurt waren, was het toch wel heel erg leuk. We besloten om de volgende ochtend met de eerste bus omhoog te gaan voor een tweede poging en dit was een wijs besluit. Ditmaal was er slechts een handjevol andere mensen. Dus tip: ga vroeg!

 

De bus vertrekt vanaf Pastaza Street om 05.45 uur, 11.00, 13.00 uur, 14.15 uur pm en 16.00 uur.

Hij rijdt terug vanaf Casa del Arbol om 08.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur en 18.00 uur.

De kosten voor de bus bedragen 1 USD p.p. Je betaald ook 1 USD p.p. entreegeld voor Casa del Arbol.

LUNA RUNTUN ADVENTURE SPA
The Adventure Spa is onderdeel van Luna Runtun waar je kunt overnachten in één van de prachtige suites and kamers die een waanzinnig uitzicht over Baños bieden. Dit is echter niet goedkoop. Gelukkig voor de mensen onder ons met een kleiner budget, zoals wij, is hun Adventure Spa ook open voor gasten van buitenaf. Voor 20 USD p.p. kun je heerlijk relaxen en genieten van het uitzicht vanuit één van de heerlijke zwembaden en jacuzzis. Een prima manier om de dag af te sluiten.

 

De bus naar Casa del Arbol stopt dichtbij of je kunt een taxi nemen voor 6 USD.

MOUNTAINBIKE

Zoals gezegd, kan je overal in Baños mountainbikes huren voor 5 USD per dag. Wij hebben zo'n 20 kilometer op de fiets afgelegd, wat gelukkig vooral bergafwaarts was. De mooiste waterval om te bezoeken is waarschijnlijk de Pailon del Diablo waar je 1,50 USD p.p. entreegeld betaald. Tijdens de rit kwamen we langs verschillende plekken waar je kunt ziplinen, met een karretje aan een lier naar de overkant over de vallei kunt varen of in zo'n stalen ronde bal kunt waarmee je de lucht in wordt geschoten. Uiteraard zijn de prijzen hier aangepast aan de toeristen. Het is dus allemaal niet goedkoop.

Na 20 kilometer op de fiets hielden wij het voor gezien. Onze handen begonnen pijn te doen van het remmen, onze konten konden de zadels niet meer verdragen, het was heet en we waren er klaar mee. We zijn met een speciale truck, waar onze fietsen ook op konden, voor 3 USD p.p. teruggebracht naar Baños. Prima deal!


don't miss a thing


come with us to baños


Commentaren: 0