BROMO & IJEN


Mount Bromo is een vulkaan in het oosten van Java en is het actieve punt in de Tengger Caldera, één van Indonesië’s mooiste bestemmingen in (Oost) Java, vooral beroemd voor haar prachtige zonsopkomst en het panaroma uitzicht over de Caldera met de vulkaan op de achtergrond. Door eerdere uitbarstingen (december 2015 en februari 2016) was de Bromo niet altijd toegankelijk. Maar, gelukkig voor ons, was deze een paar weken voor onze komst weer opengesteld voor bezoekers.

 

De Kawah Ijen vulkaan is minder bekend dan de Bromo vulkaan, maar zeker de moeite waard om te bekijken en ook weer totaal anders dan Bromo. In de Ijen vulkaan ligt een één kilometer breed turquoise gekleurd meer. Minder bekend is dat in de Kawah Ijen vulkaan ook het mysterieuze “blue fire” te zien is. Dit blauwe vuur, dat zich nog het beste laat omschrijven als een gigantische gaspit, is alleen in de nacht te zien en blijft voor de meeste Ijen bezoekers dan ook onontdekt. De tour wordt wel steeds populairder maar is niet zonder risico. Zo gaan er verhalen over een Fransman die is omgekomen bij het afdalen van de vulkaan..

Bromo & ijen tour

Wij hebben een tourpakket geboekt in Yogya voor 600.000 Rupiah p.p., dit was inclusief transport naar Bromo en accommodatie, transport van Bromo naar Ijen inclusief accommodatie en afgezet worden bij de haven om op de ferry naar Bali te kunnen stappen.

 

De tour houdt in dat je vaak heel vroeg moet opstaan en veel uren in de bus spendeert, maar het is het waard!


what to do

BROMO
Wat te doen? Genieten van een prachtige zonsopkomst bij Mount Bromo bijvoorbeeld! Dit maanlandschap is één van de beste uitzichten dit je hebt in Java. Het is zo onvoorstelbaar mooi dat het wel een sic-fi film lijkt.

 

Onze wekker ging om 02.45 uur en om 03.00 uur werden we opgepikt door een jeep welke ons naar Viewpoint 1 bracht. Al rijdend door de mist vreesden we het ergste, zou er wel een heldere zonsopkomst zijn? Aangekomen op het viewpoint wisten we niet wat we moesten verwachten, maar we hadden zeker geen platform vol mensen verwacht. Gelukkig konden we een goed plekje bemachtigen waar we gewacht hebben tot we zouden zien in de duisternis. En we hadden geluk! Voor ons ontvouwde zich een onvoorstelbaar mooi uitzicht. Echt fantastisch!

 

Als je geen tour wilt boeken, en je wilt niet omgeven zijn door heel veel andere mensen, is viewpoint 2 een goede optie. Terwijl wij op overvol platform stonden, had zich slechts een klein groepje mensen verzameld op viewpoint 2 en hun uitzicht verschilde niet eens heel veel van dat van ons. Dus als je het niet vervelend vind om een stuk omhoog te moeten lopen in het donker, en je wilt wat geld besparen, is dit zeker een goede optie. We hebben zelfs gehoord dat als je hierna doorloopt naar Bromo, je geen 220.000 Rupiah entreegeld hoeft te betalen. Maar dit kan ook het geluk zijn geweest van de mensen die we gesproken hebben. Als je op eigen houtje gaat, is een verblijf in hotel Lava View aan te raden. Dit hotel is iets duurder maar hoger gelegen en scheelt je heel wat (kilo)meters en tijd op de vroege ochtend.

 

Na de zonsopkomst zijn we teruggelopen naar de jeep vanwaar we onze trip naar de stomende Bromo zelf vervolgde. En hoe indrukwekkend was dat?! Terwijl we in de mist omhoog liepen door de zwarte woestijn, was het onmogelijk om ver voor je uit te kijken. Paarden doemden op uit de mist met hun berijders en het voelde echt alsof we op een filmset beland waren. Door de mist kon je ook niet echt zien hoe ver je moest lopen en dat was wel een pluspunt want de wandeling is niet makkelijk. Je kan een paard nemen naar het begin van de Bromo (50.000 Rupiah) maar wij hebben hier gemengde gevoelens over. Niet alle paarden zag er goed verzorgd uit en we zagen nergens water voor de dieren. En je zag ze af en toe voorbijkomen met een te dikke toerist op de rug.. Best zielig. En een beetje beweging was best lekker om op te warmen.

