inle lake


 

 

 

 

 

In het Westen van de Shan Staat, vind je het pittoreske Inle Lake. Dit meer is 22 bij 10 kilomter en ligt in de vallei tussen twee bergen. Het is werkelijk prachtig en totaal anders dan de rest van Myanmar. Je ziet huizen op palen op het water, de typische vissers met hun karakteristieke manier van roeien, drijvende dorpen en tuinen en je voelt je relaxed zodra je het meer in zicht krijgt.

how did we get there

We zijn te voet naar vanaf Kalaw gekomen. Iets wat we nooit zouden verwachten te zeggen over het verplaatsen van de ene naar de andere stad. tijdens deze 3 daagse trekking van Kalaw naar Inle Lake, hebben we 55 kilometer afgelegd door een prachtig landschap. Meer over deze trip lees je hier.


where to eat

Er zitten genoeg kleine restaurantjes, verspreid door het stadje. Sommige wat duurder maar meestal goed betaalbaar. Wij hebben wat maaltijden genuttigd bij het restaurant naast ons guesthouse. De naam is Nyaugh Swhe en de eigenaar is onwijs vriendelijk. We waren altijd de enige gasten en we begrijpen eigenlijk niet waarom. De service is goed, de prijzen prima, het eten is heerlijk en ze hebben lassies, kaaspannenkoeken en zelfgemaakt Tagliatelle met gehaktballen. Wat wil een mens nog meer?!

 

We hebben ook een prima burger gegeten bij the Golden Fish.

where to sleep

We konden vooraf niet echt inschatten hoe druk het zou zijn bij Inle Lake, dus vonden we het veiliger iets vooraf te boeken. We hadden dit alleen nog iets eerder moeten doen, namelijk voordat we met de trekking startten. Ons guesthouse, The Bright Hotel, was dichtbij het punt waar je gedropt wordt met de boot aan het einde van de trekking. Echter, je tas wordt naar de andere kant van het stadje gebracht, naar het Lady Princess Hotel. En ondanks dat het niet heel ver lopen is, heb je echt geen zin om onnodig nog een stap extra te verzetten na de trekking. Je bent moe! Onze tip is dan ook om het vooraf te boeken zodat ze je tas naar je geboekte guesthouse kunnen brengen.

 

Bij het Bright Hotel hadden we een kamer geboekt met ventilator en eigen badkamer voor 21.000 Kyat. Dit is inclusief een uitgebreid ontbijt, gratis koffie en thee gedurende de dag  en prima wifi. Je kan hier ook een fiets huren voor 1.500 Kyat per dag.

** Je vindt ze op booking.comwhat to do

De voornaamste reden waarom mensen deze kant op gaan, is het meer en haar prachtige omgeving. Naast een boottrip, kan je de omgeving ook prima op de fiets verkennen. We hebben geprobeerd een scooter te huren, maar dit is onmogelijk. Gat in de markt! We hadden een foto gezien op Instagram van een prachtig houten klooster, Shwe Yaunghwe Kyaung genaamd, waar ze jonge monniken onderwijzen en welke toegankelijk is voor toeristen. We vonden dit een prachtige foto, en hadden toch wat tijd over, dus hebben we de fietsjes gepakt en zijn we die kant op gegaan. Het bevindt zich aan de hoofdweg, Noordelijke richting de stad uit waarbij je de markt passeert. Het is een ritje van ongeveer 10 minuten en je kan het niet missen. Na het bewonderen van de buitenkant, zijn we naar binnen gegaan waar een groepje van ongeveer 15 monniken zat. Een enkeling zat te chanten, maar de meerderheid was wat aan het lummelen en praten. Echter, zodra één van de jongens een oudere monnik aan zag komen, zochten ze allemaal snel hun plek en begonnen ze allemaal luid te chanten en gedroegen ze zich keurig. Boys will be boys, ook als het monniken zijn. Het was het plan om 's avonds naar de wijnproeverij bij Red Mountain te gaan maar de hemel brak open dus we zijn maar snel teruggegaan naar het hotel. Weer geen wijn voor Marije..

 

Ondanks dat we al een boottrip hadden gedaan als afsluiter van onze hike, wilden we dit graag nog een keer doen. We hebben een beetje rondgevraagd naar de prijzen en kwamen uiteindelijk een jongen tegen bij de plaatselijke drogisterij die ons een goede prijs gaf. We hebben 12.000 Kyat betaald voor ongeveer 4 uur. We vertrokken 's ochtends om 05.45 uur want we wilden de zonsopgang graag vanaf het meer zien. Helaas viel deze nogal tegen, maar het was toch heerlijk om al zo vroeg op het meer te zijn. Er waren (nog) geen andere toeristen en we kwamen 2 vissers tegen die maar wat graag poseerden voor onze foto's. Ze wilden zelfs niet stoppen met poseren. We hebben ze ieder 2.000 Kyat gegeven. De manier van vissen is typisch voor Myanmar, met name het Inle Lake. De mannen peddelen met één been en houden hun evenwicht met het andere terwijl ze op het voorste puntje van de boot staan. Op deze manier hebben ze beter zicht op het meer. Het ziet er echt onwijs kunstig uit en is waarschijnlijk een 'don't try this at home' dingetje. We dachten eigenlijk dat er niet meer op deze manier gevist werd, en de vissers dit alleen nog maar deden voor de toeristen om geld te verdienen met foto's, maar we hebben genoeg vissers gezien die deze techniek nog toepassen. Erg gaaf.

 

Onze stuurman wilde nog een stop maken bij een goudsmit en een paar ander workshops, maar dit hebben we geweigerd. Wij vermoeden dat hij geld krijgt als hij hier mensen naar toe brengt (net als de tuktuk chauffeurs benzine bonnetjes krijgen als ze mensen naar bijvoorbeeld kleermakers brengen), maar wij wilden onze tijd hier niet aan verspillen. We zijn één keer gestopt bij een winkel waar 2 oudere Karen Longneck vrouwen waren, maar dit voelde niet authentiek. Ze waren alleen maar in de stop om toeristen te trekken en de gewoven shawls te verkopen.

 

Onze laatste stop was op de kleurrijke markt in Heyar Yawrma Village, prachtig! Er waren nauwelijks andere toeristen en we waren echt even onderdeel van het leven van de locals. Het is allemaal zo kleurrijk, de verkoopwaar is vers en je kan hier bijna alles kopen. Er zijn ook een paar toeristenkraampjes dus we hebben hier ons Myanmar souvenir gekocht. Maar het mooiste was het zien van 3 jonge Karen Longnecks die boodschappen aan het doen waren. We hadden gelezen dat jonge meiden steeds vaker afstand doen van deze traditie dus het was erg bijzonder om ze te zien. En ze zijn prachtig!

 

Na de markt, zijn we teruggekeerd naar ons guesthouse. Onderweg zagen we de mensen aan het werk in hun drijvende tuinen, boten gevuld met fruit en groente en veel toeristen die ons tegemoet kwamen (ga dus vroeg om het meer, soort van, voor jezelf te hebben) en locals die zich aan het wassen waren, de tanden poetsten en naar ons zwaaiden. Een fantastische ochtend en het mooiste is, dat we op tijd terug waren in het guesthouse voor het ontbijt en we nog de hele dag voor ons hadden.


don't miss a thing


come with us to inle lake


Commentaren: 0