mumbai


 

 

Mumbai, voorheen bekend als Bombay, is de grootste stad in India, heeft de bekendste film industrie (Bollywood) en een paar van Azië's grootste sloppenwijken. De stad had in 2005 een geschat inwonersaantal van 21 miljoen mensen waardoor het één van 's Werelds drukst bewoonde steden is.

 

Leuk feitje: als je een rijke man aan de haak wilt slaan in India, is Mumbai waarschijnlijk de plek waar je moet zijn. Het heeft het hoogste aantal billionaires en millionaires van alle steden.

 

 how did we get there

De makkelijkste en snelste manier om van Varanasi naar Mumbai te reizen is per vliegtuig. Echter paste dit niet in ons budget en aangezien we geen probleem hebben met lange treinritjes, besloten we deze reis per trein te doen. Dit zou normaliter zo rond de 26 uur moeten duren. De afstand is 1.500 kilometer en onze vertrektijd stond om 16.00 uur gepland. Eenmaal aangekomen op het station, zagen we dat we onze eerste vertraging te pakken hadden: de vertrektijd werd 19.00 uur. Daarna werd het 20.00 uur, 21.00 uur, zeiden we 21.00 uur? Maak daar maar 22.15 uur en uiteindelijk verliet de trein om 00.30 uur het station.

 

De kosten voor onze bedjes in 2AC waren 3.000 Rupees p.p. en 2AC is best comfortabel. Je ligt in een soort van stapelbed en krijgt een kussen en warme deken en er hangt een gordijn om je coupe af te schermen. Dit alles is niet aan de orde wanneer je per sleeperclass reist. Zorg in beide gevallen, zowel bij 2AC als bij Sleeperclass, dat je warme kleren aantrekt want het kan koud worden 's nachts! Wij hadden wat snacks meegenomen maar dit is niet noodzakelijk want het is bij deze lange reizen mogelijk om eten in de trein te kopen. 

 

Tijdens de rit zelf kwamen er nog wat uurtjes vertraging bij waardoor we na 40 uur eindelijk in Mumbai aankwamen op Dadar Station vanaf waar we een lokale trein naar Adheri Station genomen hebben voor 10 Rupees p.p. Vanaf hier was het nog ongeveer een kilometer naar ons hotel.

 

Tip: We kwamen erachter dat je op het treinstation van Varanasi een uitstekende wifi verbinding hebt. Je hebt hier wel een Indische simkaart voor nodig. Tevens heb je hier boven, na de roltrap rechts, een paar wachtruimtes waar je best relaxed kunt zitten. En ook op het treinstation van Mumbai kan je gebruik maken van gratis wifi.


where to eat & sleep

We verbleven bij Hotel Aureole en vonden het hier heerlijk! Het is een beetje uit de richting maar dat maakte het eigenlijk nog wat meer bijzonder. Het hotel ligt middenin een echte Indische buurt maar het is wel veilig en rustig. Het terrein is omringd door bomen en daardoor merk je er eigenlijk weinig van dat je in de grootste stad van de wereld bent als je naar buiten kijkt. Op het dakterras bevindt zich een fijn zwembad wat een heerlijke plek is om af te koelen na een dag door de straten van Mumbai gezworven te hebben. 

 

De kamers op elke verdieping hebben een ander thema en onze kamer had een hangmat voor het raam hangen. We hebben hier echt niet in geslapen want ons bed was zalig! Wat vooral erg fijn was aan deze kamer is dat ondanks de geringe ruimte, de kamer erg open en ruimtelijk aanvoelt. De douche was perfect (het is dus wel mogelijk om in India én een sterke straal te hebben én tegelijkertijd warm water). En het bad was heerlijk om alle viezigheid en zweet los te weken.

 

We hebben al onze maaltijden bij het restaurant van het hotel gegeten want het was zo lekker! Ondanks dat het vegetarisch was. Het eten is smakelijk en in het restaurant hangt een lekker sfeertje. En erg belangrijk voor ons: het eten is absoluut niet duur. Zeker een aanrader als je naar Mumbai gaat.

** Je vindt ze op booking.com

India || Mumbai- Hotel Aereole
India || Mumbai- Hotel Aereole


what to do

Nadat we één maand in het Noorden doorgebracht hebben, en hier veel steden bezocht hebben waar we vele kilometers te voet hebben afgelegd, waren we een beetje klaar met het vele lopen. Hierdoor hebben we misschien niet alles gedaan wat we wilden, maar wat we gedaan hebben was zeker erg leuk. Eén van de dingen die erg interessant is, zijn de treinritjes. We hadden al verhalen gehoord over overvolle treinen waar mensen op de daken staan en uit de open deuren hangen. Nou, we hebben het in Mumbai gezien. En het was best grappig om te zien hoe mensen in en uit de trein stapten. Taferelen die we thuis nooit zullen meemaken. We kwamen ook tot de ontdekking dat ze speciale wagons hebben voor vrouwen en ook voor gehandicapten. We vroegen ons al af waarom 'onze' wagon zo rustig was en iedereen om ons heen praatte middels handgebaren..

DHOBI GHAT
Eén van de highlights die we met de trein bezocht hebben, was de Dhobi Ghat. Deze wijk is één grote 'wasmachine'. Van een afstand zie je meters en meters was hangen die droogt in de zon. Hierachter en hieronder bevinden zich tientallen kleine huizen, kamers waar mensen aan strijken zijn en de kleren opvouwen, wasmachines, soort van badjes waar de handwas in gedaan wordt, vuurtjes met grote tonnen om warm water te krijgen, kinderen en honden die rondrennen en spelen, mannen die dutjes doen na de zware arbeid en vrouwen die zitten te naaien. Ze zeggen dat dit de plek is waar alle was van Mumbai gedaan wordt. Dit is waarschijnlijk niet helemaal waar, maar ze doen zeker een groot gedeelte hiervan.

WALKING TOUR
We hebben op eigen gelegenheid nog een soort van tour wandelend door de stad gemaakt. Mumbai heeft zeker wat interessante gebouwen. We zijn begonnen bij het Vicoria Terminal Railway Station en vanaf daar het Oval Maiden park gepasseerd waar verschillende cricket wedstrijden gespeeld werden. Vanaf hier zijn we doorgelopen naar de University of Mumbai en The Mumbai High Court. Ook het Prince of Wales Museum is mooi om te zien (vanaf de buitenkant tenminste) en we zijn geëindigd bij The Gateway of India.

 

Op de terugweg hebben we een andere route genomen waarbij we door het Colaba gebied gelopen zijn, beroemd om haar Kebab (waar het nog iets te vroeg voor was) en haar souvenir winkeltjes (helaas hebben we hier niks kunnen kopen omdat we nog steeds zuinig zijn op onze cash) vanwaar we uiteindelijk weer uitkwamen op het treinstation.


don't miss a thing


come with us to mumbai


Commentaren: 2
 • #2

  Marije (dinsdag, 21 februari 2017 12:54)

  Hoi Irene,

  Voor dit hotel hadden we online een mooie deal gevonden.

 • #1

  Irene (dinsdag, 21 februari 2017 10:26)

  Zuinig op jullie cash? Ik vind bovenstaande hotel nogal duur voor India...