KARIMUNJAWA


 

De Indonesiërs noemen Karimunjawa Java’s Paradise. Het is één van Indonesië haar best bewaarde geheimen en heeft de mooiste stranden van Java. De archipel bestaat uit 27 tropische eilanden en is omgeven door een prachtige groen-blauwe oceaan met onwijs mooi gekleurd koraal.

 

De 2 grote eilanden, Karimunjawa Island en Kemujan Island worden bewoond. De eilanden zijn met elkaar verbonden door een brug maar als je even niet oplet, mis je de verbinding want de brug is erg klein.

 

Slechts een paar meter vanaf het strand vind je Nemo, zijn zus, broer, vader, moeder, neven, etc. Je vindt ze overal! En als je geluk hebt, spot je ook white tip reefsharks of bijzondere schildpadden. Je gaat niet naar Karimunjawa voor avontuur, maar je komt hier om te relaxen, te snorkelen, te genieten van het strand en het heerlijke water of lekker rond te rijden op je scooter.

how did we get there

Na een kleine paniekaanval omdat we onze hardloopschoenen kwijt waren, werden we om 23.00 uur opgepikt door een luxe minibus bij ons hotel. Na het oppikken van de andere avonturiers, hebben we Yogya verlaten en kon onze rit naar Jepara beginnen. Bij aankomst om 03.30 uur  in de haven van Jepara, zijn we neergestreken op een paar houten bankjes bij een restaurant om hier als een stel zwervers een paar uur te slapen. Lang leve de pillen tegen wagenziekte die ook als slaappillen fungeren, want we hebben hier zowaar een paar uur kunnen tukken. Om 05.45 uur werden we gewekt door een paar rondlopende ganzen en waren we op tijd wakker om de slowboat van 07.00 uur te pakken. Na 5 uur varen kwamen we aan op Karimunjawa en werden we opgepikt door onze gastheer van Sunrise View Bungalows. De hele trip kost 220.000 Rupiah p.p. en kan in Yogya geregeld worden. 


where to eat

Als je pizza of ander Westers eten wilt nuttigen, is Eat & Meat the place to be. Het is niet goedkoop maar vooral de pizza is het zeker waard!

 

Houd je van vis, dan kan je je buikje vol eten bij de kraampjes langs het grasveld bij de haven. Hier kan je een vis uitkiezen, ze noemen een prijs en grillen hem voor je op de barbeque. We hebben ontdekt dat de blauw/groene papegaaivis niet alleen onwijs mooi is om te zien, maar ook nog eens heerlijk smaakt! Je kan witte rijst of nasi goreng bij je vis krijgen en het is lekker goedkoop!

where to sleep

Eén van de favoriete plekken onder backpackers is The Coconut House. Zij zitten midden in het centrum en hier kan je tevens tours boeken.

** Je vindt ze op Airbnb. Nog geen lid? Registreer je via deze link en krijg € 30,- krediet.

 

Wij wilden op een rustiger plekje zitten met directe toegang tot het strand, dus wij zijn naar Sunrise View Bungalows gegaan. Een heerlijke plek met een onwijs vriendelijke eigenaar. Hij heeft er voor gezorgd dat we opgehaald werden bij de haven, verwelkomde ons met een drankje en wat snacks en is bereid alles voor je te doen en regelen. Hij kan een scooter voor je regelen en als je een dag geen scooter hebt, en geen zin hebt om naar het centrum te lopen (ongeveer 2 kilometer), kan je aan hem doorgeven wat je wil eten en hij regelt dit voor je. De Bungalows zijn goed en schoon, met een redelijk goede douche (wel koud) en ontbijt is inbegrepen voor een bedrag van 175.000 Rupiah. Het privé strand is slechts 2-3 minuten lopen en de omgeving is erg mooi en rustig. Wij hebben zeker van ons verblijf hier genoten.what to do

Regel zelf bij een bootje bij een visser, of boek vanuit bijvoorbeeld Coconut House een tour (175.000 Rupiah p.p.) en ga eiland hoppen en snorkelen. Je wordt meegenomen naar een paar prachtige, onwijs heldere plekken waar je fantastisch kan snorkelen! Het beste strand om heen te gaan op het eiland is Tantung Gelam, gelegen in het Westen van het stadje en hier vind je een prachtig poeder wit strand en zie je de mooiste zonsondergangen tussen de palmbomen.


don't miss a thing


come with us to karimunjawa


Commentaren: 1
  • #1

    Rani Permentier (maandag, 14 november 2016 22:20)

    Nemo zijn moeder jammer genoeg niet... die is namelijk dood :/
    Geweldige, inspirerende verslagen trouwens! :)