manado & bunaken


De Bunaken zijn beroemd om het duiken en is de perfecte plek om je Sulawesi trip te starten of te eindigen. Er wordt gezegd dat Busaken één van de mooiste walldive bestemmingen ter wereld is. Het koraal verkeert er in zeer goede staat, en naast prachtige koralen, heb je er ruim 390  verschillende vissoorten en andere soorten onderwater leven. Ondanks dat de Bunaken jaarlijks door flink wat duikliefhebbers bezocht wordt, hangt er een rustig en relaxt sfeertje.how did we get there

Vanaf het Tangkoko Nature Reserve is het ongeveer 50 kilometer naar Manado. In Manado hebben we een sjieke afscheidslunch genuttigd bij de MacDonalds met Jemi, voor hij ons 20 kilometer verderop bij het Tasik Ria Resort, ten zuiden van Manado, gedropt heeft.


where to eat

Het eten op het resort was best goed. Je kan onbeperkt opscheppen van het buffet maar ook a la carte bestellen of ze een rijsttafel of pasta buffet laten maken. Dit is zalig en zelfs nog goedkoper dan mee eten van het buffet.

 

Onze laatste avond samen, wilden we uit eten en biefstuk eten. Dan, de manager, had ons al gezegd dat dit praktisch onmogelijk was in Manado, maar wij waren eigenwijs en vonden een goed restaurant op TripAdvisor. Het restaurant was inderdaad goed, het personeel was vriendelijk, de wijn was onwijs duur en de biefstuk was heel slecht. Maar we hebben een gezellige avond gehad en het was wel lekker om een avondje buiten het resort te eten.

where to sleep

We verbleven in een vrij luxe resort, Tasik Ria genaamd. Onze bungalows waren niet helemaal conform backpackersbudget (dank je pap en mam!) maar ze hebben ook goedkopere kamers welke wel backpackers budget vriendelijk zijn. Het zwembad is heerlijk, je krijgt een gratis hoofdmassage en de duikschool, Tasik Ria Divers, is erg goed, wat de voornaamste reden is waarom we hier zijn.

 

Ook al hadden we beachview vanuit onze bungalow, het strand was niet echt geschikt om met je hamamdoek in de zon te gaan liggen.

** Je vindt ze op booking.comwhat to do

Naast duiken is er in Manado weinig te doen. En het duiken is fantastisch hier. We hebben 9 duiken in 3 dagen gedaan, wat inhoudt dat we er 3 op een dag deden. Je vertrekt ’s ochtends rond 08.30 uur en, afhankelijk van het weer en de duikspots, ben je tegen 17.00 uur weer terug. De bezochte duikspots zijn:

 

DAG 1: SLOPEDIVE FUKUI, WALLDIVE LABASONG & MUCKDIVE CRITTER CIRCUS 1

DAG 2: WRECKDIVE MOLAS WRIPWRECK, WALLDIVE TANJUNG PISOK & WALLDIVE MUKA KAMPUNG

DAG 3: WALLDIVE MUKA GEREJA, WALLDIVE MADOLIN & WALLDIVE MUKA KAMPUNG

 

Tijdens deze 9 duiken hebben we prachtige dieren gezien zoals zeesterren, devilfishes, pufferfishes, clownfishes, moonfishes, parrotfishes, frogfishes, stonefishes, murenes, krabben, een slang, christmastrees en heel veel andere mooie vissen welke we al eerder gezien hebben tijdens het duiken en/of snorkelen. We hebben hier onze eerste ontmoeting gehad met hele, hele, hele kleine zeepaardjes (buckilist, check!) welke moeilijk te zien waren maar wel erg cool. Ook hebben we een electric clamb, welke elektrische schokken geeft, en een slapende white tip reef shark gezien. En onze favoriete onderwaterbeesten, schildpadden! Heel veel schildpadden! En groot dat ze zijn, en mooi! Soms wist je gewoon niet waar je moest kijken, omdat ze overal om je heen zwommen.

 

Zoals gezegd, is er naast duiken weinig te beleven. We hebben onze vrije uurtjes doorgebracht in de zon bij het zwembad, schuilend voor de regenbuien, we hebben gelezen, geslapen, bier gedronken en vooral genoten van elkaars gezelschap tijdens deze laatste dagen in Sulawesi.


don't miss a thing


come with us to manado & bunaken


Commentaren: 0