hpa-an


Hpa-An is omringd door karst gebergte waarin vaak grote (en religieuze) grotten te vinden zijn. Als je van natuur houdt en daarnaast ook graag portretten schiet, zul je van deze plek houden. De omgeving is wonderlijk groen, de mensen onwijs vriendelijk en poseren graag voor foto's. Het is één van die plekken die je zeker niet mag overslaan als je Myanmar bezoekt.how did we get there

Zoals verteld in het Mawlamyine reisverhaal, wilden we naar Hpa-An per boot omdat dit de mooiste boottrip van Myanmar moet zijn. De kosten voor de trip bedragen 60.000 Kyat per boot en het Breeze Guesthouse kan dit voor je regelen. We hebben een extra dag in Mawlamyine doorgebracht, in de hoop dat we mensen zouden ontmoeten die dezelfde boottrip wilden doen zodat we de kosten konden delen. En we hadden geluk! 3 Fransen melden zich en dit was erg fijn voor het budget want nu kostte het ons nog slechts 24.000 Kyat voor 2.

 

We vertrokken 's ochtends om 09.00 uur en vaarden langs huizen op houten palen en zagen veel mensen die op hun land aan het werk waren naast het water, al lachend en zwaaiend. We hebben een stop gemaakt bij een klein stadje Ka Ka Toe genaamd, waar we het klooster bezocht hebben op het Kawhnat Pagoda Compound en hebben we een beetje rondgelopen. In totaal heeft deze rit 4 uur geduurd en het was zeker erg mooi. Was het de mooiste boottrip in Myanmar? We hopen van niet. 

 

Vanaf de 'haven' waar je afgezet wordt naar het So Brothers Guesthouse number 1 (dit is de budget versie) is het ongeveer 1,5 kilometer.


where to eat

Naast restaurant Famous, waar ze een Westers menu hebben met een prima hamburger met frietjes, hebben we eigenlijk niet echt een bijzondere plek gevonden om te eten. We hebben ontbeten bij de New Bakery wat prima was en niet te duur, en de Tealeaf salade bij het 'restaurant' naast het guesthouse was ook erg smakelijk en lekker goedkoop.

where to sleep

Wij verbleven bij So Brothers Guesthouse 1 and wilden iets meer luxe na onze gevangenis cellen in Mawlamyine en Kin Pun. We hebben double room genomen met airco en eigen badkamer voor 21.000 Kyat. En dit was best goed. Ontbijt is helaas niet inbegrepen, wat bij So Brothers Guesthouse 2 wel het geval is, maar deze is ook weer wat duurder.

** Je vindt ze op booking.com

 

Een andere bijzondere overnachtingsmogelijkheid, is het slapen in het klooster op de top van de Zwegabin berg. We hoorden dit helaas nadat we onze nachtbus naar Kalaw al geboekt hadden, dus helaas kunnen we niet uit eerste hand vertellen hoe dit is. We hebben wel goede verhalen gehoord! Een overnachting kost 5.000 Kyat p.p. Voor diner betaal je 2.000 Kyat, ontbijt kost 1.000 Kyat en lunch weten we eigenlijk niet maar zal niet veel van de genoemde prijzen verschillen.what to do

Vanuit het guesthouse worden verschillende tours georganiseerd die zeer betaalbaar zijn. Wij kozen er echter voor om lekker op onze eigen, en meest geliefde manier, de omgeving te verkennen. We hebben een scooter gehuurd voor 5.000 Kyat en zijn er samen op uitgetrokken. De dag begon helaas nogal regenachtig maar lang leve de ponchos. We hadden wat bezienswaardigheden gepind op maps.me en wilden beginnen met de beklimming van Mount Zwegabin. Nadien wilden we door naar een aantal pagoda's en grotten. Helaas was de top van berg omringd door wolken en hierdoor wordt het mooie uitzicht nogal belemmerd dus we hebben ons plan omgegooid in de hoop dat de wolken gedurende de dag weg zouden trekken.

 

We zijn eerst naar de Kaw Ta Taung Cave gereden, welke eigenlijk niet bijzonder is. Na een kort bezoekje aan het Ein Du Village zijn we doorgereden naar de Sadan Cave. En alleen de tocht hierheen is waanzinnig mooi. Je wordt omring door prachtig groene rijstvelden, vriendelijke, zwaaiende en blije mensen en dit alles met de prachtige karst gebergte op de achtergrond. Heel bijzonder. We moesten dan ook verschillende keren even stoppen om te kijken bij een visser die zijn netten binnen haalde, om te zwaaien naar de kinderen die uit school kwamen of om een foto te maken van een prachtige dame die rondwandelde met een enorme sigaar in haar mond. Waanzinnig.

 

The Sadan Cave zelf is een enorm grote grot, gevuld met Buddha's en waar je helemaal door heen kunt lopen/glibberen naar de andere kant van de berg. Vanaf hier kan je vervolgens met een bootje rond de berg terug naar het startpunt. Wij zijn niet heel ver naar binnen gegaan want Marije begon zich al snel een beetje claustrofobisch te voelen. Tevens is het niet toegestaan om slippers/schoenen te dragen omdat het heilige grond is wat het nogal glibberig maakt. En het idee van de duizenden vleermuis binnen maakte het niet heel aantrekkelijk.. En we houden gewoon niet van grotten. Maar we horen dat het onwijs mooi moet zijn.

 

We zijn ondertussen nog een keer langs Mount Zwegabin gereden maar helaas hingen de wolken er nog steeds. Deze hebben we dus maar overgeslagen.

 

Onze laatste stop was de pagoda op de rots Kyauk Kalap Monastry genaamd. Deze pagoda ziet er erg indrukwekkend uit, met Mount Zwegabin op de achtergrond. De pagoda zelf is echter niet heel bijzonder. Oh, en als je van honden houdt, neem wat extra snacks mee. Er lopen hier genoeg hongerige zwerfhonden rond.

 

Na deze trip, zijn we teruggekeerd naar het guesthouse waar we onze bagage konden stallen en nog even lekker konden douchen voor we aan onze nachttrip naar Kalaw begonnen.


don't miss a thing


come with us to hpa-an


Commentaren: 0