sandakan & sepilok


 Ondanks de turbulente geschiedenis van de stad, is er tegenwoordig niet veel te beleven in Sandakan. De reden waarom mensen hier komen is om de orang oetans en neusapen te zien, de eilanden te bezoeken om o.a. schildpadden te zien of om een vlucht te pakken naar een andere bestemming. Omdat wij gehoord hadden dat turtle island nogal een circus is, hebben we dit overgeslagen en zijn we op bezoek gegaan bij onze oranje vrienden in het regenwoud.how did we get there

Vanaf Bali zijn we naar Kota Kinabalu gevlogen. We hebben 2 nachtjes in het Halo Hotel geslapen en hebben wat gewinkeld en kort bezoekje gebracht aan de Floating Mosque voordat we op de bus gestapt zijn naar Sandakan.

 

Om hier te komen pak je eerst bus 4A (duurt ongeveer 15 minuutjes) naar de North City Bus Terminal, Inanam genaamd. Vanaf uur, vertrekt er elk uur een bus naar Sandakan voor 44 Ringgit p.p. (wij zijn om 09.00 uur vertrokken). De bus zet je 6 uur later ongeveer 8 kilometer buiten de stad af. Vanaf uur moet je een taxi (20 Ringgit) naar het centrum pakken. Als je rechtstreeks naar Sepilok wilt, is dit mogelijk. De bus komt hier langs. 


where to eat

Langs de waterkant vind je onwijs veel kleine restaurantjes waar je je portie verse vis kan krijgen. Omdat het Ramadan was, waren deze restaurantjes rond etenstijd volgepakt met mensen en na 5 maanden Indonesië met veel verse vis, hadden wij hier niet heel veel zin in. We hebben onszelf ‘verwend’ met McDonalds. Wat echt belachelijk goedkoop is hier. Je hebt al een groot menu voor 12 Ringgit!

where to sleep

We verbleven bij Harbour Side Backpackers en dit is het schoonste guesthouse wat we gezien hebben. We betaalden 70 ringgit for een double room met airco en gedeelde badkamer en dit geld was goed besteed. zoals gezegd, het is onwijs schoon, er is een (woon)kamer waar je tv en dvd’s kunt kijken, de prijs is inclusief ontbijt waarbij je je eigen eitjes kunt bereiden, de douches zijn heerlijk en het personeel is onwijs vriendelijke, behulpzaam en spreekt goed Engels. what to do

Er zijn verschillende sanctuaries welke je kan bezoeken. Wij zijn naar het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre geweest. Voor slechts 6 Ringgit pak je een minibus van het busstation in het centrum en binnen 40 minuten ben je daar waar je moet zijn. Je kunt hier Orang Oetans zien die bijvoorbeeld gered zijn uit kleine kooitjes en kleine weesjes die het niet alleen kunnen redden. Er is een platform waar ze 2x per dag gevoed worden, om 10.00 uur en om 15.00 uur. Verwacht niet dat je hier alleen bent, want er staan veel mensen met soms onwijs grote camera's om je heen. Hier staan gaf ons een dubbel gevoel. We waren een beetje teleurgesteld dat we slechts 3 Orang Oetans zagen, maar dit is eigenlijk een onwijs goed teken. Dit betekent namelijk dat de anderen dieper het woud in zijn getrokken en geen gebruik meer hoeven te maken van het voederen omdat ze zelfstandig zijn.

 

Er is ook een nursery waar we 6 kleine Orang Oetans zagen. Onwijs leuk om ze bezig te zien terwijl ze aan het eten waren, met elkaar speelden of rondslingerden in de touwen. En soms hadden ze ook wel heel veel oog voor ons. Wie bekijkt wie eigenlijk? Het moment waarop ze werden opgehaald door de verzorgers was ook erg schattig. Hand in hand liepen ze samen weg. Heel cool.

 

Het is niet heel spectaculair om het sanctuary te bezoeken, omdat je altijd omringd bent door andere mensen. Aan de andere kant is elke kans om deze prachtige dieren te zien, een mooie kans. Het entreegeld (30 Ringgit p.p. en 10 extra voor je camera) is het waard. Je kan hier ook een wandeling maken van 5 kilometer maar dan moet je wel (goede) schoenen dragen en een lange broek.

 

Notitie: als je het sanctuary bezoekt, mag je geen tas en/of water meenemen. Er zijn gratis lockers waar je je spullen veilig kunt achterlaten.


don't miss a thing


come with us to sandakan & sepilok


Commentaren: 1
 • #1

  marietje (maandag, 27 juni 2016 10:18)

  Hele mooie foto's bij een mooi verhaal.
  Wat een reis en wat een ervaringen. Daar kun je een heel leven op teren!!!
  Ga maar mooi verder met genieten.
  IK groet jullie.
  Marietje.