bako national park


Het Bako National Park is één van Borneo's oudste Nationale Parken. Het is makkelijk toegankelijk en één van de beste plekken om de met uitsterven bedreigde neusapen te zien. En zien kun je ze hier zeker. Je kunt ze bijna aanraken, zo dichtbij kan je komen. 

 

Een ander uniek dingetje aan het Nationale Park is dat je hier 7 complete ecosystemen kunt vinden. Maar om eerlijk te zien, boeide ons dit weinig. We waren hier om te hiken, te genieten van de prachtige uitzichten en de neusapen en andere dieren te zien!

 how did we get there

Vanaf Kuching zijn we om 09.00 uur met bus 1 (3,5 Ringgit p.p.). De bus heeft ons afgezet bij het haventje vanwaar de kleine 4-6 persoons bootjes richting het hoofdkwartier van het Bako National Park vertrekken. De bootreis duurt ongeveer 15 minuten en kost 20 Ringgit p.p. Het entreegeld voor Bako is ook 20 Ringgit p.p.


where to eat & sleep

Als je wilt, kan je overnachten in het Bako National Park, echter moet je je overnacht wel vooraf regelen. Dit kan je het beste online regelen. Je kan hierbij kiezen uit verschillende accomodaties en wij hebben 2 nachten in een dorm geslapen. Dit was de eerste keer dat we dit deden, en het viel ons eerlijk gezegd best mee. Maar we hadden er waarschijnlijk geluk mee dat we met 2 andere meiden op de kamer lagen. Een bed kost slechts 15 Ringgit p.p.p.n. en onze verwachtingen waren laag. Dit was maar goed ook want het is inderdaad onwijs basic. Er staan 4 bedden en zijn 2 ventilatoren. En het is er warm! Verder hebben ze 2 douches en 2 wc's voor 4 kamers (16 bedden), maar het werkt. En ondanks dat de bedden niet heel fijn zijn, zul je weinig moeite hebben met in slaap komen na een lange warme dag.

Dorms in het Bako National Park

Voor eten kan je naar het hoofdkwartier. Hier zit een restaurant en het eten is best oké. Ze hebben 3 keer per dag hetzelfde, maar dat is prima. Neem gewoon wat extra snacks mee. Maar pas wel op als je 's ochtends aan je ontbijtje zit. De brutale makaken liggen op de loer en hebben ons brood gestolen. Hetzelfde deden ze met onze tonijn en crackers die we lekker zaten op te peuzelen buiten onze kamer. Daarna zijn we maar op de vlucht geslagen voor ze, brutale donders!


what to do

Wees er op voorbereid om veel te lopen, nog meer te zweten en te genieten van de prachtige natuur en dieren in het Nationale Park. Ondanks dat er een paar prachtige, en makkelijk bereikbare, stranden waren, raden ze het sterk af om hier te zwemmen omdat er een krokodil gespot is. We hebben ook gehoord dat dit al een jaar geleden is en dat je waarschijnlijk gewoon kunt zwemmen, maar je wilt niet die persoon zijn die eigenwijs was en toch gegrepen werd. We hebben verschillende wandelingen gedaan en nummer 6 is onze favoriet. De wandeling is mooi, niet te moeilijk en het uitzicht aan het einde is werkelijk prachtig. Verwacht niet dat je veel dieren rondom de paden zult vinden, wij hebben ze niet gezien tenminste. We hebben wat neusapen gezien vanaf een afstand op wandeling 1 maar om ze goed te zien, moet je gewoon een beetje bij de bungalows en het hoofdkwartier rondhangen. En dat komt niet door het eten hier. Nou ja, de makaken zijn hier om deze reden, maar de rest niet. Tenminste niet om ons eten.

 

We hebben een grote groep silver leaf monkeys gezien, waarvan sommige met babies. We konden gewoon op een paar meter afstand gaan zitten en ze bewonderen. Direct naast het hoofdkwartier, hangend in een boom, zagen we een green viper. Deze slangen zijn onwijs giftig, ook al zien ze er heel onschuldig uit. En erg mooi! De bearded pigs die rondlopen zijn grappig om te zien en ze jagen de makaken weg, dus houd ze te vriend. In het begin vroegen we ons af waarom er een stapel tegels naast het restaurant lag, maar na het zien van de varkens realiseerden we ons dat dit eerst een pad was.

 

Maar de meest fantastische en mooie ontmoeting was die met een groot neusaap mannetje. Hij zat direct naast het strand, onder of heel laag in de bomen, te eten. We konden zelfs tot 3 meter bij hem komen. Heel gaaf. De dieren zien er zo raar uit, en zijn daardoor weer heel mooi. We hebben al eerder verteld dat de bijnaam van deze apen Dutch Monkey is door de neus en de buik (niet heel complimenteus voor ons) maar ze bewegen ook echt als mensen. Het had ons niet verbaasd als er ineens een rits openging en er een mannetje uit een pak zou stappen. Terwijl we praktisch naast hem zaten, schoof hij af en toe een paar meter op om een nieuwe tak leeg te plukken, maar hij bleef rustig eten en leek zich niets van ons aan te trekken. Een heel bijzonder moment welke afgesloten werd met een prachtige zonsondergang!


don't miss a thing


come with us to bako national park


Commentaren: 0