kalaw naar inle lake trekking


Kalaw en Inle Lake zijn twee totaal verschillende steden, maar verbonden met elkaar door een erg populaire hike van 2 of 3 dagen. Kalaw heeft slechts 2 'hoogtepunten': The Wooden Buddha en The Cave with the Golden Buddhas.

 

Maar de meeste mensen komen hier puur omdat dit het startpunt is voor de hike naar Inle Lake. Tijdens deze trekking loop je door de prachtige landschappen en zie je veel kleine, authentieke dorpjes. Je slaapt in traditionele dorpjes en bent even onderdeel van het leven daar. De finish, Inle Lake, is één van die plekken die je gezien moet hebben als je naar Myanmar gaat. 

how did we get there

In Hpa-An zijn we om 19.00 uur op de nachtbus gestapt naar Kalaw. En ondanks dat dit niet echt een slaapbus was, hadden we niks te klagen. De bus was gelukkig niet vol, waardoor we beide 2 stoelen tot onze beschikking hadden. Ook de plekken aan de andere kant van het gangpad waren leeg dus we we hadden meer dan genoeg ruimte. Gelukkig lagen er stapels dekens in de bus zodat we een lekker nestje konden bouwen en de pillen tegen wagenziekte uit Indonesië (lees: slaappillen) hebben er voor gezorgd dat we prima geslapen hebben. We kwamen 's ochtends om 08.00 uur in Kalaw aan en waren dus mooi op tijd in ons guesthouse.


where to eat

Wij waren in Kalaw gedurende het laagseizoen en hierdoor waren veel restaurants of gesloten, of zat er gewoonweg niemand. En omdat het Marije haar verjaardag was, besloten we ons te verwennen met een iets luxer en duurder restaurant. We zijn naar de Italiaan geweest en hebben pasta gegeten. De eigenaar is Italiaans dus je zou denken dat de pasta dan ook wel erg goed moet zijn. Het was echter nogal teleurstellend. Naar onze mening hebben de Aziaten tot dus ver beter werk geleverd met de pasta dan deze beste man. En ook zeker voor betere prijzen!

where to sleep

Omdat we geen idee hadden hoe Kalaw er uit ziet, of het makkelijk zou zijn een guesthouse te vinden, waar de bus ons zou droppen en hoe laat we aan zouden komen, hadden we alvast een guesthouse geboekt. We verbleven bij het Nature Land Hotel 2 wat prima was. We hadden iets meer verwacht van het uitzicht, maar de kamers waren ruim, de mensen vriendelijk en het is inclusief een stevig ontbijt. En dit heb je nodig als je gaat hiken!

** Je vindt ze op booking.com what to do

Wij hebben een 3 daagse trekking geboekt bij Eversmile. Het kantoortje is nogal lastig te vinden, en er zijn genoeg kantoortjes die makkelijker te vinden en te bereiken zijn, maar we hadden goede verhalen gehoord over Eversmile dus hier wilden we zijn. De dame in kwestie gaf een duidelijke en gedetailleerde omschrijving van wat ons te wachten stond en dit voelde goed, dus we hebben meteen geboekt. De prijs was 40.000 Kyat p.p. en dit is inclusief veel thee tijdens de pauzes, ontbijt, lunch, diner, accommodatie en een boottrip op het meer. We moesten betalen voor ons eigen water, biertjes en de entree voor Inle Lake wat 12.500 Kyat p.p. is. en vonden dit een prima deal.

DAG 1

Omdat ons hotel een stukje buiten het stadje lag, werden we opgehaald, wat altijd goed is. Aangekomen bij het kantoortje, stonden er wel heel veel mensen en we waren wel even bang voor de groepsgrootte.  Gelukkig werden we al snel opgesplitst en werden we ingedeeld met 3 Belgische mannen en 2 Duitse meiden. De naam van onze gids klonk als iTunes, dus zo werd hij genoemd.

