salento


 

 

Salento is één van Colombia's meest populaire en iconische toeristische bestemmingen. Zoals de meeste kleine stadjes in Colombia, is het een koloniaal stadje met prachtige gekleurde huizen, schattige balkonnetjes en overal bloemen. Het is het hart van de koffie driehoek en daardoor beroemd om haar koffieplantages. Maar het meest mooie aan deze plaats is de Valle de Cocora (Cocora Vallei) wat zeker één van die plekken is die je zeker moet bezoeken. We durven zelfs te zeggen dat je niet in Colombia bent geweest als je niet in Salento bent geweest..Colombia || Casa de los Colibris - Salento
Colombia || Salento
Colombia || Valle de Cocora - Salento


how did we get there

Er gaat een rechtstreekse minivan van Medellin (Terminal del Sur) naar Salento (busbedrijf Flota Occidental, kosten 45.000 Pesos p.p.) De bus vertrekt 3x per dag om 09.00 uur, 11.00 uur en 13.00 uur. Wij waren om 08.30 uur bij de Terminal zonder van te voren te boeken en dit was geen probleem. We vertrokken om 09.00 uur en kwamen 6,5 uur later aan in Salento.


where to eat

Salento heeft een paar erg leuke plekjes waar je lekker kunt eten voor weinig geld. De eerste avond zijn we naar Meraki gegaan waar ze een overheerlijke wrap met blauwe kaas op de kaart hebben. Zalig! Heerlijk sfeertje, vriendelijk personeel en zoals gezegd prima prijzen.

 

De tweede avond ontdekten we het pleintje met allemaal food trucks. Hier staan iets van 10 caravans waar je wraps, hummus, vlees, lokale lekkernijen en nog zoveel meer lekkers kunt bestellen. Heel leuk opgesteld rondom allemaal picknickbankjes, tafeltjes en een vuurtje. Het eten was heerlijk en lekker veel keuze dus ook de derde avond zijn we hier heen gegaan.


where to sleep

Colombia || Hostal El Zorzal - Salento

We hadden een tweepersoonskamer geboekt met eigen badkamer bij Hostal El Zorzal en vonden het hier heerlijk. De kamers zijn simpel maar leuk ingericht, de douche is lekker krachtig en het gebouw is omgeven door een prachtige tuin waar je lekker rustig kunt chillen en kunt genieten van alle vogelgeluiden om je heen. Het personeel is vriendelijk, het ontbijt echt zalig en het is er erg relaxed. Zeker een aanrader!

** Je vindt ze op booking.com


what to do

Salento is een vreedzaam, klein stadje met uiteraard gekleurde huisjes en vriendelijke mensen en is mede daardoor een populaire bestemming onder toeristen. Het stadje zelf heeft verder niet heel veel te bieden. Je kunt via de gekleurde trappen omhoog lopen naar het viewpoint en verder een beetje rondlopen en genieten van het heerlijke sfeertje.

VALLE DE COCORA
De reden waarom wij naar Salento zijn gegaan, was het bezoeken van de Valle de Cocora (2.000 Pesos entree p.p.) Een prachtige plek met slanke, enorm hoge waspalmbomen welke het national symbool van Colombia zijn en wel 60 meter hoog kunnen worden! Terwijl dit de 'hoofdattractie' van de vallei is, en je hier met een jeep naar toe kunt gaan, rond kunt lopen en weer om kunt keren, is deze plek ook bekend om haar prachtige hike.

Wij wilden de dag vroeg beginnen en zijn tegen 07.30 uur naar het plein gelopen om met één van de eerste jeeps richting de vallei te vertrekken (4.000 Pesos p.p.). Het is een ritje van ongeveer 30 minuten en de jeep bracht ons keurig naar het startpunt van de hike. Deze hike loopt langs prachtige landschappen, klassieke rivier oversteek punten, Indiana Jones bruggen en in ons geval over modderige paden door het bos. Het was waanzinnig mooi. Tijdens de hike kun je een bezoek brengen aan de Casa de los Colibris (kolibrie huis) waar je 5.000 Pesos p.p. entree betaald en 'verwend' wordt met een waterige warme chocolade melk met kaas.. Geloof ons, het smaakt net zo vreemd als het klinkt. Maar de echte reden waarom je hierheen gaat, is natuurlijk de prachtige kolibries. En om even uit te rusten. Wij zijn geen echte vogelaars maar er is eigenlijk niks wat niet leuk is aan deze prachtige, kleurrijke en supersnelle vogeltjes. We hebben hier ongeveer een uurtje gezeten voor we onze hike vervolgden.

 

Na het kolibrie huis kan je er voor kiezen om door te lopen richting de palmbomen, of het nog iets hogerop te zoeken. Wij kozen voor de 'makkelijke' weg en zijn doorgelopen naar de waspalmbomen. En dit stukje van de wandeling is waanzinnig mooi. We zagen deze reuzen tevoorschijn komen uit de mist en konden niet wachten tot we beneden waren en aan de voet van de bomen konden staan. We leerden later dat ze bijna uitgestorven waren omdat ze gebruikt worden voor het maken van kaarsen en als bouwmateriaal door boeren. Maar bovenal door het traditionele kappen voor de jaarlijkse Palm Zondag. Sinds 1985 is de Valle de Cocora beschermd gebied en is het één van de weinige plekken waar je deze immens grote bomen nog kunt bewonderen.

 

De totale trip duurde 7 uur, inclusief het ritje in de jeep heen en terug. Hij is goed te doen (met een basis conditie red je het zeker), maar zorg wel dat je gewend bent aan de hoogte. Neem water en wat snacks mee en ook een regenjas en zonnebrand kunnen van pas komen.


don't miss a thing


come with us to salento

Commentaren: 0