cusco


meer peru

Cusco was onze basis voor best een lange tijd vanwaar we een paar waanzinnig mooie trips gemaakt hebben. Maar in eerste instantie, was het belangrijkste wat we hier gedaan hebben, wennen aan de hoogte. Cusco ligt op 3.500 meter boven zeeniveau waardoor er veel minder zuurstof in de lucht zit. Dit kan hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken en een 'makkelijke' wandeling door de straten kan je al buiten adem brengen. En aangezien de waanzinnig mooie trips wel wat wandelwerk vereisten, hebben we onze tijd genomen om aan de hoogte te wennen en om hoogteziekte te voorkomen. En we moeten zeggen, het was zeker geen straf om tijd in Cusco zelf door te brengen. De mensen zijn gewoonweg prachtig, er zijn overal kleurrijke markten en de nauwe straatjes zijn zo mooi.Peru || Cusco City
Peru || Cusco - Rainbow Moutain
Peru || Cusco - Rainbow Moutain


how did we get there

AREQUIPA
Vanaf Huacachina zijn we eerst naar Arequipa gereisd waar we een paar dagen doorgebracht hebben om alvast een beetje aan de hoogte te wennen. We hebben in Huacachina een busticket gekocht van Ica naar Arequipa waar we 90 Soles betaalden p.p. voor een ritje met Palomino. We vertrokken uit Ica om 20.00 uur per taxi (10 Soles) om op tijd te zijn voor onze bus van 21.00 uur. We hadden echter wel iets later kunnen vertrekken want de bus had een vertraging van 1,5 uur. Om 11.15 uur werden we na een prima nachtje in de bus afgezet op het Arrequipa International Terraport vanwaar we een taxi hebben genomen naar ons guesthouse vlakbij Plaza de Armas voor 10 Soles.

CUSCO

Bij Mobiltours hebben we onze eersteklas buskaartjes gekocht voor 80 Soles p.p. inclusief diner. We vertrokken om 20.30 uur vanaf Arrequipa International Terraport en arriveerden de volgende ochtend om 06.30 uur in Cusco op Terminal Terrestre. We moesten bij vertrek uit Arequipa nog een tax van 3 Soles p.p. betalen op het busstation.


where to eat

Peru || Cusco - Locale delicatesse Cuy ( Hamster)

Zoals in elke grotere stad, heeft ook Cusco veel verschillende restaurants met voor ieder wat wils. Aangezien wij een gedeelde keuken in ons guesthouse hadden, hebben we vooral veel zelf gekookt. Maar er zat een klein pizza restaurant heel dichtbij ons guesthouse waar ze heerlijke pizza serveerden voor een klein bedrag. Dit moesten we natuurlijk wel proberen.

 

We hebben ook nog een kleine zoektocht naar cavia gehad.. Dit is een lokale delicatesse dus we hebben overwogen dit te proberen. Maar we wilden dit zeker niet van één van de straatkraampjes eten. We hebben een beetje rondgevraagd en bij aankomst bij het aanbevolen restaurant bleek deze gesloten te zijn. We kunnen niet zeggen dat de teleurstelling heel groot was...


where to sleep

Peru || Cusco - Ukukus Hostel

We sliepen bij Ukuskus Hostel en hebben hier een prima tijd gehad. Het boeken van een 3 persoonskamer bleek net zo goedkoop als een 2 persoonskamer dus de keuze was snel gemaakt. De kamer was groot, licht en had een heerlijke warme en sterke douche. En ook de kachel was een echte aanwinst want het was koud in Cusco. Het personeel is vriendelijk, de ligging is perfect en ondanks dat het een groot guesthouse is, was het er best rustig.

 

Er is een grote gedeelde keuken maar je moet wel je momenten kiezen om deze te gebruiken aangezien bijna iedereen hier gebruik maakt van de mogelijkheid om zelf te koken. Hetzelfde geldt voor de wifi.


what to do

Zoals gezegd, was Cusco de basis voor een paar waanzinnig mooie tripjes. We hebben tijdens de dagen dat we hier waren om te wennen aan de hoogte veel rondgelopen en verschillende reisbureautjes bezocht om tours en prijzen te vergelijken. De tours bleken veelal hetzelfde, de prijzen varieerden nogal. We hadden online ook wat voorwerk gedaan en dit bleek zeer verstandig want het reisbureau waar we geboekt hebben, was nogal uit de richting van ons guesthouse.

 

De meest bekende trekking naar Machu Picchu is de Inca Trail. 'Helaas' moet je deze al maanden vooruit boeken (zo'n maandje of 6) omdat deze trail slechts door een x aantal mensen bewandeld mag worden per dag. Aangezien wij niks van te voren wilden en konden boeken i.v.m. het ontbreken van een planning, moesten we op zoek naar een alternatief. En dit alternatief was de Salkantay Trekking. We hebben onze tour geboekt bij Peru Coca Travel waar we een hele goede prijs kregen, een duidelijke uitleg en waar ons gevoel zei dat dit goed was.

