mabul island


Mabul is een klein eiland in het oosten van Maleisisch Borneo en staat bekend om haar duiken. Nabij vind je Sipadan, wat het Mekka voor duikers moet zijn. Als je hier wilt duiken, moet je ver van tevoren boeken (3 maanden of zelfs eerder). Ze laten slechts 120 duikers per dag toe. En wat we er van gehoord hebben, moet het fantastisch zijn! Wij hebben rondom Mabul Island gedoken en dat was ook zeker niet verkeerd.

 

 how did we get there

We left the Kinabatangan River jungle at 8.30 am, got dropped at the junction where another bus was waiting for us to bring us to Semporna for 50 Ringgit pp. This bus ride took about 4 hours. We arrived here around 1.30 pm.

 

We hebben de Kinabatangan Rivier rond 08.30 uur verlaten en zijn afgezet bij de junction, waar een andere bus al op ons stond te wachten om ons naar Semporna te brengen voor slechts 50 Ringgit p.p. Geef dit even aan bij het resort en zij zorgen dat het allemaal goed komt. De busrit duurt ongeveer 4 uur en we kwamen rond 13.30 uur aan in Semporna.


where to eat & sleep

We hebben onze duiken en accommodatie geboekt bij Scuba Junkie. Omdat we tegen 14.00 uur aankwamen, en niet in Semporna wilden blijven maar direct door wilden naar Mabul, hadden we een beetje haast en hebben we wellicht iets te overhaast besloten. De prijzen voor de accommodatie waren namelijk best hoog. We betaalden 195 Ringgit p.p. for een kamer voor 3 personen. Dit is wel inclusief maaltijden maar was ver boven budget, wat normaal 185 Ringgit voor 2 personen per dag is. En zo bijzonder is de kamer nou ook weer niet. Maar het is schoon, heeft zowel airco als een ventilator  en de sfeer op het eiland is heerlijk.


Het eten was ook erg goed en er was altijd genoeg. Het is een buffet dus je kan zoveel eten als je wilt. De gemeenschappelijke ruimte is fijn met veel lekkere hangplekjes waar je kan chillen, een biertje kan drinken, je ervaringen van die dag kan delen met andere duikers en ze hebben sinds kort goed internet.

 

Gezien de kosten van het verblijf op het eiland hoog waren, en we een vlucht vanaf Tawau airport in de middag hadden (ongeveer 1,5 uur vanaf Semporna), hebben we 1 nachtje overnacht in Semporna in het guesthouse van Scuba Junkie. En dit is iets wat we niet aanraden. Er zijn ongetwijfeld betere plekken om te verblijven. Het is goedkoop, 75 Ringgit voor een double room met gedeelde badkamer, maar het is vies en we hadden toch wel iets meer van Scuba Junkie verwacht. Semporna zelf is, zoals verwacht, ook niet leuk. Er zitten veel restaurantjes aan de waterkant maar de geur was niet te harden. Alsof je naast een open riool zit te eten. Het restaurant tegenover Scuba Junkie was vrij duur maar gelukkig zit er in dezelfde straat een Indiër die lekker en goedkoop eten heeft. Toch nog iets goeds aan Semporna ;)


what to do

Verlaat Semporna zo snel als mogelijk en verblijf lekker op Mabul Island. Tenminste, als je een duiker bent. Anders heb je eigenlijk niks te zoeken hier. Verwacht geen mooie stranden om op te bakken, er zijn mooiere plekken in Maleisië om dit te doen. Duiken en snorkelen is hetgeen je hier kan doen, en dat is ook precies wat wij gedaan hebben!

 

In totaal hebben we 6 duiken gemaakt. Het originele plan was om 1 dag 3 duiken te doen, maar omdat er verder nikst te doen is, het weer niet heel fantastisch was, en de prijzen voor het duiken best meevielen, hebben we besloten 3 extra duiken te doen. En we moeten zeggen, dat onze duikinstructrice Catherine hier ook zeker iets mee te maken had. Daar waar we niet heel enthousiast over de accomodaties van Scuba Junkie zijn (prijs-kwaliteit verhouding), zijn we dat zeker wel over hun duikinstructeurs en de prijzen van het duiken. En hoe meer duiken je maakt, hoe goedkoper het per duik wordt.

 

Over het duiken zelf. Het waren niet de meest spectaculaire duiken, maar we hebben zeker hele gave en vreemd nieuwe beesten gezien zoals de crocodile flathead, longhorn cowfishes, bluespine unicorn and nog meer andere vissen met bizarre namen! Uiteraard hebben we ook hier het 'standaard' onderwaterleven gezien zoals enorme schildpadden, cuttlefish (die van kleur veranderde), morays, triggerfishes (welke nogal agressief waren) en nog veel meer.

 

Alle duikspots zijn onwijs dichtbij het eiland dus je zit niet de hele dag op de boot. De lunch nuttig je op het resort en dan heb je meteen tijd om je logboek bij te werken.

 

Als je specifieke wensen hebt, moet je deze zeker even vertellen bij de receptie. Ze doen er alles aan om het je naar de zin te maken (voor zover mogelijk). En probeer zeker een plekje op de lijst voor Sipadan duiken te bemachtigen. Eén van de jongens die we ontmoet hebben was nummer 9 op de wachtlijst en werd 's ochtends vroeg wakker gemaakt omdat ze een afmelding hadden en hij mocht gaan. En wat we van hem gehoord hebben, was het werkelijk fantastisch. Hij heeft bull sharks gezien, een enorme school tonijn, heel veel schildpadden en de wall dives waren onwijs mooi. We waren wel een beetje jaloers toen hij ons hierover vertelde..Commentaren: 2
 • #2

  Marije (maandag, 05 juni 2017 12:31)

  He Sander,

  Op de bonnefooi naar het resort kan niet want je kan er alleen met hun eigen boot naartoe welke je in Semporna bij hun kantoor boekt. Je kan wel alleen de accomodatie boeken en ter plekje beslissen of je (meer) duiken wilt maken.

 • #1

  Sander (maandag, 05 juni 2017 09:07)

  Vraagje, ben je verplicht om via een package te boeken of kun je ook op de bonnefooi er naar toe? Thanks Sander