jaisalmer


Jaisalmer ligt dicht bij de Pakistaanse grens en was een erg belangrijke stad terug in de tijd van de Zijde Route. Het wordt gedomineerd door het Jaisalmer Fort welke het grootste nog steeds bewoonde Fort stad is in de wereld. Het Fort is volledig gebouwd van zandstenen welke tijdens de zonsondergang een gouden kleur krijgen, vandaar ook de naam Golden City. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en andersom kijk je vanaf de stad prachtig uit op dit enorme Fort.

 how did we get there

De makkelijkste manier om vanaf Delhi naar Jaisalmer te reizen, is per trein. Deze 800 kilometer duurt ongeveer 18 uur en wij hadden 2 bedden geboekt inde 2AC cabine voor het bedrag van 1730 rupees per persoon. We waren gewaarschuwd dat een treinkaartje kopen in Delhi nogal lastig was aangezien, maar wij hebben hier geen problemen mee gehad. Het schijnt dat veel mensen aangesproken worden  en je laten stoppen voor je het treinstation binnenloopt en je vertellen dat het kantoor gesloten of verplaatst is en dat je de kaartes ergens anders moet kopen. Dit is natuurlijk een scam en hier moet je niet intrappen, gewoon je pokerface opzetten en stug door blijven lopen is de beste manier. Volg de Tourist Office Sign, trek een nummertje uit de machine en wacht op je beurt. Neem wel je paspoort en cash mee. Wij stonden na 30 minuten met de treinkaartjes alweer buiten.

 

De rit met de trein was best comfortabel, we vertrokken om 05.30 uur en arriveerden om 11.30 uur de volgende dag. Je krijgt lakens, dekens en een kussen en je slaapt op een vrij groot bed. Van te voren hadden we wat fruit en snacks ingeslagen, maar ze komen ook langs met eten en drinken en je kan eventueel een warme maaltijd bestellen. Natuurlijk betaal je iets meer dan je in de winkel kwijt zou zijn. Aangekomen in Jaisalmer waren we klaar om een beetje te proeven van het woestijnleven!  


where to eat & sleep || hotel royale jaisalmer

De eerste nacht hebben we doorgebracht in het Hotel Royale Jaisalmer. We werden van het treinstation opgepikt en naar het hotel gebracht, wat natuurlijk altijd fijn is. Heb je nog niks geboekt in Jaisalmer? Wees gerust, er staan 20 mensen te wachten bij het treinstation die je graag onderbrengen in hun hotel. De kamers in Hotel Royale Jaisalmer zijn vrij ruim en in Indische stijl. Het hotel zelf is op 5 minuten lopen van het fort en ze hebben ons geholpen met het regelen van een gids en het organiseren van een Kameel Safari. Het rooftop restaurant biedt een mooi uitzicht op het fort en de pizza die ze hier maken smaakt heerlijk! We zijn een beetje uit de buurt gebleven van al het eten wat er pittig en Indisch eruit zag totdat onze magen weer op orde waren.  

** Je vindt ze op booking.com


Na de Kameel Safari konden we niet nog een nacht boeken bij Hotel Royale Jaisalmer aangezien deze volgeboekt was. We zijn uitgeweken naar Dhora Rani. Dit is een goedkoop en basic hostel met redelijke kamers die gerund wordt door een paar jonge mensen welke nog niet helemaal weten wat ze moeten doen, maar uiteindelijk komen ze er wel uit. De sfeer is relaxed en het eten is goed. Ook hier hebben ze een rooftop restaurant (waar niet) en dit is een prettige plek om te zitten en wat te drinken.

** Je vindt ze op booking.com


what to do

Er zijn twee redenen om naar Jaisalmer te komen. De eerste reden is natuurlijk om het fort (welke geen entreegeld kost) te bezichtigen. Aangezien dit het eerste fort was dat we bekeken in India waren we sterk onder de indruk van alle details en decoraties, mooie Haveli's en smalle straatjes. Wij hebben een gids ingehuurd voor 500 rupees, dit is iets wat we normaal gesproken niet doen, maar deze keer wouden we graag wat meer over de historie weten en ook wat vragen stellen hoe het zit met het Kaste systeem en het gearrangeerde huwelijk 

 

We hadden al gelezen en de gids liet het ons ook zien dat de muren van het fort helemaal nat zijn en afbrokkelen. Dit komt omdat er veelste veel mensen binnen in het fort wonen die liever geld verdienen dan het voortbestaan van het fort bewaken. Het riool en water afvoer systeem kan het aantal mensen niet aan, aangezien er nu drie tot vier keer zoveel mensen in het fort wonen dan waar het voor gebouwd is. Zeker niet met alle toeristen die binnen de muren in de hotels en guesthouses verblijven. Het water kan geen kant op en de muren absorberen het water. De Indische regering biedt de mensen geld om het fort te verlaten, maar zo lang die mensen geld verdienen aan toeristen blijven ze natuurlijk zitten. Daarom is het beter om een hotel of guesthouse buiten het fort te boeken om te verblijven en om geen souvenirs binnen in het fort te kopen, hiermee help je een klein beetje om dit prachtige erfgoed te bewaren en stimuleer je de mensen niet om te blijven.