SALKANTAY TREKKING

We besloten voor de 5 dagen-4 nachten Salkantay Trekking te gaan welke het beste te omschrijven is als volgt:

 

Alle dagen heel vroeg opstaan, slapen in (soms onwijs koude) tenten, wakker worden doordat iemand al schreeuwend aan tenten loopt te rammelen met de boodschap: 'Amigos, coca tea!' , waar we meer gelopen hebben dan ooit tevoren, genoten hebben van waanzinnig mooie en variërende landschappen, we een sneeuwstorm overleeft hebben op 4.600 meter hoogte terwijl we de Salkantay Crossing maakten, al kauwend op coca bladeren de hoogteziekte tegen probeerden te gaan, het modder en zweet los konden weken in zalige thermale baden, gedanst hebben rond een kampvuur waarbij we verschrikkelijke Inca tequila geshot hebben en 1 liter flessen bier deelden met onze nieuwe Braziliaanse vriend Carlos en we als Superman over diepe ravijnen gevlogen hebben met een lichte kater. En na dit alles in 4 dagen, hebben we de never ending 1.800 treden naar Machu Picchu beklommen om 05.00 uur 's ochtends om hier beloond te worden met het waanzinnige uitzicht over deze bijzondere plekje die al zo lang op onze wishlist stond. Wat een trip, wat een ervaring! Dit is zeker een van de hoogtepunten van onze reis.

Een uitgebreid verslag van de Salkantay Trekking, lees je hier.

CUSCO RAINBOW MOUNTAINS

De Rainbow Mountains worden steeds populairder sinds men gestart is met tours naar deze giganten. Hierdoor kan het nogal erg druk zijn zowel tijdens de trekking als bij aankomst op de top. En de wandeling naar boven is zeker niet makkelijk.. Aangezien wij nog stramme benen hadden van de de Salkantay Trekking, en geen hele grote fans zijn van lange stukken martelen, waren we erg in onze nopjes toen we de  makkelijke variant ontdekten van een bezoekje aan deze bergen bij wederom travelagency Coca Travel.

 

We werden om 06.30 uur bij ons guesthouse opgehaald door een over fanatieke gids, een goed begin van de dag. We waren in totaal met 7 toeristen, 1 gids en 1 chauffeur wat allemaal net in een minibusje paste. De trip kostte 100 Soles en dit was inclusief ontbijt en lunch. De rit startte nogal saai, met veel te veel stops om te plassen, eten te halen, te pinnen.. Maar nadat we de snelweg verlieten, veranderde de omgeving en reden we langs prachtige groene terrassen die vol stonden met alpacas en schattige dorpjes.

 

Nadat we bij een kleine 'boerderij' de geboorte van een alpaca hebben aanschouwd, en de 10 Soles entree betaald hadden, stopten we bij een prachtige vallei. Vanaf hier moesten we een kleine 40 minuten omhoog lopen wat makkelijker klinkt dan dat het was want we bevonden ons inmiddels op 5.000 meter hoogte. Je ziet vanaf het hoogste punt verschillende rainbow mountains en ondanks dat dit niet de 'traditionele' rainbow mountain is, was het uitzicht net zo mooi. Misschien nog wel mooier door alle rust die er heerste. We hadden zelfs uitzicht op een paar prachtige besneeuwde bergen en een indrukwekkende rode vallei. Na een belangrijke ceremony met coca bladeren en cola om de bergen te bedanken, keerden we terug naar de bus waar we een verrassend lekkere chicken sandwich kregen en waarna onze terugreis startte. We waren rond 19.00 uur terug in Cusco, een lange dag dus. Maar zo fantastisch mooi! 

 

Het grootste voordeel van deze trip, naast dat je niet zo ver hoeft te lopen, is dat het bij deze bergen zoveel minder druk is. Wij stonden hier met slechts een handjevol mensen, terwijl we verhalen hoorden van mensen die op dezelfde dag naar de 'traditionele rainbow mountain' geweest waren en hier met honderden mensen stonden.

BOEK NIET VOORAF!
Een kleine tip die je veel geld gaat besparen, en wellicht ook een grote teleurstelling: boek tripjes als deze niet vooraf. Agencies laten je dan minstens het driedubbele betalen waardoor je verwachtingen te hoog worden. Wij hebben 1.132 Soles voor 2 personen betaald en dit was inclusief slaapzakken, een extra overnachting in Aguas Caliente, het ziplinen en een paard die onze bagage droeg.

SOUVENIR SHOPPING

Er zijn overal in de stad verschillende markten te vinden waar je dekens, ponchos of alpaca sokken kunt kopen. Wij hebben onze souvenirs voornamelijk bij Centro Artesanal gekocht wat een stukje buiten de stad ligt (nog steeds op loopafstand) maar waar de prijzen lager zijn dan in de stad. Voor kleine prullaria en lekker eten kun je terecht bij de San Pedro Market. Eén tip: koop warme truien en sokken voor je de Salkantay Trekking gaat doen. Geloof ons, deze redden je!


don't miss a thing


come with us to cusco


Commentaren: 2
 • #2

  Marije (maandag, 30 oktober 2017 21:55)

  Hoi Lilian, ook deze hebben we bij Peru Coca Travel geboekt. Heel tof! Geniet.

 • #1

  Lilian (maandag, 30 oktober 2017 21:28)

  Hallo,

  een vraag naar aanleiding van jullie blog over Cusco.
  waar hebben jullie de tocht naar de Cusco Rainbow Mountains geboekt?
  Wij zijn nu in Cusco en zouden graag deze tocht willen doen.

  Groet, Lilian