route & kosten maleisië


Onze wereldreis heeft ons meerdere malen door Maleisië geleid en we hebben hier dan ook veel tijd doorgebracht. Onze route door Maleisië  hebben we inzichtelijk gemaakt met een kaartje en een kleine uitleg hierbij gegeven van de reis- en eventuele andere bijzondere kosten en ons gemiddelde dagbudget.



We zijn onze wereldreis gestart in Kuala Lumpur, een heerlijke stad waar genoeg te beleven is. Vanuit Kuala Lumpur zijn we per bus naar de prachtig, groene Cameron Highlands gereisd. Georgetown was onze volgende en voorlopig laatste stop in Maleisië. Door de bosbranden in Indonesië hing er veel smog in de lucht en zijn we afgeweken van het oorspronkelijke plan om af te zakken naar het Zuiden en in plaats daarvan naar Thailand gevlogen.

 

De tweede keer in Maleisië zijn we in Georgetown gestart en vanaf hier per boot naar Langkawi gegaan. Hier hebben we een week vakantie gevierd aan het strand omdat Marije moest herstellen van een enkelblessure. Na Langkawi zijn we vervolgens teruggegaan naar Georgetown om vanaf hier door te vliegen naar Sumatra - Indonesië.

 

Bezoek nummer 3 was wederom een korte. We zijn een paar dagen in Georgetown geweest om hier ons 60 dagen visum voor Indonesië aan te vragen.

 

We zijn Maleisië de vierde keer via Maleisisch Borneo binnengekomen vanaf Bali - Indonesië. We zijn gestart in Sandakan waar we o.a. een bezoek gebracht hebben aan Sepilok, een opvangcentrum voor Orang Oetans. We hoopten deze prachtige dieren ook in het wild te kunnen spotten bij de Kinabatangan River waarbij het zien van de Pygmy olifanten een bonus zou zijn. De olifanten hebben we in grote getale gezien, de Orang Oetans helaas niet. Na Kinabatangan was het tijd voor onderwaterpret en hebben we gedoken in Mabul. Prachtig! Met 2 binnenlandse vluchten zijn we terechtgekomen in Kuching waar we wederom een bezoek gebracht hebben aan een opvang voor Orang Oetans. Onze laatste stop in Borneo was het Bako National Park. Hier hebben we de neusapen van heel dichtbij gezien. Heel erg gaaf. En een fantastisch park om te bezoeken en te overnachten.

 

Via Singapore zijn we naar Kuala Lumpur gereisd. En ondanks dat we hier al eerder geweest waren, hebben we ons hier wederom prima vermaakt. Vanuit hier hebben we eilanden Pangkor, waar we heel veel neushoornvogels gezien hebben, en Tioman bezocht. Tioman is o.a. bekend van Expeditie Robinson en is prachtig! Na Tioman stond Taman Negara op het program. Dit is het oudste regenwoud ter wereld en werkelijk het bezoeken waard. Na al dit groen was het weer tijd voor blauw en hebben we de pareltjes van Maleisië, de Perhentian Islands, bezocht. Als afsluiter zijn we voor de 4e keer naar Georgetown geweest. Via Kuala Lumpur zijn we vervolgens doorgevlogen naar Krabi - Thailand.


extra kosten

Duiken + accommodatie Mabul Island 1028 Ringgit p.p.



don't miss a thing


gemiddelde dagbudget

Na 78 dagen Maleisië kwamen wij uit op een gemiddeld dagbudget van 112,46 Ringgit p.p. (= € 24,60). Houd er wel rekening mee dat met zijn tweeën reizen soms voordeliger kan zijn omdat je de kosten van een kamer deelt. Tenzij je er geen probleem mee hebt om in dorm te slapen, dan ben je vaak nog goedkoper uit.

 

In dit budget zijn alle kosten meegenomen, ook de pinkosten. Alleen de bovenstaande extra kosten hebben we niet meegerekend omdat deze niet gelden voor de gemiddelde backpacker. Verder hebben we veel (dubbele) kosten aan vervoer gemaakt omdat we vaker in Maleisië geweest zijn. De kosten voor de vliegtickets van de binnenlandse vluchten zijn ook meegerekend dus als je Maleisisch Borneo overslaat, ben je al een stuk goedkoper uit.

 

In Maleisië zijn wij begonnen met het benaderen van guesthouses, hotels en resorts voor gratis overnachtingen in ruil voor media exposure op ons Instagram account en een review op onze site. De eigenlijke kosten van deze overnachtingen hebben wij niet opgenomen, maar hier hebben we 80 Ringgit per nacht voor berekend om het overzicht reëel te houden qua kosten voor backpackers. De reviews op onze site zijn altijd eerlijk en niet beïnvloed door het feit dat het gratis was.

 

Hoe hebben wij dit dagbudget besteed? We slapen in kamers/bungalows met een eigen badkamer maar niet perse met airco. We wisselen het eten op straat af, met af en toe een restaurantje. We reizen vaak met het openbaar vervoer (dus niet perse georganiseerd), huren daar waar kan een scooter of fiets om de plaatselijke hoogtepunten te bezoeken en lopen vaker dan dat we een taxi of tuktuk nemen.

 

Hopelijk hebben toekomstige Maleisië gangers iets aan onze info! Heb je vragen? Let us know!



Commentaren: 1
  • #1

    Pa (dinsdag, 06 september 2016 11:10)

    Indrukwekkend mooie film