kin pun || the golden rock


 

 

 

The Golden Rock is één van de meest heilige plekken in Myanmar. De rots balanceert op de rand van een klif op de top van de 1.100 meter hoge Kvaiktoberg. Volgens de legende, wordt deze op zijn plek gehouden met slechts een enkele haar van Buddha. Een eindeloze stroom van pelgrims komen hier om deze plek te bewonderen en kleine vierkantjes bladgoud op de rots te plakken. Dit mag echter alleen door mannen gedaan worden. Vrouwen mogen dit alles op veilige afstand bewonderen.

 

how did we get there

In Yangon hebben we ons busticket geregeld bij hef hotel en hebben we een taxi genomen naar de Aung Mingala Highway Bus Terminal welke 20 kilometer buiten de stad ligt (8.000 Kyat). Dit ritje duurde ongeveer 45 minuten, zonder grote verkeersdrukte. In ongeveer 4 uur heeft de bus de afstand van 180 kilometer afgelegd en het was een redelijke rit (8.000 Kyat p.p.) De airco werkte goed en de muziekboxen nog beter..

 

De bus vertrok zowaar 10 minuten te vroeg dus zorg dat je er vroeg bent!


where to eat

Aan het begin van de straat waar ons hotel zich bevind, vind je een restaurant waar je tamelijk goed eten kunt krijgen voor een redelijke prijs met dezelfde naam: Sea Sar. We raden de Sweet and Sour Chicken aan en de Tea Leaf Salad. Voordat dat laatste moet je zeker proberen als je in Myanmar bent. En besteld niet te veel want je krijgt een heerlijke soep erbij.

 

where to sleep

We raden een verblijf hier niet echt aan, maar er zijn niet veel guesthouses te vinden in Kin Pun en deze is tenminste nog soort van goedkoop. We verbleven bij het Sea Sar Hotel en het was duur voor wat je krijgt. Maar, het heeft alles basics die een mens nodig heeft zoals een bed, een koude douche en een ventilator dus alles is aanwezig voor een (goede) nachtrust. Naast dit, zijn de dekens niet heel schoon (dank aan de uitvinder van de lakenzak) en je wilt de vloer niet aanraken met je blote voeten dus draag slippers ten allen tijde. Misschien is het verstandig om ze zelfs in bed te dragen.. We betaalden de belachelijke prijs van 15.000 Kyat voor een double room inclusief ontbijt (lees: 3 plakjes brood met een ei).

 

De Wifi bij de receptie daarentegen werkt verrassend goed, als er tenminste stroom is. Je kunt hier ook buskaartjes kopen zonder dat ze extra geld berekenen.what to do

De enige reden om naar Kin Pun te gaan, is om de Golden Rock te zien. Het tripje omhoog met de truck, en de korte wandeling naar de rots zelf, zijn echter specialer dan de rots zelf.

 

We zijn 's ochtends vroeg opgestaan om met de eerste truck omhoog te gaan. Achteraf hadden we iets langer kunnen blijven liggen want hij vertrekt pas als hij vol is en we waren de eerste. En de truck is pas vol als je kontje aan kontje zit, 6 mensen naast elkaar, 7 rijen achter elkaar. De trip is nogal oncomfortabel en kost 2.500 Kyat p.p. Je kan voor iets meer comfort kiezen door 500 Kyat meer te betalen en voorin gaan zitten, naast de chauffeur. De rit duurt ongeveer 45 minuten en brengt je via een redelijk steile weg omhoog via bochtige weggetjes.

 

Vanaf de eindstop naar de daadwerkelijke rots, is een makkelijke wandeling van 10 minuten die prima op slippers te doen is. Toen wij aankwamen was het mistig wat het nogal mysterieus maakte. Vooral de monniken die langzaam op je af kwamen, met hun rode gewaden, vormden een prachtig contrast met de mist. Het speciale effect verdween echter toen ze dichterbij kwamen. De kleintjes begonnen om geld te vragen, en dit geeft een vreemd gevoel. Monniken horen niet te bedelen! En niet alleen de kleintjes deden het, de ouderen zijn geen haar beter. We dachten zelfs dat het niet toegestaan is om een aalmoes te geven als je zelf geen boeddhist bent, maar hier geven ze daar niks om.

 

Het entreegeld voor de Golden Rock Pagoda is 6.000 Kyat en je mag geen schoeisel dragen en knieën en schouders moeten bedekt zijn. Toen we bij de daadwerkelijk rots aankwamen, wisten we dat we dit beter over hadden kunnen laan. Het is één van de meest heilige plekken in Myanmar maar het verhaal rondom de rots is mooier en bijzonderder dan de rots zelf. We hebben dan ook niet meer dan 30 minuten rondgelopen, inclusief de wandeling heen en terug van de truck.

 

Op de terugweg betaal je wederom 2.500 Kyat en dit ritje is zwaar voor de knieën. Wil je na onze ervaring toch de Golden Rock nog bezoeken? Houd in je achterhoofd dat de laatste truck om 18.00 uur naar beneden gaat.


don't miss a thing


come with us to kin pun || the golden rock


Commentaren: 2
 • #2

  Marije (vrijdag, 23 februari 2018 16:03)

  Hoi Franklin, wanneer je kijkt bij het kopje route & kosten zie je onze route en dit kan je wellicht als leidraad gebruiken. Het verdere uitstippelen van je reis, zal je toch echt zelf moeten doen. ��

 • #1

  franklin hindrickx (woensdag, 21 februari 2018 13:03)

  Ik heb jullie website en reisverslag van Myamnmar gelezen, heel mooi.
  We zijn van plan om in november met 3 volwassenen het laan in een 3-tal weken te bezoeken.
  Kan je ons een route uitstippelen van must-do plaatsen ?
  We reizen budgetvriendelijk (dus weinig tot geen binnenlandse vluchten).
  bedankt bij voorbaat
  Franklin