harau valley


 

Harau Valley is mooi op een wijze die moeilijk te beschrijven is. Al zittend aan de rand bewaken vrouwen hun rijstvelden door af en toe te trekken aan de draden die als een web over het veld gespannen zijn waar wapperend plastic en blikjes aan vast zijn gemaakt, om hun kostbare rijst te beschermen tegen de vogels. De school heeft een routine waarbij de kinderen in rijen staan, herhalen wat de leraressen zeggen en ze dan persoonlijk groeten voor ze aan hun schooldag beginnen. Het leven in Harau Valley lijkt simpel en sereen en het is een fantastische plek om te verblijven zo tussen de enorm bruin gestreepte rotswanden. Het is één van die plekken waar je langer blijft dan gepland.how did we get there

Het kan nogal een gedoe zijn om hier te komen vanaf Tuk Tuk (Lake Toba). Nadat de ferry je heeft afgezet in Parapat, stap je op de A.L.S. bus naar Bukittinggi (280.000 Rupiah p.p.). Bereid je voor op een lange bustrip van tussen de 15 uur en 17 uur. Tip: koop pillen tegen wagenziekte bij de apotheek. Deze pillen werken als de beste en zijn ook nog eens slaappillen. De bus zet je op ongeveer 2 kilometer buiten het centrum af. Vanaf hier moet je naar de busterminal met de lokale rode instapbus. Als je geluk hebt staat hier een bus te wachten die je tot aan de rand van Harau Valley brengt. Bij aankomst daar neem je een becak (brommer met zijspan) om bij de homestay te komen.

 

Het heeft ons in totaal bijna 24 uur, 1 boot, 7 bussen (8 inclusief de bus die zei dat hij ons zou brengen, ons bijna een uur heeft laten wachten, en toen besloot niet te gaan rijden omdat er niet genoeg mensen waren) en 1 becak gekost om van ons guesthouse in Lake Toba naar ons guesthouse in Harau Valley te komen. 

 

Je kan ook een taxi nemen vanaf de A.L.S. bus naar Harau Valley maar dat kost je om en nabij 300.000 Rupiah p.p. Het heeft ons slechts 32.000 p.p. gekost. Maar wel wat meer tijd en gedoe.

 

Nog weer een andere optie waar we van gehoord hebben is het huren van een scooter in Bukittinggi voor een paar dagen (bij bijvoorbeeld DeKock Café) en dan zelf naar Harau Valley rijden (+- 50 KM).


where to eat

We hebben wat restaurantjes gezien tijdens onze wandeling door het dorp, maar we raden aan om te genieten van het eten bij Abdi Homestay. Banana pancakes als ontbijt, nasi goreng voor lunch en 's avonds de heerlijke traditionele chicken rendang.

where to sleep

Een echte aanrader is verblijven bij Abdi Homestay. Abdi is een geweldig vriendelijke gastheer, helpt je daar waar nodig en voorziet je van alle info die je nodig hebt om de omgeving te verkennen. Bij aankomst zie je meteen de fantastische gestreepte rotswanden en een kleine waterval.

 

De bungalows (150.000 Rupiah, inclusief ontbijt) liggen midden in de rijstvelden en het uitzicht vanaf je balkon is fantastisch. De bungalows zijn simpel maar hebben alles wat je nodig hebt. En omdat het heerlijk rustig is en de bedden goed zijn, zul je ongetwijfeld heerlijk slapen.what to do

Sta vroeg op en ga een stukje wandelen. Zodra je de deur van de bungalow opent, zie je vrouwen en mannen aan het werk in de rijstvelden. Wanneer je het terrein van het guesthouse verlaat, en het dorp inloopt is het heerlijk rustig en stil. De dorpelingen worden wakker en starten met hun ochtendroutine. Ze staan zich te wassen, vegen de vloer en lachen vriendelijk naar je terwijl ze je een Selamat Pagi (goedemorgen) wensen. Als de mist optrekt tussen de enorme kliffen, zie je Harau Valley op haar mooist.  De apen zijn al slingerend en springend bezig met hun ochtendgymnastiek in de bomen en de vogels zingen hun lied.

 

Trek er op uit op een scooter of fiets langs de rijstvelden of doe een trekking met als beloning een fantastisch uitzicht over de Harau Valley. Als dat je (adrenaline) behoefte nog niet vervult heeft, kan je ook de rotsen gaan beklimmen. Maar wat je hier ook doet, genieten zul je zeker!


don't miss a thing


come with us to harau valley


Commentaren: 0