 

Na het beklimmen van de stenen trap bij de vulkaan, werden we beloond met een fantastisch, onwijs indrukwekkend uitzicht: een actieve vulkaan die zijn rook uitspuugt en geluiden maakt die best intimiderend zijn. Het voelt alsof het miezert maar je voelt de zwarte as op je neervallen. Om je heenkijkend zie je overal zwarte zandduinen. Vanuit de vulkaan zelf zie je grote wolken omhoog komen en je vraagt je af wat er gebeurt als de vulkaan ineens lava zou gaan spugen. Best eng.

 

Om 09.00 uur hebben we Bromo achter ons gelaten, zijn we teruggereden naar het hotel waar we een snelle douche en ontbijt genomen hebben en zijn we onze tocht naar Ijen gestart. Deze busrit was gelukkig iets korter want na 6 uurtjes kwamen we aan bij ons guesthouse. Wetende dat de wekker de volgende ochtend nog vroeger zou gaan, en vermoeid van een lange dag, zijn we direct na het eten om 20.00 uur ons bedje ingedoken.

IJEN
Om 01.00 uur wakker worden was moeilijk en het blauwe vuur was het hopelijk waard. De foto’s die we gezien hebben, waren zeker indrukwekkend en we wilden dat met onze eigen ogen zien. Dit onderdeel van de trip was geen onderdeel van de tour dus we moesten 150.000 Rupiah p.p. voor de gids betalen, en nog eens 150.000 Rupiah p.p. entreegeld. 

 

Iemand had ons verteld dat ze een week eerder met ongeveer 10 mensen naar boven was gelopen, dus dat was ook min of meer wat wij verwachten. Misschien hebben we haar niet goed begrepen, misschien was het extreem veel drukker door het Paasweekend, maar wij liepen niet omhoog met slechts 10 mensen, het waren er heel wat meer. Wederom, je hebt geen idee hoe ver je moet lopen en de wandeling is best zwaar want je loopt praktisch constant omhoog met best wat steile stukken dus je hoopt bij elke bocht dat je hierna op een plat stukje komt om je benen wat rust te geven. Helaas zijn er weinig platte stukjes. Na ongeveer een uur gelopen te hebben kwamen we aan op de top van de krater en konden we aan de afdaling beginnen. Maar eerst moet je je een weg banen door alle mannen die je een gasmasker willen verhuren. Heb je dit nodig? Wij hebben er 1 gehuurd en 1 van ons heeft een shawl gebruikt en dat werkte prima. Echter hebben de mensen uit onze groep die later omhoog zijn gegaan dan wij, het masker wel echt nodig gehad omdat de dikke rook hun kant opwaaide.

 

De afdaling in krater was prachtig. Voor ons zagen we een lange rij mensen, verlicht door het schijnsel van zaklampen, langzaam afdalen in de krater. En eenmaal beneden aangekomen hadden we hoge verwachtingen van het blauwe vuur.. Maar helaas, dit viel nogal tegen. We zagen wat blauwe vlammen uit de rook komen zo af en toe, maar erg indrukwekkend was het helaas niet. Hetzelfde voor de mijnwerkers. Wij hadden hier toch een ietwat andere voorstelling van. Verder hadden we het gevoel dat ze drukker waren met poseren voor foto’s en het verkopen van beeldjes gemaakt van sulfaat, dan met het werkelijk werk. Maar geef ze eens ongelijk, als je zo meer geld kunt verdienen. Onze gids zei ons dat we tot de zonsopgang moesten wachten in de krater, om het blauwe meer bij daglicht te zien, maar wij wilden weer omhoog om hier de zonsopkomst te zien. Welke mooi was maar hij komt helaas niet boven het meer op, maar aan de andere kant van de heuvel. Helaas blokkeerde de rook van de krater (of was het mist?) het zicht over het meer dus ook dat was minder mooi dan we op foto’s gezien hadden. Maar we hebben geen spijt dat we gegaan zijn. Het was het waard om zo vroeg op te staan en extra geld uit te geven. Vooral omdat we hierna doorreizen naar Bali en genoeg tijd hebben om te herstellen van deze lange dagen!

