jodhpur


Jodhpur staat ook wel bekend als de Blauwe Stad. De reden hiervoor is dat een groot gedeelte van de huizen in de oude stad blauw zijn geverfd. De stad is echter nogal gegroeid dus verwacht niet een volledig blauwe stad, zoals wij, want deze 'traditie' is alleen bewaard gebleven binnen de oude stad. Traditioneel betekend de blauwe kleur dat de inwoners tot de Brahmin Kaste behoren, maar tegenwoordig verven ook anderen hun huis blauw. Naast het prachtige contrast met de woestijn, wat veel toeristen aantrekt, wordt er ook gezegd dat het blauw de muskieten op afstand houdt.how did we get there

In Jaisalmer hebben we een buskaartje gekocht voor de lokale bus voor 300 rupees p.p. naar Jodhpur. De bus vertrok om 11.00 uur en na 280 kilometer op een nogal hobbelige weg, kwamen we om 16.30 uur in Jodhpur aan. We zaten helemaal achterin, wat niet de meest comfortable plekken waren. We moesten regelmatig bukken om niet met onze koppen tegen het plafond te knallen, tot groot vermaak van de locals om ons heen. Na een korte tuktuk reis van 4 kilomeer voor 150 rupees, arriveerden we bij ons hotel. Als een local bus niet echt je ding is, kun je ook de trein of slaapbus nemen.


where to eat

We hebben wat heerlijke maaltjes genuttigd in Jodhpur. De eerst avond zijn we omhoog gegaan naar het verrassend mooie rooftop restaurant van ons eigen hotel waar we een prachtig uitzicht hadden over de stad en het Mehrangarh Fort. Best indrukwekkend. En niet alleen het uitzicht is goed, het eten is ook nog eens heerlijk. Je kunt hier ook lunchen/dineren als je geen gast van het hotel bent en aangezien hier nogal wat 'buitenstaanders' zaten, wordt het eten hier blijkbaar op meerdere sites aanbevolen.

 

Omdat we dol zijn op de rooftop restaurantjes in India, en in dit geval in Jodhpur, wilden we elke dag een andere proberen. Het dakterras was niet zo mooi als die van Hotel Haveli, maar het eten was wel lekker bij het Blue Turban Restaurant. Een stukje goedkoper maar zeker niet minder smakelijk. Een andere prima keuze is pizzeria The Daglay. Ook hier een leuk dakterras, veel jonge mensen, een grote keuze in pizzas en heerlijke quesedillas. En gelukkig, voor prima prijzen. 


where to sleep || hotel haveli jodhpur

Wij verbleven in het leuke Hotel Haveli Jodhpur. Dit is een typisch Indisch hotel met prachtige kamers in de Indische stijl. Sommige kamers bieden een prachtig uitzicht over het Mehrangha Fort. De iets minder gelukkige, hoeven slechts naar het dakterras te gaan om vanaf daar te genieten van dit uitzicht. En als je hier dan toch bent, zoals ook vermeld bij 'where to eat' kun je net zo goed gaan zitten voor een lekkere lunch of diner. 

 

Het hotel is gesitueerd tegenover een prachtige stepwell, wat wel wat wegheeft van een MC Escher tekening met veel trappen. Het Fort, de oude (blauwe) stad en de clocktower zijn allen op loopafstand.

** Je vindt ze op booking.comwhat to do

Eén van de hoofdactiviteiten tijdens onze dagen in Jodhpur, was het goed uitkijken waar we onze voeten plaatsten om te voorkomen dat we niet in de heilige koeienstront, hondendrollen of andere narigheden op straat stapten. Jodhpur is verreweg de smerigste stad die we tot dusver gezien hebben. En aan de andere kant, is het ook weer één van de meest interessante en kleurrijkste steden. Zoals eerder vermeld, staat de stad ook wel bekend als de Blauwe Stad. We waren een beetje teleurgesteld toen we ontdekten dat niet de hele stad blauw is, maar waren onder de indruk toen we het blauwe gedeelte bereikten. We hebben onze weg gezocht door de smalle steegjes, pratend met kleine kinderen die hun kleine Engelse woordenschat op ons uitstortten en uitprobeerden en zijn uitgenodigd bij mensen thuis om vanaf daar het dakterras te beklimmen en het uitzicht over de stad te bewonderen. Je kunt hier makkelijk verdwalen maar dat is niet perse iets slechts. Want zoals gezegd, naast alle viezigheid, is het ook een prachtige stad om te bezoeken.

 

We hebben de blauwe muren niet alleen van dichtbij bekeken, maar zijn ook naar het Mehrangarh Fort gewandeld (600 rupees p.p. + 100 rupees voor de camera) vanaf waar we een prachtig uitzicht hadden over de stad. We hadden onze entree makkelijk terug kunnen verdienen als we 10 rupees gevraagd hadden voor elke foto die van en met ons gemaakt is. We voelden ons 2 beroemdheden. We zijn er al wel een beetje aan gewend dat mensen foto's willen maken van onze blanke koppies met blonde haren, maar het blijft grappig. Zodra één persoon dapper genoeg is om te vragen om een foto, sta je er wel even. De één na de ander komt naast je staan en je weet soms niet waar je moet kijken met al die telefoons/cameras om je heen. Na deze weten wij het hoeveel minuten van fame, hebben we ons los geworsteld van onze fans en hebben we wat sightseeing gedaan in en rondom het Fort. Omdat de lucht grijs is van de smog, was het uitzicht over de stad niet heel helder maar het is zeker indrukwekkend om te zien hoe groot de stad is en hoe dicht alle huizen op elkaar staan.


don't miss a thing


come with us to jodhpur


Commentaren: 0