 

Dag 1 was waarschijnlijk ook wel de zwaarste dag. We hebben redelijk wat steile paadjes beklommen en iTunes houdt ervan om snel te lopen. Maar het was een mooie dag. Lopend door de heuvels, af en toe een prachtig uitzichtpunt en we hebben zelfs nog wat kennis opgedaan over de verschillende soorten thee die ze produceren. We hebben geluncht bij wat een prachtig uitzichtpunt moet zijn, maar het was onwijs mistig dus hier hebben we weinig van gezien. Na de lunch moesten we nog 3 uur lopen voordat we aankwamen bij onze homestay in Yepeu Village. In totaal hebben we deze dag 21 kilometer afgelegd dus een biertje hadden we wel verdiend 's avonds. Na het eten is iedereen vrij snel z'n bedje ingedoken want we waren toch wel kapot.

DAG 2

We zijn 's ochtends vroeg opgestaan om de zonsopkomst te bekijken, maar deze was helaas niet heel bijzonder. We zijn terug naar bed gegaan, hebben nog een uurtje geslapen en zijn na het ontbijt weer begonnen aan de 21 kilometer van de dag. Deze dag was een stukje makkelijker dan de eerste en dit beviel ons beter. Er was meer te zien en we zijn gestopt bij sowieso 2 kleine dorpjes. Helaas voelde dit niet altijd even authentiek. We zijn gestopt bij het huis van een vrouw waar geweven werd. Echter waren er nog 3 andere groepen, die direct na ons ook aankwamen bij dit huis. Zit je dan, met een hele horde toeristen die drukker zijn te discussiëren over politiek dan om zich heen te kijken. En ook nadat we het huis verlaten hadden, zagen en hoorden we constant andere groepen. En dan was het nog laagseizoen! We willen niet weten hoe het hier tijdens het hoogseizoen is.

 

We zijn langs veel velden gekomen waar de mensen aan het werk waren en langs rijstvelden die als watervallen naar benden komen, dit voelde weer als het echte Myanmar. We waren lekker op tijd op onze plek van bestemming, rond 15.00 uur, dus we hadden alle tijd voor een verfrissende koude bucket shower, om te relaxen en wat biertjes te drinken. Ons plan was om in het klooster te slapen, maar om één of andere reden was dit ineens niet meer mogelijk. Het was volle maan en dan is er 's ochtends altijd een speciale ceremonie en veel dorpelingen slapen die nacht ook in het klooster en er was geen plek meer voor ons. Of konden we er niet slapen om dat de hoofd monnik niet aanwezig was en hij geen toestemming kon geven? De ware reden bleef onduidelijk, maar we hadden een beetje het gevoel dat iTunes of de mensen van het gezin niet wilden dat we hier sliepen.

DAG 3

We wilden de speciale ceremonie echter wel bijwonen 's ochtends, dus we zijn om 04.00 uur opgestaan en hebben gewacht op de man des huizes om samen met hem hier heen te gaan. Echter, in plaats van ons mee te nemen, gaf hij ons chips en thee en had hij geen enkele haast. Omdat communiceren onmogelijk was, hebben we iTunes wakker gemaakt en hij zei dat we om 05.00 zouden vertrekken. Terug naar bed, nog 30 minuutjes geslapen, weer uit bed en als een paar kleine baby eendjes liepen we achter moeder eend aan naar het klooster. En waarvoor? We weten het eigenlijk niet. Er waren wat mensen, die ons aankeken alsof we aliens waren, die offertjes kwamen brengen naar het klooster. Maar geen speciale ceremonie. Na 10 minuten hadden we het wel gezien, zijn we teruggekeerd naar de homestay en nog weer even ons bedje ingedoken om 1,5 uur later echt te beginnen aan onze laatste dag van de trekking.

