ketambe


Ketambe is te vinden in het Gunung Leuser National Park. Vroeger was hier een rehabilitatie centrum gevestigd voor Orang Oetans, maar dat is al lang geleden. Alle Orang Oetans hier zijn wild en worden niet gevoed, in tegenstelling tot Bukit Lawang waar het rehabilitatie centrum ook gesloten is maar de gidsen nog wel voeden. Ketambe is een bekende plek onder mensen die Orang Oetans in het wild willen zien, en zelfs na Kedah, wilden we hier alsnog heen. We hoopten meer Orang Oetans te zien en wilden het verschil ervaren tussen Ketambe en Kedah..how did we get there

In Kedah zijn we opgepikt door de lokale bus. De buschauffeur heeft zelfs nog even gewacht tot we ons ontbijt ophadden, terwijl Mr. Jalli hem vermaakte met zijn verhalen. De reis heeft ons 120.000 Rupiah gekost en bracht ons tot aan het guesthouse welke Mr. Jalli voor ons geregeld had: het Leuser Ketambe Guesthouse. Tijdens de rit hebben we genoten van de mooie uitzichten en we waren er al binnen 3 uur.
where to eat

Volgens ons is er niet veel keuze wat eetgelegenheden betreft in Ketambe. Er zijn geen restaurants die niet gekoppeld zijn aan een guesthouse. Omdat ons guesthouse buiten het stadje lag, hebben we alleen hier gegeten.

where to sleep

Zoals gezegd, verbleven we in het Leuser Ketambe Guesthouse. Raden we het aan: nee. De kamers waren op zich prima maar erg donker, gedateerd en de douche was koud. We betaalden 150.000 per nacht en na wat onderhandelen was het inclusief ontbijt. Ze hebben geen menu dus je weet de prijzen niet van de gerechten, als je het niet vraagt. Het eten was op zich prima, maar best duur.

 

We hebben goede verhalen gehoord het Friendship Guesthouse. Je betaald hier slechts 50.000 Rupiah per nacht voor een prima bungalow. Een ander goed guesthouse is Wisma Cinta Alam, direct naast het Friendship. Toen wij hier waren, hadden ze een baby aapje. Zijn moeder werd gedood toen ze in aanraking kwam met de elektriciteit draden. Ze willen proberen het aapje gezond te laten opgroeien voor ze hem laten rehabiliteren in de jungle.what to do

Hetgeen waar mensen voor naar Ketambe komen, is het spotten van Orang Oetans en ander wild leven. Je kan een tour boeken bij vrijwel ieder guesthouse waarbij je er voor kan kiezen om met een groep te gaan, of een privé tour te doen. Wij waren de enige twee die een tour geboekt hadden bij het Leuser Ketambe Guesthouse dus wij hadden een privé tour. Wij hebben 300.000 Rupiah p.p. betaald inclusief lunch (nasi met gebakken ei), maar dit kan ongetwijfeld goedkoper bij andere guesthouses.

 

Tijdens de start van onze trekking, liepen we het eerste uur bijna parallel aan de weg. Gelukkig namen onze gidsen ons later dieper de jungle in waar we de Neushoornvogel helaas wederom alleen gehoord hebben. Na een trekking van ongeveer 5 uur, waarbij we geen enkele aap gezien hebben, waren we klaar in Ketambe. We weten dat het onderdeel van het spel is wanneer je op zoek gaat naar wilde dieren, maar we waren toch een beetje teleurgesteld. We realiseren ons hoe onwijs gaaf onze ervaring in Kedah is geweest en dat het sowieso al moeilijk was om dat te overtreffen.


kedah versus ketambe

We weten dat één van de dingen die je niet moet doen tijdens het reizen, het vergelijken van plekken is. Maar omdat Kedah en Ketambe zo dicht bij elkaar liggen, en je hier komt voor dezelfde reden: het spotten van Orang Oetans, maken we een uitzondering. Ons advies tijdens je bezoek aan Sumatra om Orang Oetans te spotten: Denk niet eens aan Bukit Lawang, vergeet Ketambe en ga naar Kedah. De ervaring daar is zoveel echter.

 

In Ketambe liepen we over gebaande paden (we zagen zelfs geplastificeerde pijlen onderweg), de gidsen zijn nogal jong en daardoor minder ervaren en tijdens onze tocht kwamen we 2 andere groepen tegen. In vergelijking tot Kedah waar geen duidelijke paden waren (ze moesten hun weg door jungle hakken), Mr. Jalli en Mr. Happy zijn ouder en hebben daardoor zoveel meer ervaring (leven zo ongeveer in de jungle) en Mr. Jalli is de enige tourguide in Kedah met slechts 3 bungalows dus je zult geen andere groepen tegenkomen tijdens je trekking.

Je kan ons reisverhaal van Kedah HIER lezen.


don't miss a thing


Commentaren: 1
  • #1

    Sigrid (vrijdag, 26 februari 2016 11:28)

    Jammer dat Ketambe zo tegen viel. Ik ben er 3 jaar geleden geweest en de ervaring die jullie in Kedah hadden, had ik destijds in Ketambe. Niks geen paden maar dwars door de jungle en veeeeel orang oetans. Dit jaar gaan we na jullie verhalen naar Kedah