CAMEL SAFARI

De tweede reden om naar Jaisalmer te gaan is de Kameel Safari die je in de nabij gelegen Thar woestijn kan doen. Je kan deze safari bij verschillende reisagenten en hotels in Jaisalmer boeken. Hotel Royale Jaisalmer bood ons een pakket aan van 10.000 rupee voor 2 personen. Dit was inclusief 2 nachten in het hotel (inclusief ontbijt) en 1 nacht  in de woestijn (inclusief maaltijden en de kameelsafari). Als je niet het pakket wil boeken kan je altijd de safari apart boeken bij het Mangalam Resort Jaisalmer.

 

We begonnen ons woestijnavontuur in een jeep welke ons ophaalde rond 14.00 uur 's middags en die ons naar het kleine stadje Khuri bracht in de woestijn. Deze rit duurde ongeveer 1,5 uur en je ziet heel veel van niks. Er is niks te zien, kilometers lang en ver is er niks. Soms zie je mensen uit het niks opduiken. Ze lopen ergens waarbij je je afvraagt waar ze toch vandaan komen en waar ze naartoe gaan, aangezien er niks is... We kwamen vrij vroeg aan in Khuri en na een welkomstdrankje moesten we wachten tot het wat afkoelde en de groep compleet was. Daarom hadden wij besloten om een klein rondje door het dorpje te lopen. De meeste mensen zijn erg vriendelijk en proberen een praatje met je te maken, maar sommige mensen kennen maar een paar woordjes. Het woord wat ze het beste kennen is 'money?' Nu is dat natuurlijk een vrij logische vraag aangezien wij er natuurlijk steenrijk uit zien op onze vertrapte slippers en verschoten korte broek met bijpassend vaal T-shirt. Terugkomend op het 'resort' (lees een bankje en wat hutjes) en na een teabreak was de groep van 14 personen compleet en konden de kamelen opgezadeld worden en kon de safari beginnen. 

 

Het zitten op een kameel is niet heel comfortabel en op een kameel zitten als het opstaat of door de knieën gaat is op zijn zachtst gezegd een ervaring. Je moet je goed vasthouden! Het was wel heel gaaf om een groep kamelen achter elkaar als een lijn door de woestijn te zien hobbelen terwijl je zelf ook op een kameel zit. We hadden voor het gevoel nog speciale kleren gekocht (lange broek en shirt) en Michiel had zelfs, zoals het een echte Ali-baba betaamt, een oranje tulband op. De kamelen rit duurde ongeveer 30 minuten enkele reis (wat meer dan genoeg is) en hier hebben we tussen de zandduinen en scheten latende kamelen gewacht op de zonsondergang, om de perfecte foto te maken. Na weer een martelgang van 30 minuten kwamen we aan bij het dorp en hier wachtte een lokale zigeuner familie op ons, welke klaar stond om ons te entertainen met muziek en dans. Ondertussen kregen we onze maaltijd en hebben we genoten van een paar biertjes.

 

We konden kiezen of we in de woestijn of in het dorp wilden slapen en hebben natuurlijk voor het slapen in de woestijn gekozen. Warm aangekleed en bepakt met dikke dekens, matrassen en een paar kussens gingen we gelukkig met de jeep weer terug de woestijn in. We hadden verwacht dat we in een slaapzak of op een matras op het zand zouden liggen, maar ze hadden echt bedden staan in de woestijn. We waren onderverdeeld in twee groepen en wij hadden een klein groepje van 4, waardoor het lekker rustig en vredig was. De lucht was helder en vol met sterren en het is een fantastische ervaring om zo onder de sterren te liggen en in slaap te vallen. Daarnaast was de zonsopgang ook echt waanzinnig. Terwijl we wakker werden kwam de zon net op en kleurde de lucht. We hadden 's nachts blijkbaar een nieuwe vriend gemaakt want naast ons stond een grote geit. Na de zonsopkomst hebben we onze spullen verzameld en zijn we teruggegaan naar het dorp. Na een prima ontbijtje zijn we vervolgens met de jeep teruggebracht naar Jaisalmer. Al met al een prachtige ervaring die we zeker niet hadden willen missen.


don't miss a thing


come with us to jaisalmer


Commentaren: 0