visum regelen


De visum regels voor Indonesië kunnen een beetje verwarrend zijn. Toen wij aankwamen op het vliegveld, wisten we dat we konden kiezen tussen het gratis visum bij aankomst (deze is 30 dagen geldig, niet te verlengen en hiermee kan je het land alleen verlaten via 9 vaste vliegvelden of havens), of 35 USD betalen voor het visum wat ons meer vrijheid zou geven (deze is eenmalig te verlengen en geeft je de mogelijkheid het land op elk punt te verlaten). Wij hebben bij aankomst gekozen voor het betaalde visum, omdat we wisten dat we sowieso meer dan 30 dagen nodig zouden hebben voor Indonesië. Tijdens onze trip werd ons zelfs verteld dat we het visum 2 keer konden verlengen, mits we een sponsor zouden hebben. Dit was goed nieuws want ook aan 60 dagen hebben we niet genoeg hier. Met dat in ons achterhoofd hebben we ons gemeld op het immigratiekantoor van Indonesië in Medan, om ons visum voor de eerste keer te verlengen. Echter kwamen we er hier achter, dat we verkeerd geïnformeerd zijn. We konden ons visum wel verlengen, maar een tweede verlenging is namelijk niet mogelijk.

 

Gelukkig is er nog een andere optie, naast het gratis en betaalde visum on arrival. Je kan een 60 dagen visum aanvragen, welke 90 dagen geldig is (je kan hem dus maximaal 30 dagen voor je naar Indonesië gaat aanvragen). En dit visum is 4x met 30 dagen te verlengen. Dus als je langer in Indonesië wilt blijven, is dit de beste optie. Je kan dit visum in je eigen land aanvragen, of op de Indonesische ambassade van elk ander land.

 

Wij hebben onze plannen na deze informatie volledig aangepast..


visa verlenging in het buitenland

We besloten om naar Georgetown - Maleisië te vliegen om hier ons 60 dagen visum te regelen. We hebben 's ochtends ons vliegticket geboekt, en zaten 's avonds al in Georgetown. We hadden gelezen dat het aanvragen 2 dagen duurt, maar we hebben voor de zekerheid 3 dagen Georgetown gepland. Better safe than sorry.
waar moet je zijn

Adres van het Immigratiekantoor

Konsulat Jenderal Republik Indonesia

Penang

467 Jalan Burma, 10350 Georgetown Penang

 

Je kan hier komen met bus 101 en uitstappen bij de halte Gurney Plaza shopping mall. Als je nog moet pinnen kan je dat hier doen. Vanaf hier is het ongeveer een kilometer lopen naar het immigratiekantoor. Je komt dan langs het Midlands Park Centre, waar je indien nodig kopietjes en paspoortfoto's kan laten maken. Als je geen zin hebt in lopen, en tijd genoeg hebt, kan je blijven zitten tot de halte bij het immigratiekantoor maar dan ben je minstens een uur langer onderweg. Voor de terugweg is deze halte wel de snelste optie.

wat heb je nodig

* Je paspoort (nog minstens 6 maanden geldig)

* Een kopie van je paspoort

* Een kopie van je (vlieg)ticket om aan te tonen dat je het land weer verlaat.

* 1 paspoortfoto (op het formulier staat dat deze een rode achtergrond moet hebben, maar een witte achtergrond is ook prima)

* Het ingevulde aanvraagformulier (deze krijg je bij het immigratiekantoor)hoe werkt het

Voor je aanvraag moet je 's ochtends naar het immigratiekantoor (open vanaf 09.00 uur) en ervoor zorgen dat je netjes gekleed bent. Geen slippers, bedek je schouders en draag een lange broek. Je moet je registreren, je paspoort laten zien en dan mag je doorlopen naar het kantoor. Toen wij hier waren, was het druk en onduidelijk waar we zijn moesten. Uiteindelijk kwamen we bij loket 6 terecht waar we de aanvraagformulieren kregen. Naast de standaard informatie (naam, adres, etc.) vragen ze ook naar je sponsor. Dit kan iedereen zijn. Zorg ervoor dat je een adres, naam van iemand en een telefoonnummer hebt om in te vullen.

 

Na het invullen van het formulier, ga je terug naar het loket, betaal je 190 Ringgit p.p. (€ 41,-) en krijg je een bonnetje. Ze vertellen je wanneer je terug kunt komen voor het ophalen van je paspoort en visum, en dat is het. Wij stonden na 30 minuten weer buiten.

 

De volgende dag ging alles nog gemakkelijker. Je gaat terug naar loket 6, laat je bonnetje zien, je krijgt je paspoort terug, even controleren of het visum klopt en klaar. We waren in en uit in 5 minuten. Maar houd in je achterhoofd dat dit een snelle afhandeling is. Plan minstens 1 dag extra voor het geval de dingen net iets anders lopen.


don't miss a thing