kuching & semenggoh


Kuching staat ook wel bekend als 'Cat City' en ondanks dat je ze niet veel op straat ziet lopen, vind je wel overal standbeelden in en rondom de stad om je hieraan te herinneren. Er is zelfs een katten museum.. Naast dit, is er eigenlijk weinig te beleven hier. Er wordt gezegd dat het de schoonste stad van Maleisië is. Maar het wordt vooral bezocht door mensen die het als een uitvalsbasis voor Semenggoh en het Bako National Park gebruiken.how did we get there

Komend vanaf Mabul Island, moesten we 2 vluchten nemen. De eerste vlucht was van Tawau naar Kota Kinabalu en de tweede van Kota Kinabalu naar Kuching. Omdat we 's nachts aankwamen, wisten we niet of er (nog wel) bussen naar het centrum gingen, dus hebben we een taxi genomen. Dit kostte 39 Ringgit en het ritje duurde 15 minuten.


where to eat

Als je van seafood houdt, is er een foodcourt genaamd Top Spot waar je zeker heen moet. Het is een leuke plek waar locals en toeristen samenkomen en waar je allemaal verschillende soorten seafood kunt proberen.

 

Als je meer zin in Westers eten hebt en wilt eten in een leuk restaurant, is Chinatown waar je moet zijn. Dit is een leuke straat met allemaal kleine restaurantjes.

 

En uiteraard zit er ook hier op elke straathoek wel een goedkoop, klein restaurantje met local food. Dit is waar wij vooral van gesmikkeld hebben.

where to sleep

Omdat we laat aankwamen vanuit Kota Kinabalu, hadden we vooraf al een guesthouse geboekt op booking.com. De naam van het guesthouse is Marco Polo's en we betaalden hier 76 Ringgit inclusief ontbijt, met gedeelde badkamer. De prijs is prima voor wat je krijgt: de kamer is schoon en heeft airco, de douches zijn heerlijk en het ontbijt is goed. De locatie is ook prima. We waren tevreden met dit guesthouse en hebben een paar nachten bijgeboekt en het gebruikt als uitvalsbasis om het Semenggoh Rehabilitation Center en Bako National Park te bezoeken.

** Je vindt ze op booking.comwhat to do

Zoals gezegd, is er niet heel veel te doen in Kuching, dus dat is wat we gedaan hebben. We hebben een paar dagen lekker rustig aan gedaan, een beetje rondgelopen, een dagje aan het zwembad bij het Damai Beach Resort (kosten 5 Ringgit) doorgebracht en het Semenggoh Orangutan Rehabilitation Center bezocht. We zijn ook naar het Bako National Park geweest, maar daar over meer in het volgende reisverhaal.

SEMENGGOH ORANGUTAN REHABILITATION CENTRE
Om hier te komen, moet je 2 bussen nemen. We hebben de minibus voor 1 Ringgit p.p. naar de busterminal genomen om 06.45 uur. Hier zijn we overgestapt op bus K6 naar Semenggoh welke rond 07.00 uur vertrekt en 4 Ringgit p.p. kost. We waren iets na 08.00 uur in Semenggoh. Het entreegeld bedraagt 10 Ringgit p.p. en vanaf de kassa moet je ongeveer 15 minuten lopen naar het feeding platform. Zorg dat je er vroeg bent want voedertijd is van 09.00 uur tot 10.00 uur en van 15.00 uur tot 15.30 uur. Dus 's ochtends heb je langer de tijd om deze prachtige dieren te bewonderen.

 

Het centrum is een opvang voor gewonde en wees Orang Oetans en het doel is om de dieren te laten rehabiliteren en tegelijkertijd bezoekers te onderwijzen. We waren mooi op tijd en moesten even wachten maar na een tijdje kwam een verzorger op ons afgelopen, op de voet gevolgd door een Orang Oetan. Er werd ons verteld dat dit oma is. Nadat zij haar weg naar het feeding platform gevonden had, en de bananen en andere snacks klaargelegd waren, volgden er al gauw nog een paar Orang Oetans. En ondanks dat we ze inmiddels al een paar keer gezien hebben tijdens onze reis, blijven ze ons verbazen. Deze dieren zijn zo mooi! Na een tijdje werden we begeleid naar een ander platform waar we een moeder met baby zagen. Fantastisch! Vooral toen de andere mensen weg waren en we hier met z'n tweeën stonden. Het is zo gaaf om een kleine Orang Oetan te zien, helemaal omdat deze dieren bedreigd zijn.

 

Na een uur moesten we helaas weer afscheid nemen zodat de Orang Oetans verder konden met hun dagelijkse bezigheden. En zijn we weer terug gelopen waar de bus op ons stond te wachten voor de weg terug. We zijn weer een fantastische ervaring rijker!


don't miss a thing


come with us to kuching & semenggoh


Commentaren: 0