lake toba


 

 

 

Lake Toba is het grootste meer in Zuid Oost Azië en het diepste meer ter wereld. 75.000 jaar geleden is het meer ontstaan door de uitbarsting van een super vulkaan. Het meer heeft een eiland in het midden Samosir genaamd. Lake Toba is het centrum van het thuisland van de Batak Stam. De Batak huizen hebben dragen veel symbolisme in hun ontwerp. Zo is de smalle entree bijvoorbeeld zo ontworpen dat je bij binnenkomst moet bukken/buigen en zo toon je je respect voor de mensen in het huis.

 

Eén van de dorpen op Samosir is Tuk Tuk. Het is het meest toeristische plaatsje op het eiland en het is heerlijk om hier een paar dagen door te brengen en te chillen bij het meer. Opvallend is dat je hier bijna overal Magic Mushrooms (paddo's) kunt kopen. Zo kun je paddo's eten, terwijl je gemasseerd wordt en iemand anders je was doet, in dezelfde winkel. Reis je alleen? Geen zorgen! Door de populariteit van dit eiland loop je de kans om op elke straathoek en/of cafe een andere reiziger te treffen.

how did we get there

Vanaf Medan is het erg makkelijk om bij Lake Toba te komen. Je hebt verschillende opties zoals het nemen van de local bus vanaf het Amplas busstation. Dit was voor ons echter niet veel goedkoper dan het nemen van een gedeelde taxi, dus hebben wij dit gedaan. De kosten waren 100.000 Rupiah p.p. en de rit was best comfortabel. 10 minuten voor de ferry vertrok vanaf Parapat naar Tuk Tuk (15.000 Rupiah p.p.), kwamen we aan dus onze timing was ook nog eens perfect. Er zijn meerdere haltes op het eiland dus zorg dat je van tevoren weet waar je heen wilt.


where to eat

Er zijn veel restaurants in Tuk Tuk, maar helaas waren de meeste volledig leeg toen wij er waren. Het Indonesische eten bij ons guesthouse was lekker en goedkoop dus we hebben vooral daar veel gezeten en gegeten.

 

Als rondreizende Dutchie is het best fijn om af en toe typisch Nederlands eten te vinden zoals een broodje kroket of bitterballen. We hebben van deze heerlijke snacks kunnen genieten bij de Toba Village Inn, achter het information cente

 

Een andere lekkere optie is Jenny's. Vriendelijke mensen, niet duur en lekker eten. Ze zijn vooral bekend om de vis.

where to sleep

Tuk Tuk heeft veel hotels, guesthouses en homestays in verschillende prijsklassen. Wij wilden graag een bungalow aan het water en vonden een koopje voor slechts 50.000 Rupiah!

 

 

We verbleven bij D'Ops. Simpele bungalows maar prima voor een paar dagen. De bungalows zijn redelijk groot, hebben een (koude) douche, lekkere bedden en het is er schoon (op de waterplekken op de muren na). Je zit vrijwel direct aan het water en de pier is dichtbij dus je hoeft niet ver te sjouwen met je (zware) backpack.what to do

Lake Toba is vrij bijzonder met haar blauwe water en de groene bergen die bedekt zijn met gras waardoor ze er erg aaibaar uitzien. Tijdens het rondrijden op je scooter of fiets, vallen vooral de typische en prachtige huizen op. Bijzonder in Indonesië is, dat je de doden niet perse op een begraafplaats hoeft te begraven, maar dit gewoon op je eigen grond mag doen. Je ziet dus graven midden tussen de rijstvelden of zelfs pal naast de huizen. De graven zijn ook totaal anders dan we in Nederland gewend zijn. Ze zijn soms zelf groter en mooier dan sommige huizen die we onderweg gezien hebben.

 

We hebben een kleine trip op het eiland gemaakt waarbij we gestart zijn in Tomok, waar we het graf van de voormalige Batak koning Sidabutar bezocht hebben. Vanaf daar zijn we doorgereden naar de 'Stone Chairs of Amberita'. Hier hoort een nogal luguber verhaal bij. Hier hielden de stamoudsten zitting als een vijand gevangengenomen was en besloten ze over zijn lot, wat meestal negatief uitviel voor de gevangene. Wanneer de doodstraf gegeven was, werd de gevangene onthoofd, werd de eettafel gedekt en werd de gevangene geserveerd. De stam sloot de maaltijd af met een lekker drankje van het slachtoffers bloed..

      

Van Pasar Panguran zijn we overgestoken naar Lake Sidihoni. Dit is een meer op een eiland wat zich in een meer bevind welke op een eiland ligt. Snap je het nog? Maar eigenlijk is het gewoon een meer. We hebben vanaf hier de oversteek gemaakt naar de andere kant van het eiland maar dit raden we af. De weg is echt verschrikkelijk slecht waardoor we meerdere hebben zijn gestopt om onze billen even tot rust te laten komen. We hebben ons tripje afgesloten met het prachtige uitzicht over Tuk Tuk en Parabat.


don't miss a thing


come with us to lake toba


Commentaren: 0