kedah


Door het kappen van het regenwoud voor landbouw, is het regenwoud in Kedah helaas nogal uitgedund. Desalniettemin is er nog genoeg regenwoud over voor de Orang Oetans, Gibbons en andere apen om in te leven. Door het bezoeken van het regenwoud in Kedah, steun je het behoud hiervan. 

 

In eerste instantie waren wij niet van plan om naar Kedah te gaan, maar na het horen van de enthousiaste verhalen van 2 Zwitserse jongens die we eerder in Cambodja en Laos en later in Pulau Weh ontmoet hebben, hebben we besloten naar Kedah te gaan. Zij verbleven bij Mr. Jalli's gedurende 4 dagen en hadden na vertrek meteen al heimwee. Zij vertelden ons dat één van de bomen op de heuvel vlakbij de bungalow, vol zat met fruit en daardoor ook met Orang Oetans, gibbons en andere apen. En dit wilden wij natuurlijk gezien hebben. Vooral omdat de dieren hier (nog) niet gewend zijn aan mensen, en je ze dus echt in hun natuurlijk habitat ziet met het daarbijbehorende gedrag. 

 

Het kan erg moeilijk zijn om Orang Oetans in het wild te spotten, daarom kiezen veel mensen er voor om naar Bukit Lawang te gaan waar ze gevoed worden. Hier weet je dus eigenlijk zeker dat je ze ziet, maar door het voeren zijn ze niet echt wild, wordt het natuurlijk evenwicht verstoord, en is het in onze ogen minder speciaal om ze te zien. 

how did we get there

Wij zijn vanaf Banda Aceh om 09.30 uur vertrokken met de minibus naar Takegon (150.000 rupiah p.p.) met een stel locals en onze nieuwe vriend Saigontom uit Engeland (check zijn foto's op Instagram!). We hebben er 8 uur over gedaan om in Takengon te komen.

 

Onze trip vanaf Takengon naar Kedah (110.000 rupiah p.p.) startte de volgende morgen om 09.30 uur in een minibus die de hits uit de zero's draaide. Het begin van de trip begon met een slechte weg, maar gelukkig werd de weg een stuk beter toen de regen later met bakken uit de hemel kwam vallen. Rond 15.00 uur kwamen we aan in Blang Kejeren en vanaf hier hebben we de lokale bus genomen (50.000 rupiah) naar Mr. Jali's huis. Je kan ook regelen dat Robby je ophaalt.


where to eat

Omdat we vrij laat in Takengon aankwamen, en de regen met bakken uit de hemel bleef vallen, hebben we de stad niet echt verkend. Vlakbij ons hotel zat een plein met verschillende straatkraampjes waar je simpel, goedkoop maar lekker eten kan krijgen.

In Kedah heb je weinig keuze wat eten betreft. Fatima kookt voor je en dat heb je dan maar te eten. Maar geen zorgen, het eten is prima! Bij de bungalows in het regenwoud zorgen de jongens die daar werken voor je. Je kan onbeperkt thee of koffie krijgen en zij bereiden de maaltijden voor je. Als je geluk hebt, heb je wat variatie in je eten maar we hebben gehoord dat mensen 3x per dag hetzelfde eten kregen. Dus als je niet echt dol bent op fried rice, kan je beter zelf wat te eten meenemen.. 

where to sleep

In Takengon verbleven we in hotel Darussalam (150.000 rupiah, inclusief ontbijt). Het is niet het beste hotel (geen ramen en een koude bucket shower) maar dit was prima voor 1 nacht. We dachten dat dit het enige hotel was die buitenlanders onderbrengt, maar naderhand hoorden we dat er meerdere hotels zijn. We konden bij Darussalam ook ons busticket regelen en we werden bij het hotel opgepikt.

Bij aankomst in Kedah werden we verwelkomt door Fatima (Mr. Jali's vrouw) en Mr. Robby. Fatima heeft een heerlijke maaltijd voor ons bereid en bleef ons gefrituurde zoete aardappelen en banana samosa's voeren terwijl ze (onverstaanbaar) tegen ons bleef praten. Heerlijke avond! De eerste en laatste nacht hebben wij in het huis van Mr. Jalli geslapen. De tweede nacht verbleven we in een bungalow in de jungle, naast de rivier. Ze hebben geen vaste prijzen dus je kan zelf bepalen wat je wilt betalen. Laat Mr. Jali sowieso van tevoren weten dat je komt, dan weet je zeker dat er plek is. Je kan meer info vinden op hun website of bel mr. Jali op 081362291844


what to do

De eerste morgen in Kedah, zijn we naar de bungalows gelopen (duurt ongeveer 30 minuten) en we zagen onze eerste Orang Oetans binnen 5 minuten! Fantastisch! We hebben ongeveer een uur vanaf een stoel omhoog zitten kijken naar de Orang Oetans terwijl zij hun buiken vol aten. Later op de dag zijn we omhoog gelopen/geklommen, naar de plek waar de apen uithangen. We hebben Makaay apen, Black en White Handed Gibbons gezien en natuurlijk onze oranje harige neef uit het oerwoud: de Orang Oetan. Blijkbaar kwamen we zo dichtbij een moeder met baby dat één van haar maatjes besloot ons weg te jagen door takken op ons te gooien.