 

Na een makkelijke 15 kilometer (voornamelijk naar beneden) kwamen we aan bij Inle Lake en kregen we lunch. Tijdens deze wandeling wordt je getrakteerd op een paar prachtige uitzichten over het meer en de heuvels. En wederom, zie je veel mensen die aan het werk zijn op het land. Maar het beste van alles, en dit was de grande finale, was de boottrip over het meer na de lunch. Je zit vrij riant met z'n vijven in een boot, en je ziet de vissers aan het werk, mensen die bezig zijn in hun drijvende tuinen en het prachtige meer en de omgeving. Het was het hoogtepunt van de trip. En niet alleen door al het moois, het is ook gewoon lekker om niks te hoeven doen.

 

We hadden een blog gelezen waarin iemand vertelde dat het een life changing experience was. Misschien had hij wat van de lokale kruiden geprobeerd want om het nou life changing te noemen.. Het was onwijs mooi, we hadden een gezellige groep en waren voldaan na afloop. En dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. Als je geen grote fan van hiken bent, maar wel een trekking wilt doen, raden we aan om de 2 dagen te doen. Je wordt dan op de eerste dag gedropt op het punt waar wij op dag 2 gestart zijn. Als je het ons vraagt, begin je dan met het mooiste en zie je alsnog genoeg.


some tips afterwards

 • Breng warme kleren mee voor de avonden/nachten, zoals een joggingbroek en een trui.
 • Slippers zijn makkelijker aan en uit te doen dan schoenen en dit is wel prettig aangezien je binnen geen schoeisel mag dragen en je toch regelmatig even in en uit loopt. Daarnaast, lopen wij beter op slippers dan op schoenen dus dag 3 hebben we grotendeels op onze slippers gedaan.
 • Vergeet je anti-muggen en anti-jeuk niet!
 • Een handdoek en zeep maken de bucket shower nog verfrissender, en fijner na afloop.
 • Babywipes, neem ze mee. Heerlijk om je tussendoor even te verlossen van het zweet en stof op je lichaam.
 • Toiletpapier kan ook van pas komen aangezien ze bij onze homestays geen bum gun hadden maar alleen een emmertje water. Niet heel erg fris..
 • En last but not least: Neem pleisters mee! Wij waren grootverbruikers met onze groep. Aangezien we veel blaren op onze voeten hadden..

don't miss a thing


come with us from kalaw to inle lake


Commentaren: 4
 • #4

  Michiel (woensdag, 27 december 2017 18:20)

  Hey Jeffrey,

  Wat leuk dat jullie in Myanmar zijn, echt een apart land om te bezoeken. De tealeave salade al geprobeerd?

  Volgens mij hebben wij de bus in ons Geusthouse geregeld (So Brothers Guesthouse). Dit was geen fancy nachtbus dus zorg voor warme kleding en een deken en een slaappilletje. Ook deze bus ging niet rechtstreeks, maar stopte op verschillende plekken. Helaas weten we de prijs niet meer. Succes en veel plezier nog!

  Gr Michiel

 • #3

  Jeffrey (woensdag, 27 december 2017 03:44)

  Wat hebben jullie betaald voor de bus van Hpa An naar Kalaw en waar heb je het geboekt?

 • #2

  Marije (maandag, 07 november 2016 13:37)

  Hoi Sun,

  Dank voor je mooie compliment! Gelukkig hoef je de 3 dagen niet met je volledige backpack te lopen. Stop de spullen die je nodig hebt tijdens de trekking in een daypack, en je backpack kan je achterlaten. Deze wordt naar je hotel bij Inle Lake gebracht. Het is handig om deze vooraf alvast te boeken zodat ze weten waar je backpack heen gebracht moet worden. Als je vooraf niks boekt, brengen ze je backpack in het geval van Eversmile naar het Lady Princess Hotel.

 • #1

  Sun (maandag, 07 november 2016 12:03)

  Super leuke en praktische reisblog! Een vraag over de trekking. Moet je al je backpack en bagage meenemen? Is dat niet heel zwaar?