medellin


Medellin is de tweede grootste stad in Colombia en heeft een nogal ruige historie. Het was de thuisbasis van het Medellin Cartel wat het grootste georganiseerde netwerk van drugs leveranciers en smokkelaars was in 1970 en 1980. Pablo Escobar was één van de oprichters van dit kartel en op het hoogtepunt van haar opereren, smokkelde het kartel tonnen cocaïne naar verschillende landen in de wereld waarmee dagelijks meer dan 60 miljoen USD verdiend werd.

 

Pablo Escobar was voor veel armen in Medellin een held omdat hij geld gaf, aan scholen doneerde en mensen van werk voorzag. Echter was hij ook verantwoordelijk voor meer dan 250 bom aanvallen op de autoriteiten en het volk. Tegenwoordig doet de stad hard haar best om deze historie te 'vergeten' en een nieuw beeld van Medellin te creëren. En gelukkig voor de stad heeft ze genoeg te bieden om dit te realiseren.Colombia || Guatape
Colombia || Parque Explora - Medellin
Colombia || Cable Car - Medellin


how did we get there

Na onze laatste nachtbus, hadden we geen zin om dit nog een keer te doen. We besloten de prijzen van de vliegtickets te checken van Cartagena naar Medellin en zagen dat dit slechts een fractie duurder was dan de bus. Hierna hoefden we niet lang na te denken en hebben we onze vliegtickets geboekt. Het enige wat we dus hoefden te doen was een taxi nemen naar het vliegveld in Cartagena, in het vliegtuig te stappen en aangekomen in Medellin een taxi naar ons hotel te nemen. Zo simpel kan het zijn.


where to eat

De eerste avond zijn we bij de Medellin Beer Factory beland wat zeker geen straf was. Je kan hier bier krijgen uit (bijna) elk lang ter wereld en daarnaast zijn de porties enorm! Onze ogen waren sowieso al groter dan onze magen en niet wetende van de grote porties, hebben we veel te veel besteld. Maar, het eten was zalig! Gelukkig moesten we iets van 10 minuutjes lopen naar ons hotel zodat het eten alvast een beetje kon zakken. Op de buik slapen zat er niet in die nacht!

 

De tweede en derde avond zijn we naar het dichtbijgelegen gebied Parque Lleras gegaan. Hier zitten onwijs veel leuke en goede restaurantjes. Ietsje duurder maar dat is het zeker waard. Het is er lekker levendig en vooral in het weekend is dit een leuke plek om heen te gaan voor een hapje en/of drankje. 


where to sleep || la campana hotel

We hadden een heerlijke kamer in het prachtige Campana Hotel. Dit is een boetiek hotel op een mooie locatie. Het is er lekker rustig maar je bevindt je wel op loopafstand van Parque Lleras waar je dus alle leuke restaurantjes vindt. Het bed was echt enorm en zo comfortabel. De douche is zalig en na lange tijd konden we weer even lekker weken in een warm bad. Het personeel is vriendelijk, behulpzaam en lacht altijd. Ontbijt is inclusief en basic maar lekker. Het is ongeveer 10 minuutjes lopen naar het dichtbijgelegen metrostation Poblado vanaf waar je naar elke plek in de stad kunt. Of je neemt een Uber voor ongeveer 10.000 Pesos naar het centrum.

** Je vindt ze op booking.com

Colombia || La Campana Boutique Hotel - Medellin
Colombia || La Campana Boutique Hotel - Medellin


what to do

Wanneer je omhoog gaat met de Gondel vanaf Acevedo cable station, zie je een enorme stad opgebouwd uit rode bakstenen. Waar je maar kijkt, zie je huizen. Bizar. Indrukwekkend. Heel bijzonder, zo groot. En dan te bedenken dat wij gondels gebruiken tijdens de wintersport om naar de top van de berg te komen en naar beneden te snowboarden. Hier is het een gangbaar transport middel om naar huis of naar je werk te gaan. Een ritje is dan ook zeker de moeite en 3.200 Pesos p.p. waard om de stad van bovenaf te zien.

 

Na de reguliere gondel, kan je bij Santo Domingo overstappen op de toeristengondel welke je naar het hoogste punt brengt. Hier ben je volledig uit de stad en in de natuur. Het heet Parque Avi en je kunt hier hiken, fietsen of andere outdoor activiteiten doen. Wij kwamen hier pas aan het einde van de middag en hadden geen tijd (en stiekem ook geen zin) om hier iets te doen dus we zijn 5 minuten later weer in de gondel bergafwaarts gestapt.

PARQUE EXPLORA
What to do on a rainy day in Medellin? We hebben een beetje rondgestruind in het centrum maar alles zag er zo depressief uit. De beelden bij Plaza Botero zien er echt mooier uit met een blauwe lucht als achtergrond en ook al heeft de stad de nodige musea en kerken welke we konden bezoeken, kon dit alles ons niet bekoren. We hadden gelezen dat het grootste zoetwater aquarium van Latijns Amerika zich in Medellin bevindt, en dat leek ons wel wat. Klonk in ieder geval indrukwekkend.

 

Helaas klonk het indrukwekkender dan het was. Het was niet echt heel groot en ondanks dat sommige vissen dat wel waren, en ze wel wat interessante soorten hebben, waren we niet echt onder de indruk. Maar... voor de 24.500 Pesos entreegeld mag je ook de drie interactieve ruimtes bezoeken over neuroscience, physics and communicatie. En dit was leuk! We hebben hier als twee kleine kinderen rondgedwaald en onszelf vermaakt met spelletjes en best toffe dingen geleerd. Zeker een aanrader voor mensen die met (kleine) kinderen naar Medellin gaan.

GUATAPE
Guatape is een klein stadje op ongeveer 2 uur rijden vanaf Medellin. Wij zijn 's ochtends om 09.00 uur vanaf Terminal del Norte vertrokken (met Sotra Penol, counter 9, 13.500 Pesos p.p.enkele reis). Ons eindpunt was Piedra de Peñol (entree 18.000 Pesos p.p.) waar we de 700+ treden beklommen hebben om vanaf de top een prachtig uitzicht te hebben over de omliggende bergen en meren. Werkelijk prachtig, en zo blauw! Eenmaal beneden zijn we in een tuktuk gesprongen (ja die hebben ze hier in Zuid-Amerika dus ook) welke ons voor 5.000 Pesos p.p. naar het prachtige stadje Guatape heeft gebracht. Struinend door de straten hebben we genoten van de gekleurde huizen, smalle straatjes en vriendelijke bewoners. Je kunt hier ook een boot tour doen welke je langs tenminste één van de huizen van Pablo Escobar vaart waar je zelfs kunt paintballen als je wilt.


don't miss a thing


come with us to medellin


Commentaren: 0