jaipur


Jaipur staat ook wel bekend als de Roze Stad omdat, heel logisch, de hele stad roze is. Waarom? Oké, hier komt een klein geschiedenis lesje: in 1876, kwamen de Prince of Wales en Queen Victoria op bezoek in India. Aangezien roze de kleur is van gastvrijheid, besloot de Maharaja van Jaipur, Ram Singh, dat de hele stad roze geschilderd moest worden om zijn gasten te verwelkomen. De traditie wordt tegenwoordig voortgezet door de bewoners die nu, door de wet verplicht zijn, de roze kleur te behouden.how did we get there

Doordat het kamelenfestival nog gaande was toen wij vertrokken uit Pushkar, reden er geen directe bussen naar Jaipur. We moesten dus eerst weer met de local bus naar Ajmer om 09.00 uur (20 Rupees p.p.). Zoals wel vaker gebeurt, en wat heel irritant is, stopt de bus dan een kilometer voor het busstation en zwermen er bij het uitstappen meteen allemaal tuktuk drivers om je heen die je uiteraard graag naar het busstation brengen. Wij doen hier lekker niet aan mee, zijn lopend naar het busstation gegaan en hier iets na tienen op de bus gestapt naar Jaipur (130 kilometer, 260 Rupees totaal, 150 Rupees voor Michiel en een lady ticket t.w.v. 110 Rupees voor Marije). We kwamen om 13.00 uur in Jaipur aan en hebben ditmaal wel een tuktuk genomen die ons voor 200 Rupees naar ons hotel bracht. Echter konden wij dit niet zelf betalen omdat we nog steeds de 'oude' geldbriefjes hadden. Gelukkig was er een barmhartige samaritaan die voor ons wilde betalen. Goed voor ons en goed voor zijn karma.


where to eat

We moesten op zoek naar restaurants waar we met de creditcard konden betalen en kwamen terecht bij het Heritage Buffet. Dit restaurant is niks bijzonders en nogal sfeerloos. Gelukkig was het eten wel lekker en betaalbaar en het personeel vriendelijk. Raden we het aan om hier te gaan eten? Voor het eten wellicht maar er zijn veel leukere restaurantjes te vinden dan deze.

 

Zoals het Art Cafe. Het was hier een beetje chaotisch door de eigenaresse afwezig was (geld pinnen waarschijnlijk) en de man die de gallery runt, welke onderdeel is van het cafe, de bestellingen moest opnemen. De beste man had hier duidelijk weinig ervaring mee maar het was een lieve man dus we waren geduldig met hem. Er hangt een leuk sfeertje, overal waar je kijkt zie je kunst en het eten is erg goed. Als je naar Jaipur gaat, is dit restaurant zeker een aanrader.


where to sleep

We hadden een kamer geboekt bij Rawla Mrignayani Palace. Een plek om te verblijven. De kamers zijn ruim en ingericht in Indische stijl. Als je aankomt, en ze zijn niet volgeboekt, laten ze je verschillende kamers zien waar je uit kunt kiezen en er is een klein welkomst ritueeltje met een vrouw die vanaf een balkon bloemen op je gooit en iemand die een stip op je voorhoofd drukt. Geinig.

 

De kamer zelf is schoon, het bed is comfortabel, de douche is fijn (we hadden zelfs een bad) en het ligt dichtbij het City Palace. Het personeel is vriendelijk, ongelooflijk behulpzaam en we hebben slechts 1 kakkerlak gespot.

** Je vindt ze op booking.com


what to do

Zoals al eerder vermeld, had de Indische overheid alle 500 en 1.000 Rupees briefjes ongeldig verklaard en dit begon in Jaipur een beetje lastig te worden voor ons. We moesten op zoek naar een bank waar we onze 'oude' briefjes konden omruilen voor nieuwe. Gelukkig kon de zoon van de eigenaar van het hotel ons helpen. Hij wist een bank waar buitenlanders als eerste geholpen worden. We hoefden alleen met ons paspoort te zwaaien en we zouden vooraan in de rij staan. Dit voelde niet heel goed omdat mensen gewoon 6 uur in de rij staan, maar we hebben hier toch wel gebruik van gemaakt, want zolang in de rij staan klonk ook niet heel aantrekkelijk. Het duurde alsnog een uur voor we ons geld gewisseld hadden, maar we hadden nu eindelijk weer bruikbaar geld!

CITY PALACE
Er waren 2 plekken die we graag wilden bezoeken in Jaipur: het City Palace en het Nahargarh Fort. We zagen prachtige foto's van de de verschillende kamers binnenin het paleis en dachten we hier vrije toegang toe zouden hebben, als we eenmaal een toegangskaartje gekocht hadden. Helaas bleek dit niet het geval. Je moet hier namelijk een extra kaartje voor kopen. En aangezien we de 500 Rupees p.p. al veel geld vonden, wilden we zeker geen 2.000 p.p. extra neerleggen voor een paar extra kamers. We waren een beetje teleurgesteld na deze ontdekking, maar hebben desalniettemin van het bezoek genoten. Je vindt hier een paar prachtige bogen en nog mooiere deuren. We hebben de museum dingetjes overgeslagen, niet helemaal ons ding. Je kan hier ook een audiotour doen voor 100 Rupees, welke we ook hebben overgeslagen. Handig om te weten: je kan hier met creditcard betalen.

NAHARGARH FORT
Ongeveer 3 kilomeer buiten het centrum, en hoog boven de stad, vind je het Nahargarh Fort. Omhooglopen kost je ongeveer 30 minuten via een bochtige weg. Beetje vermoeiend maar zeker de moeite waard. Uiteraard moet ook hier entree betaald worden (200 rupees), maar je kunt ook zonder daadwerkelijk het Fort binnen te gaan en dus geld te betalen, genieten van een prachtige zonsondergang. Eén tip: als je op de muur wilt klimmen om een mooie foto te maken moet je snel zijn want je wordt weggestuurd door de beveiliging zo niet beboet.


don't miss a thing


come with us to jaipur


Commentaren: 1
  • #1

    Pa (dinsdag, 13 december 2016 12:20)

    Prachtige foto's zoals inmiddels gebruikelijk en jij passend gekleed met een shawl. Blijk van respect als toerist voor de normen en waarden van het land. Top xx