bedugul, lovina & sidemen


meer bali

Route & Kosten
Ubud

Kuta

Nusa Lembongan

Sanur

Bedugul, Lovina & Sidemen

meer indonesië

 In plaats van een taxi of bus te nemen naar de volgende bestemming, besloten we een scooter te huren voor 5 dagen en op deze manier Bali verder te verkennen. We houden ervan om plekken om deze manier te verkennen en dit kan prima op Bali. De wegen zijn goed, het verkeer is niet heel druk zodra je de grote steden achter je laat en met behulp van de app maps.me is het makkelijk om je bestemming te vinden.

 

In de drukke gebieden (rondom Kuta) moet je de volgende regels in je achterhoofd houden:

  1. Houd je ogen open, ten allen tijde! Van links, van rechts, en ja ook van de verkeerde kant van de weg komen ze je tegemoet.
  2. Verwacht het onverwachte! Denk niet dat ze je daar niet zullen passeren, want ze zullen het gaatje vinden.
  3. Zorg dat je een Internationaal Rijbewijs hebt. Want meneer de politieagent zal je zeker vragen om even te stoppen langs de weg en zonder Internationaal Rijbewijs zul je hem moeten omkopen.
where to eat

Als je tijdens je rondrit langs Gunung Batur komt, raden we je zeker aan om te lunchen bij Batur Mountain View. De fried noodles Balinese style zijn werkelijk zalig, de beste noodles die we gehad hebben. En het uitzicht is fantastisch.

 

 

Het eten in ons guesthouse in Sidemen is lekker voor een goede prijs. En ze besteden zeker aandacht aan details. Verse bloemen op de tafels en mooie figuurtjes gesneden uit komkommer en tomaten.

 

Er zijn in Sidemen meerdere kleine warungs maar de prijs verschilt niet veel, het aanbod was niet heel anders en we vonden ons uitzicht toch wel heel fijn.

where to sleep

De eerste nacht hebben we in Villa Sinta doorgebracht, wat erg dichtbij de Pura Ulun Danu Bratan Tempel is. Raden we deze accommodatie aan? Niet echt. We betaalden 200.000 Rupiah, inclusief ontbijt, maar er zaten overal zwarte haren, zelfs op het bed, en het rook een beetje funky. 

 

In Lovina, de tweede nacht, hebben we een mooie schone kamer gevonden bij Mandhara Chico Bungalow, ook inclusief ontbijt voor 175.000 Rupiah. Het zwembad hier was zalig en de airco deed goed zijn werk.

** Je vindt ze op booking.com

 

En het werd steeds beter. In Sidemen kwamen we terecht bij Villa Lihat Sawah waar we 2 nachten gebleven zijn. We betaalden 200.000 Rupiah voor een kamer met fan, warme buitendouche en een fantastisch infinity pool met uitzicht over de rijstvelden. Een echte aanrader!

** Je vindt ze op booking.comwhat to do

BEDUGUL
We zijn, na een stevige brunch, om 12.00 uur op de scooter gestapt en begonnen met onze tocht richting de Pura Luur Batakau Tempel. Het eerste stuk was niks aan, rijdend door het drukke verkeer. Maar na ongeveer 20 kilometer lieten we de smog achter ons en hadden we prachtige uitzichten. Aangekomen bij de tempel, en na een korte wandeling op het terrein, zijn we snel doorgereden. Erg bijzonder was de tempel niet. De Jatiluwih Rice Terraces daarentegen zijn prachtig om te zien. Het kost 20.000 Rupiah p.p. als je hier wilt parkeren en rond wilt lopen. Er doorheen rijden is gratis. Er zijn hier prachtige plekken om te overnachten, met uitzicht over de rijstvelden, maar wij wilden door omdat we 's ochtends voor de drukte bij de Puru Ulun Danu Tempel wilden zijn.

 

Rond 17.00 uur hadden we ons eindpunt voor die dag bereikt, en na een snelle hap zijn we ons bedje ingedoken. Gelukkig hadden we wat warme kleren bij ons want het was best koud in de bergen.

 

De volgende morgen stonden we al om 07.00 uur bij de tempel. We waren niet de eerste, maar gelukkig was het (nog) niet druk. De Puru Ulun Danu Tempel is erg fotogeniek en het verbaast ons dan ook niet dat dit de op twee na meest gefotografeerde tempel van Bali is. Toen we om 08.00 uur vertrokken, arriveerden de eerste volle bussen, dus kom op tijd als je de drukte voor wilt zijn.

LOVINA
Na het bezoek aan de tempel zijn doorgereden langs de twin lakes, door de rijstterrassen rond Munduk en hebben we gebadderd in de Bajar Holy Hotspring. Vervolgens hebben we onze trip vervolgd naar Lovina.