 

Je kan ook een jungle trekking doen van een dag welke ongeveer 14 kilometer is. We hebben tijdens deze trekking geen dieren gezien (we hebben de enorme neushoornvogel helaas alleen horen vliegen) maar de trekking gaat werkelijk van het gebaande pad af. De gidsen hakten hun weg door het dichte regenwoud en door de hevige regenval gedurende de dagen dat wij er waren, waren de paden onwijs glibberig. Het was dus niet de vraag of je ging vallen, maar wanneer en hoe vaak.

 

Tijdens onze trip hebben we enthousiast verteld over Kedah aan andere backpackers. Een ander stel heeft naar aanleiding van onze verhalen ook een bezoek gebracht aan Kedah en waren net zo, misschien nog wel enthousiaster. De fruitboom was toen zij er waren al leeggegeten maar ze hebben alsnog volop Orang Oetans, Gibbons en andere apen gezien. Zij hebben zelfs met een tent in de jungle gekampeerd.


don't miss a thing


come with us to kedah


Commentaren: 9
 • #9

  Coen (zaterdag, 09 februari 2019 16:58)

  Compliment voor de mooie site en mooie foto's. Dit heeft ons over de streep getrokken om naar Kedah te gaan. Wel een hele uitdaging om er te komen vanaf Banda Aceh maar dat hebben wij er voor over. Ik ben er inmiddels wel achter dat Mr. Jally niet meer in Kedah is. Zijn zoon is inmiddels gids en via zijn kleinzoon Romi hebben wij inmiddels contact. Of de rainforest lodge nog bestaat is mij niet duidelijk geworden. In ieder geval is deze op dit moment(feb 2018) dicht.

 • #8

  Marije (donderdag, 09 maart 2017 22:13)

  Hoi Marcella, dank je voor je mooie compliment! Erg leuk te krijgen uiteraard. En wat leuk dat je naar Kedah gaat! Ga je geen spijt van krijgen. Dat was inderdaad p.p. Heel veel plezier!

 • #7

  Marcella (donderdag, 09 maart 2017 17:34)

  Hoi Marije, wat een super site veel leuke en goede info. Hebben jullie in totaal €80 pp betaald voor overnachting, eten en jungletrip?

 • #6

  Jorn (woensdag, 10 augustus 2016 10:56)

  He Marije,

  Bij deze wil ik even laten weten dat we een super toffe tijd hebben gehad bij Mr. Jali! We waren uiteindelijk met zijn 4en dus hadden twee bungalows. 1 dag hebben we wat rondgehangen in de buurt van de bungalows en de andere dag hadden we de hele dag trekking. De tweede dag hebben we 2 Orang-Oetans gezien en veel Thomas Leaf monkeys. Was echt een geweldige ervaring en veel 'echter' dan Bukit Lawang (denken we)!

 • #5

  Jorn (woensdag, 27 juli 2016 08:01)

  He Jorn! Daar gaan jullie zeker geen spijt van krijgen. Inmiddels meerdere mensen gesproken die na ons ook in Kedah zijn geweest en het hier super gaaf gehad hebben. Ons dagbudget was € 40,- voor 2 personen en dit hebben we ook per dag betaald. Dus p.p. voor 4 dagen inclusief alles komt dat op € 80,- uit. De bungalows zijn volgens mij allemaal op 2 personen berekend maar ze kunnen er ongetwijfeld een matras bij leggen. Alles is mogelijk bij mister Jali :) Ze zijn tegenwoordig op Instagram te vinden dus wellicht kan je via een privé bericht vragen wat mogelijk is en of ze dan plek hebben. Uiteraard kan je ze ook bellen in bovengenoemd telefoonnummer.

  Als jullie geweest zijn, laat je dan even weten hoe het was?

 • #4

  Jorn (woensdag, 27 juli 2016 06:01)

  Ik en twee Spanjaarden zijn onder de indruk van jullie verhaal en foto's en willen graag ook naar Kedah afreizen! Wat hebben jullie betaald voor de 4 nachten daar incl. maaltijden en jungle trek? En kun je met 3 man verblijven in 1 bungalow? Thanks!

 • #3

  Marije || onzedroomreis.com (dinsdag, 12 april 2016 18:24)

  He Iris!

  Wat gaaf dat je naar Kedah gaat. 1 van onze favoriete Indo plekken so far. M.b.t. je vraag, omdat Kedah wat hoger ligt kan het hier koud(er) zijn. Een vest is dus zeker geen overbodige luxe!

 • #2

  Iris (dinsdag, 12 april 2016 14:25)

  Wauw! Ik ga over drie weken, zo spannend!
  Ik zie dat je een vest draagt op een van de foto's; is dat niet enorm warm?

 • #1

  Laura (donderdag, 18 februari 2016 08:29)

  Wauw!! Wat een prachtige plaatjes!! Heimwee naar Indoland!! Dikke kus