pushkar


Volgens de legende liet Lord Brahma, waarvan geloofd wordt dat hij de schepper van het universum is, een lotus op de grond vallen wat meteen resulteerde in de schepping van een meer. Hij besloot om dit meer naar de bloem te vernoemen, en zo is Pushkar aan zijn naam gekomen. 

 

Pushkar is de plek waar de enige tempel in de wereld staat die toegewijd is aan Lord Brahma. Hindus beschouwen een tocht naar Pushkar als de ultieme pelgrimstocht en deze moet ondernomen worden om gered te worden.how did we get there

We hebben treintickets geboekt voor een standaard coupe van Udaipur naar Ajmer bij een reiskantoortje tegenover ons hotel, voor 300 Rupees p.p. Dit is een lekker knusse coupe waar je met 3 mensen op een rij, strak tegen elkaar aan, op een houten bankje zit. Verre van comfortabel, maar weer een hele ervaring. De trein vertrok 's ochtends om 06.00 uur en kwam om 11.30 uur aan. Vanaf het treinstation zijn we met een tuktuk naar het busstation vervoerd (80 Rupees) en vanaf daar met de trein doorgereisd naar Pushkar (15 kilometer voor 15 Rupees p.p.). Vanaf de bushalte in Pushkar moesten we nog een kleine kilometer lopen naar ons hotel waar we uiteindelijk om 12.30 uur aankwamen.


where to eat & sleep || PUSHKAR HERITAGE HOTEL

We verbleven in het  Pushkar Heritage Hotel, wat op loopafstand van het stadje ligt. Het ligt aan het einde van een lange straat met allemaal hotels, kleine winkeltjes, veel koeien en nog meer brutale apen. Het heerlijke aan dit hotel is de grote tuin in het midden. En de onwijs lieve honden die ons elke keer weer wisten te vinden voor een knuffel.

 

De kamers zijn ruim, geen airco (tenminste niet in onze kamer) maar dit was ook zeker niet nodig want het koelt flink af 's avonds. Het personeel is vriendelijk, het restaurant is goed met zowel Indische als Westerse gerechten en de prijzen zijn prima. Prima plek om te verblijven als je in Pushkar bent!

** Je vindt ze op booking.com


what to do

Tijdens onze dagen in Pushkar, maakte de regering een nogal bijzonder besluit. Ze kondigden 's avonds aan dat per direct alle 500 en 1.000 Rupees briefjes ongeldig waren. Dit in de strijd tegen zwart geld. Je kon je oude briefjes wisselen bij de bank, maar de rijen waren enorm lang! Mensen stonden soms wel 6 uur in de rij. Gelukkig voor ons, accepteerde ons hotel de 'oude briefjes' nog, waardoor we ons hier geen zorgen hoefden te maken over de betaling. Het was alleen wel erg jammer dat we hierdoor niet echt souveniertjes hebben kunnen kopen omdat je je wel 2x bedenkt voor je de weinige 100 Rupees briefjes spendeert die je nog hebt.

CAMEL FESTIVAL

Dit festival startte op 08 november en duurde t/m 14 november. Tenminste, dit zijn de officiële datums die door de overheid bepaald zijn en wanneer alle activiteiten plaatsvinden. De kamelen handelaren arriveren echter al een paar dagen eerder. Er worden vele activiteiten georganiseerd en helaas hebben wij het kamelen racen gemist. Wel hebben we het kamelen dansen mogen aanschouwen (een beetje vreemd en we vonden het best zielig want het zag er zo onnatuurlijk uit), het verkleden van de kamelen (wederom, een beetje vreemd..) en we hebben een paar heilige ceremonies bijgewoond aan de verschillende ghats.

 

Tijdens het festival, zijn de straten gevuld met mensen, er zijn overal kleine souvenir winkeltjes en je kunt een kamelen ritje maken of een kamelen taxi nemen (een kar achter een kameel), er is een pretpark met o.a. een reuzenrad (zag er niet heel stabiel en veilig uit) en mensen doen allerlei trucjes om geld te verdienen. Het is erg interessant om hier een paar uur rond te lopen. Het stinkt wel, vooral daar waar alle kamelen zich bevonden en waar de markt was, maar het is erg leuk om te zien en mee te maken. Sowieso weer iets totaal anders dan wat we tot dusver gezien hebben in India.

BRAHMA TEMPLE

We hebben geen idee hoe Pushkar is zonder het Camel Festival. Misschien is het veel rustiger, maar het kan ook altijd zo druk zijn door de pelgrims die de Brahma tempel bezoeken. De tempel wordt bezocht door pelgrims, holy men en geleerden, nadat ze een ceremonieel bad in het Pushkar meer genomen hebben. Wij hebben de tempel niet bezocht, om de het hier erg druk was en we waren kapot na een dag rondstruinen op het festivalterrein.  


don't miss a thing


come with us to pushkar


Commentaren: 0