banda aceh


 

 

In het Noorden van Sumatra ligt de stad Banda Aceh. Deze stad is het zwaarst getroffen tijdens de Tsunami in 2004. 61.000 mensen kunnen deze ramp niet navertellen. Een onvoorstelbaar getal. Maar als je de stad nu bezoekt, krijg je niet de indruk dat deze ramp zich hier voltrokken heeft. De stad is herbouwt maar de inwoners hebben een aantal herdenkingspunten die herinneren aan deze verschrikkelijke dag.

 

Het kost je slechts een paar uur om deze te bezoeken, en ze zijn het zeker waard. Plan een paar uur voor je vertrek naar Pulau Weh, of na je terugkomst uit Pulau Weh, in voor je doorreist naar je volgende bestemming. Maar je kan er ook voor kiezen om een paar dagen te blijven.

 

Buiten de stad vind je Lhok Nga & Lampu'uk Beach. Deze plekken zijn onwijs populair onder surfers en zijn wel leuk om een dag of 2 te verblijven. Er hangt een heerlijke relaxed sfeertje en overal waar je kijkt zie je surfers met hun surfboard onder de arm van of naar het strand lopen.what to do

We kunnen je Little John aanbevelen als toerguide voor Banda Aceh. Zijn Becak is ruim genoeg voor 2 Westerlingen (de andere zijn nogal klein en hebben weinig beenruimte) en hij heeft zelfs Wifi.

 

Little John kan je rondrijden in de stad en brengt je naar de meest bekende Tsunami herdenkingspunten zoals:
* De boot op het huis: deze boot is uit de oceaan geschept en geland op een huis. Hierdoor werden 59 mensen gered. Zij bevonden zich op de bovenste verdieping van het huis en waren aan het verdrinken. Uiteindelijk konden ze in de boot klimmen wat hen het leven heeft gered.
* Het grote schip: een enorme elektriciteits generator uit de oceaan welke 5 km landinwaarts werd gedropt. Dit laat de kracht van de Tsunami zien.

* Het Tsunami Museum: een herdenking aan de 170.000 slachtoffers.

 

Andere te bezoeken dingen zijn de Moskee en het Kerkhof.

 

Je kan Little John bereiken op +62813 6023 1339

where to sleep

Banda Aceh zelf is niet heel bijzonder om langer te blijven. Het is veel mooier om naar Lampu'uk te gaan, ongeveer 17 kilometer buiten de stad. Joel's Bungalows is daar een unieke plek om te overnachten. Met hutjes in en om de klif gebouwd bij een onwijs mooi (verlaten) strand. De prijs is ongeveer 150.000 Rupiah maar we hebben gehoord dat afdingen mogelijk is.

 don't miss a thing


Commentaren: 0