taman negara


Taman Negara is het oudste regenwoud ter wereld. Het wordt geschat op een leeftijd van 130 miljoen jaar. Het is thuis voor één van Maleisië haar aboriginal groepen de Orang Asli genaamd. Daarnaast wonen hier Indische olifanten, neushoorns, tijgers en luipaarden maar verwacht niet dat je deze zult treffen. Je moet echt heel veel geluk hebben om ze hier te treffen, en erg diep het regenwoud in gaan. how did we get there

Komend van Tioman Islands, is er geen directe verbinding naar Taman Negara. Wij zijn hier via de volgende wegen gekomen:

We hebben de eerste ferry om 06.30 uur vanaf Tioman genomen naar Mersing, waar we om 09.00 uur aankwamen. Het is een korte wandeling naar het busstation (10 minuutjes) en hier hadden we alle tijd voor een Tea Tarik en Roti Canai want de bus naar Kuantan (18 Ringgit p.p.) vertrok pas om 12.00 uur. Om 15.30 uur kwamen we hier aan en helaas hadden we onze aansluiting naar Jerantut gemist welke om 15.00 uur vertrekt. We hadden vervolgens alle tijd om ons avondeten te verorberen want de volgende bus vertrok pas om 21.00 uur (17,5 Ringgit p.p.). Om 01.00 uur kwamen we, na een erg lange reisdag, eindelijk aan in Jerantut.

 

Hier is het gelukkig gelukt om een slaapplekje te vinden bij het Sri Emas Hotel. Voor slechts 50 Ringgit hadden we een prima kamer met airco en eigen badkamer.

 

De volgende dag wilden we meteen door naar Kuala Tahan bij Taman Negara. We hebben een bus + bootticket gekocht bij het NKS Hostel, aan de overkant van de straat van het Sri Emas Hostel, voor 55 Ringgit p.p. De bus vertrok om 13.30 uur naar Luala Tembeling waar we om 14.00 uur op de boot zijn gestapt naar Kuala Tahan. Een prachtige bootrit die we iedereen aanraden. Heel relaxed, prima zitjes en prachtig uitzicht.


where to eat

Er zitten erg veel kleine restaurantjes in het dorpje en op het water. Onze favoriet was mama Chop waar ze heerlijke Roti hebben. En ze zijn ook nog eens goedkoop.

where to sleep

We hadden niks geboekt van tevoren dus moesten ter plekke nog op zoek. We arriveerden met één van de laatste boten dus we hadden wel wat moeite een plekje te vinden. We hebben bij verschillende guesthouses gevraagd of ze nog een kamer vrij hadden, en kwamen uiteindelijk bij Yellow Guesthouse uit (what's in a name). En dit beviel prima! We betaalden 80 Ringgit voor een grote kamer met balkon, airco en kleine luxe extraatjes zoals koffie en thee met een waterkoker. Het is schoon, de prijs is prima en het ligt dichtbij het stadje en het is er heerlijk rustig.what to do

Je hoeft je zeker niet te vervelen in Taman Negara, maar alle activiteiten hebben wel iets te maken met boten of lopen. Je ervoor kiezen om een tour te doen, of lekker goedkoop te doen zoals wij, en alles zelf doen.

 

Om in het park te komen moet je de rivier oversteken. De bootjes varen af en aan en kostten 1 Ringgit p.p. per ritje. En voordat je het park überhaupt in mag, moet je je eerst registreren bij het hoofdkwartier en hier een kaartje kopen. Dit kost 1 Ringgit p.p. en je betaald 5 Ringgit voor je camera. Het kaartje is geldig voor alle dagen dat je hier bent. Er zijn verschillende routes die je kunt nemen en we hebben er een paar uitgeprobeerd gedurende de 2 dagen dat we er waren.

DAG 1

Onze eerste dag zijn we gestart met de Canopy Walk (5 Ringgit p.p.), een smalle loopbrug op ongeveer 50 meter hoogte gemaakt van touw en planken. We hadden verwacht hier lang te moeten wachten om het druk was in het park, maar na 15 minuten mochten we al omhoog. Het is iets wat je zeker gedaan moet hebben als je naar Taman Negara gaat, maar het heeft niet de wow-factor. Het is zeker leuk, als je tenminste geen hoogtevrees hebt..

 

Na dit avontuur, hebben we onze afslag gemist en zijn links gegaan na de Canopy Walk (richting Bukit Indah) en zijn we gestart met een wandeling die niet bedoeld was. Maar mooi was het zeker. Na 15 minuten kwamen we een dorpje tegen van de Orang Asli en hier hebben we foto's gemaakt van de vrolijke en vriendelijke dorpsbewoners, een beetje gespeeld met de kinderen en een gesprek aangeknoopt met één van de mannen die hier woont. Onvoorstelbaar hoe deze mensen kunnen leven met zo weinig. Aan het einde van onze wandeling kwamen we uit bij een viewpoint (Bukit Indah, nr. 5 op de kaart) met een prachtig uitzicht over de rivier en het woud. In totaal hebben we 10 kilometer afgelegd en dit was een beste workout!

 

Na deze inspanning hadden we wel een biertje verdiend. Hier moesten we 20 Ringgit voor neerleggen bij het Mutiara Resort. Ze weten dat ze de enige zijn die het verkopen en maken hier dus ook gebruik van.

DAG 2

De verwachting was dat dag 2 makkelijker zou worden dan dag 1, want de afstand was een stukje korter. We hebben deze dag ook maar 5 kilometer afgelegd, maar makkelijk was het zeker niet. We hebben de Tersek Hill look gedaan en moesten veel trappen beklimmen. Aangekomen op de top, waar het uitzicht wel oké was, moesten we al klimmend, glijdend en struikelend terug naar beneden en dit was zwaar voor de benen. Het was gelukkig wel een mooie route en we hebben best wat spechten gezien. Naast spinnen, hagedissen en een slang, was dit ook het enige 'wildlife' wat we gespot hebben.

 

Je hoort/leest veel verhalen van mensen die de wandelingen in Taman Negare niet heel mooi vinden door de houten vlonders die het pad vormen. Echter liggen deze niet overal en als je iets verder het woud inloopt, loop je gewoon op zandpaden. Taman Negara is zeker de moeite waard om te bezoeken. Wij zijn zelfs iets langer gebleven dan gepland omdat we het hier zo relaxed vonden.


don't miss a thing


come with us to taman negara


Commentaren: 0