 

Na de wandeling terug, en een busrit van 3 uur, werden we afgezet bij de haven. En hier begon het ietwat verwarrend te worden… Een andere bus stond voor ons klaar en zonder echt uitleg te geven, werden we gesommeerd in te stappen. Ze zeiden dat ze ons in Den Pasar (Bali) zouden droppen en dat we 100.000 Rupiah p.p. moesten betalen. We zijn ingestapt omdat de rest van onze groep dit ook deed, maar hadden hier algauw spijt van. De bus was zo goed als vol, er was geen airco dus het was bloedheet en zweten geblazen. Tevens duurde het een eeuwigheid voor de bus de boot op kon. Het was waarschijnlijk een stuk makkelijker, sneller en iets goedkoper geweest om zelf de ferry op te gaan (7.000 Rupiah p.p.) en op een bus te stappen bij aankomst in Bali. Aan de andere kant was dit weer handiger want we hoefden niks uit te zoeken en konden bij aankomst in Bali gewoon weer instappen en verder gaan met onze rit.

      

Na nog eens 4 uur zweten in de bus, kwamen we eindelijk aan bij ons eindpunt. Of liever gezegd, bij het eindpunt van de bus! Want we stopten niet in Den Pasar zoals ons verteld was, maar 15 kilometer eerder. Omdat we nog geen plan voor Bali hadden, zijn we in een taxi met 2 andere reizigers gestapt om de kosten te delen en zo zijn we in Ubud terechtgekomen waar we eerst helemaal niks gaan doen!


don't miss a thing


come with us to bromo & ijen


Commentaren: 10
 • #10

  Michiel (zaterdag, 21 juli 2018 18:34)

  He hoi!

  Dank je voor het compliment, fijn dat je veel aan onze informatie hebt.
  De trip Bromo- Ijen hebben we in Yogjakarta geregeld. Hier zijn meerder toeristen bureaus die dit aanbieden en dit is prima te doen.

  Ik heb het nog even opgezocht en de straat waar wij het geboekt hebben is Jalan Prawirotaman voorbij Via Via. Succes met voorbereiden en veel plezier alvast!

 • #9

  Eveline (woensdag, 18 juli 2018 14:53)

  Hej Marije,

  Wat een leuke site! Staat echt heel zinvolle info op, om aan onze trip naar Indonesië te beginnen!
  Vraagje over de tour Bromo -Ijen vanuit Yogjakarta:
  Legden jullie deze op voorhand vast of pas in Yogja zelf?
  En is de autorit vanuit Yogja een beetje te doen of toch beter voor de trein naar Surabaja opteren?

  Bedankt!!

 • #8

  Marije (zondag, 26 februari 2017 01:43)

  Hoi Ogi,

  Heel stom van ons maar de naam van de organisatie weten we niet (meer). Gewoon even prijzen opvragen bij verschillende agencies en dan vind je ongetwijfeld deze prijs.

 • #7

  Ogi (zaterdag, 25 februari 2017 09:31)

  RP 600.000 is wel heel goedkoop! De meeste organisaties plaatsen er nog een 0 achter. Mag ik weten welke tour organisatie dit was?

 • #6

  Marije (zaterdag, 21 januari 2017 18:09)

  Hoi Zoë,

  Wat een heerlijk vooruitzicht. Indonesië is zooo mooi!

  Wat betreft de tour:
  Wij hebben een tourpakket geboekt in Yogya voor 600.000 Rupiah p.p., dit was inclusief transport naar Bromo en accommodatie, transport van Bromo naar Ijen inclusief accommodatie en afgezet worden bij de haven om op de ferry naar Bali te kunnen stappen.

  Zeker een aanrader!

 • #5

  Zoë Alkemade (donderdag, 19 januari 2017 20:54)

  Hoi,
  Super leuk verhaal! Ik ben van plan binnenkort naar Indonesië te gaan. Wat zat er allemaal inbegrepen? Want de tour klinkt gaaf! Ik hoor verschillende verhalen over de tours... dus hoop dat jullie goed advies kunnen geven.
  Groetjes Zoë

 • #4

  Mirre (donderdag, 27 oktober 2016 02:51)

  Mooi! Ik heb hem in de reisplanning staan :)

 • #3

  Ton (zondag, 03 april 2016 21:07)

  Geweldig indrukwekkende tocht zoals het bij ons overkomt.
  Prachtige foto`s van dit gebied en de sfeer goed gevangen.

 • #2

  Marja (zondag, 03 april 2016 11:28)

  Wow....wat indrukwekkend!! Prachtige foto's en mooie kwaliteit!

 • #1

  Pa (zondag, 03 april 2016 10:39)

  Indrukwekkend mooi