bagan


Eén van de typische beelden die je voor je ziet als je aan Myanmar denkt, zijn de zonsopkomsten en zonsondergangen waarbij de lucht gevuld is met luchtballonnen, uitkijkend over de honderden (misschien wel duizenden) tempels. Sommige dateren nog uit de 11e eeuw. De meesten zijn goed onderhouden maar er zijn ook tempels die overgenomen zijn door de natuur en overwoekerd zijn met klimplanten. De vroegere gebouwen zijn naast de rivierbank gebouwd en er staan niet alleen tempels, maar ook huizen, bibliotheken en huizen voor de buddha's. Ze zijn gebouwd door de nobelen en elite en hebben een variëteit in bouwstijlen waarbij details gebruikt zijn uit het Oosten van India en uit andere delen van Myanmar. Het is een magische plek die je zeker niet mag overslaan bij een bezoek aan Myanmar. 

how did we get there

In Inle Lake hebben we de VIP nachtbus naar Bagan geboekt. Dit was inclusief pick up wat om 19.00 uur geschiedde. De rit was prima, erg comfortabel zelfs. De bus was niet vol, de stoelen konden onwijs ver naar achter en we kregen een deken, kussen, drinken en snack en zelfs een tandenborstel. De kosten waren 18.000 Kyat p.p., een gewone bus is 7.000 goedkoper. 

 

Ons was verteld dat we om 06.00 uur aan zouden komen in Bagan, maar onze buschauffeur had haast waardoor we al om 03.00 uur aankwamen. En wat doe je dan? We wilden nog niet naar ons guesthouse want dat moet je voor een overnachting betalen, en het hele idee van 's nachts reizen is dat je hier juist geld (en tijd) op bespaart. Maar een taxi chauffeur kwam met het geniale idee dat hij ons eerst naar de tempels zou brengen zodat we de zonsopgang konden zien, en daarna naar het hotel. Was nooit bij ons opgekomen, we waren al op zoek naar een bankje om een paar uurtjes op te slapen.

 

Samen met nog een jongen zijn we in de taxi gestapt. Mocht je de hoop hebben het betalen van de entree te ontlopen, weinig kans. Ook 's nachts staan ze klaar om je 25.000 Kyat p.p. afhandig te maken. De taxichauffeur heeft ons naar de Bule Thi Pagoda gebracht, waar we samen met nog 5 andere mensen een prachtige zonsopgang hebben mogen aanschouwen. De totale kosten voor de taxi waren 20.000 voor 3 personen.


where to eat

Op de ochtend van aankomst, hebben we een simpel en goedkoop ontbijtje genuttigd bij een restaurantje naast de Black Rose Nr. 1. We hebben hier een soort roti en groente samosas gehad, best lekker!

's Avonds hebben we de menukaarten van Black Rose Nr. 1 en 2 grondig bestudeerd en ook hier lekkere maaltjes genuttigd.

where to sleep

We hadden vooraf een kamer geboekt bij Bagan Nova in New Bagan. Een prima hotel, maar wel een beetje vreemd. De kamer was schoon, de bedden prima, de airco werkte dus geen problemen daar. De douche was niet heel krachtig en een beetje aan de koude kant, maar daar klagen we inmiddels niet meer over. Ook het ontbijt was prima, en je kan hier al om 10.00 uur inchecken. Het vreemde aan deze plek waren de eigenaren/het personeel. Ze zijn onwijs vriendelijk maar snappen het niet helemaal.

 

We hebben navraag gedaan naar de huurprijs van de e-bikes en deze was bij het hotel een stuk hoger dan aan de straat. Dit hebben we uiteraard even gemeld. De prijs werd vervolgens wel verlaagd, maar was nog steeds hoger. Dit aanbod hebben we dus geweigerd. Een half uur later, stonden ze voor onze deur, met weer een nieuw aanbod. Uiteindelijk hebben we deze maar geaccepteerd want het scheelde nog maar een dollar en we huren eigenlijk ook liever bij ons eigen hotel dan ergens op straat. Uiteindelijk kwam de prijs uit op 5.000 Kyat voor 24 uur.

** Je vindt ze op booking.com

 

Als je graag mensen wilt ontmoeten en de hele dag onbeperkt pasta wilt eten, is Otello Bello the place to be. Wanneer je hier verblijft is het wellicht handig om wel aan de overkant een e-bike te huren, want terwijl jij aan het rondscheuren bent, doen zij je was, gratis.

** Je vindt ze op booking.comwhat to do

De enige reden voor ons om naar Bagan te gaan, was het zien van de tempels. We hebben waarschijnlijk nog niet eens 1% gezien maar wat we gezien hebben was prachtig. Helaas zijn een flink aantal beschadigd door de aardbevingen maar er wordt hard gewerkt aan de restauratie. Het was ook zo leuk om op de e-bike tussen de tempels door te scheuren. We hebben zowel de zonsopgang als de zonsondergang bij de populaire Shwe San Daw Pagoda. Deze tempel is vlak bovenop waardoor je hierop rond kan lopen. Als je de zonsopgang hier wilt doen, moet je wel vroeg zijn als je de Chinese toeristen wilt verslaan. Wij waren er rond 05.15 uur en waren de eerste en hadden dus de beste plek. Kom je later, dan moet je achteraan sluiten. De zonsondergang is hier ook erg populair.

 

De 6 tempels die wij aanraden te bezoeken zijn:

  • ANADA PHATO TEMPLE: Erg indrukwekkend met grote houten deuren en waar zich binnen een enorme gouden buddha bevindt.
  • BULE THI PAGODA: Mooi voor een rustige zonsopgang. We denken dat dit nr. 396 is op de kaart hieronder.
  • DHAMMA-YA-ZA-KA-ZEDI: Lijkt een beetje op een rotonde. Erg druk met vooral locals.
  • SHWE SAN DAW PHAYA: Zeer populair voor de zonsopkomst en zonsondergang.
  • SU-LA-MA-NI-PAHTO: Mooie tempel van zowel de buiten- als de binnenkant.
  • THAT-BYIN-NYU PHAYA: We hebben deze alleen van de buitenkant gezien maar dit is één van  de meest gefotografeerde tempels. Hij was onder constructie toen wij er waren.

Voor een gedetailleerde kaar van de tempels, check deze link.

 

Helaas gingen er ten tijde van ons bezoek geen luchtballonnen de lucht in. Deze gaan van 01 oktober t/m 31 maart en een vaart is niet goedkoop. Het kost € 275,- maar mensen die het gedaan hebben, zeggen dat het dit geld meer dan waard is. Wij waren dit sowieso niet van plan te doen, maar hadden ze graag boven de tempels zien hangen.

 

Notitie: als je de tempels bezoekt, heb respect voor de cultuur. Bedek je knieën en schouders en doe je schoeisel uit. De tempels zijn heilig. We zagen verschillende meiden met shorts en tanktops. En als je als man extra respect wilt verdienen van de locals, draag een longyi. Dit is de typische rok voor mannen en ze vinden het prachtig als toeristen deze dragen.


don't miss a thing


come with us to bagan


Commentaren: 0