 

We wilden Lovina in eerste instantie overslaan, maar om 14.00 uur, na uren op de scooter gezeten te hebben, kregen we beurse billen en waren we toe aan wat verkoeling. We vonden al snel een lekker plekje aan het strand, met een zwembad. Tijdens het inchecken, vroeg de eigenaar of we de volgende ochtend mee wilden met de dolphin tour. We vertelden hem dat we hier gemengde gevoelens over hebben, dat we gelezen hebben dat de dolfijnen soms achtervolgt worden door 50 boten en dat we ons afvragen of dit wel echt gewaardeerd wordt door de dieren. Het antwoord hierop was dat deze tours al 20 jaar gedaan worden, en dat de dolfijnen nog altijd terugkomen. We hebben echter toch besloten om niet met een tour mee te gaan. We vinden het toch niet heel speciaal om deze prachtige dieren op deze manier te zien, met een dozijn andere boten om je heen, en we hopen ze zeker nog wel een keer spontaan tegen te komen tijdens een boottrip.

 

Toen we het zwarte strand opliepen, zagen we erg veel plastic liggen en werden we meteen belaagd door verkopers van souvenirs, dus we raden Lovina niet echt aan om heen te gaan. Tenzij je echt op een dolphin tour wilt..

SIDEMEN
Na Lovina zijn we doorgereden naar Sidemen. En deze rit was werkelijk fantastisch. We zijn de Gunung Batur (vulkaan) gepasseerd en hebben geluncht met uitzicht op de Caldera. Er mooi. We hadden geen schoenen bij ons dus het beklimmen was geen optie maar misschien komen we hier later nog voor terug.

 

Na de lunch zijn we weer door prachtige rijstvelden gereden en gestopt bij de Besakih Tempel. Echter werd het hier een beetje ongemakkelijk. We hebben braaf de 30.000 Rupiah entreegeld p.p. betaald, maar volgens de lokale gidsen, was dit geld voor de overheid en moesten we extra betalen om de tempel in te mogen. Volgens hen mag je alleen naar binnen als je met een local bent, of je moet 40.000 Rupiah p.p. voor een gids betalen. We wisten dat dit onzin was, maar we hadden ook verhalen gehoord dat ze je constant lastig blijven vallen als je alleen naar binnen gaat, wat je bezoek nogal onplezierig maakt. We besloten dat dit het gedoe niet waard was dus hebben we een gids genomen. En achteraf zijn we blij dat we deze tempel bezocht hebben. Het is één van de mooiste tempels die we gezien hebben in Indonesië. Helaas voor de foto's was het bewolkt, maar dit zorgde er wel voor dat het minder warm was en dus makkelijker om alle trappen te beklimmen. De besten tijd om de tempel te bezoeken is waarschijnlijk in de ochtend, met of zonder gids.

 

De tempel was op slechts een half uurtje rijden van Sidemen, waar we een onwijs mooi guesthouse gevonden hebben. Vooral het infinity pool was erg gaaf. We besloten dan ook al snel om hier 2 nachten te blijven.

 

De eerste dag hebben we vooral genoten van het zwembad, het uitzicht en de zon. De tweede dag zijn vroeg opgestaan en hebben we een wandeling door en langs de rijstvelden gemaakt. Het was fijn om de benen te strekken en de wandeling was prachtig. We zijn een kleine beetje verdwaald tijdens het klimmen door de rijstvelden, maar na wat glibberen in de modder, is het toch gelukt om heelhuids terug te komen. De omgeving van Sidemen verveelt waarschijnlijk nooit. En het voelt ook echt als puur Bali. Geen supermarkten, geen toeristenwinkels (behalve kleine winkeltjes gerund door locals) en geen grote bussen. Families nemen een bad, vrouwen doen de was en kleine kinderen spelen de kreek die naast de weg loopt welke ook fungeert als irrigatie voor het land. Het is hier heerlijk rustig en zeker een paar dagen van je tijd waard. Als we terugkomen na de Gili's, Lombok en Flores, en we hebben nog tijd over voor we doorvliegen naar Maleisië, komen we hier zeker nog weer terug.

 

Sidemen achter ons latend, zijn we terechtgekomen in Tirtagangga waarbij we onderweg weer getrakteerd zijn op een prachtige omgeving. Vanaf hier zijn we doorgereden naar de Lempuyang Tempel, waar we nogal onvoorbereid aankwamen. We hadden er geen benul van hoe groot het is en dat er in totaal 7 tempels staan. Om ze allemaal te zien ben je 5 uur onderweg, 4 uur omhoog en 1 uur terug. We zijn dapper gestart aan de wandeling naar de eerste tempel, maar deze viel ons een beetje tegen. In plaats van door te lopen naar de tweede tempel, zijn we teruggegaan en hebben we de scooter gepakt. Dit scheelde weer een half uur lopen in de hitte. Echter is dit meteen het eindpunt voor scooters en moet je daarna toch echt 3,5 uur verder lopen om ze allemaal te zien. Tempel nummer 2 kon ons echter ook niet bekoren dus we hebben het hier maar bij gelaten. We hebben inmiddels al zoveel tempels gezien, dat dit teveel moeite was voor iets wat we waarschijnlijk niet heel mooi zouden vinden. We zijn nog doorgereden naar Candidasa en Padanbai maar beide stadjes waren erg druk en niet helemaal wat we gehoopt hadden. We zijn dus maar doorgereden naar Kuta wat meteen het eindpunt van onze trip was.


don't miss a thing


come with us to bedugul, lovina & sidemen


Commentaren: 0