mandalay


 

 

Mandalay is de op één na grootste stad van Myanmar en was voorheen de hoofdstad. De stad is druk en lawaaiig en niet heel aantrekkelijk. Zoals veel oude (en de huidige) hoofdsteden, is de Mandalay gesticht door de heerser van destijds in 1857 en heeft hierdoor niet veel boeiende oude gebouwen. Het is echter de plek waar meer dan de helft van de Burmese monniken wonen dus je ziet ze werkelijk overal! Naast dit, heeft Mandalay toch zeker wel wat mooie plekken die het bezoeken waard zijn, zoals de U Bein Bridge. Deze 1,2 kilometer lange brug is de oudste teak houten brug ter wereld en is gemaakt van de overblijfselen van een Koninklijk Paleis.

how did we get there

VANAF BAGAN
De eerste keer dat we Mandalay zijn afgereisd, kwamen we met de bus vanaf Bagan. Hier werden we om 08.00 uur opgepikt en we werden om 14.00 uur keurig voor de deur van ons hotel afgezet in Mandalay. Kosten waren 9.000 Kyat p.p.

VANAF HSIPAW

Omdat we de treinrit van Pyin Oo Lwin naar Hsipaw zo gaaf vonden, hebben we besloten dezelfde trein terug te nemen en een stukje door te reizen naar Mandalay. De kaartverkoop start om 09.00 uur en de kosten waren 3.950 Kyat p.p. (uiteraard weer inclusief de levensverzekering). De trein vertrok rond 09.30 uur en het was een lange rit van 13 uur.

 

We ontmoetten een andere reiziger die ons vertelde dat het veel sneller was om bij Pyin Oo Lwin uit te stappen en vanaf hier een taxi naar Mandalay te nemen. Over de laatste 65 kilometer doet de trein namelijk 6 uur, en met de taxi is dit slechts 2 uur. Ondanks dat dit best een goed idee was, besloten wij dit niet te doen, eigenwijs als we zijn. We hadden al betaald voor ons kaartje en we hadden geen enkele haast.

 

De trein stop regelmatig tijdens de rit naar Pyin Oo Lwin en in Pyin Oo Lwin zelf stond de trein ruim een uur stil waardoor wij alle tijd hadden om wat te eten en te drinken. Rond 17.40 uur vervolgde trein haar weg en dit was geen bijzondere rit. Het was zelfs een beetje irritant want het werd donker en door alle lichten in de trein kwam er allerlei ongedierte de trein in. Ondanks dit, vinden we het zeker een aanrader om met de trein door Myanmar te reizen. Je maakt het leven even op een andere manier mee. En het is zeker de goedkoopste manier van reizen. We kwamen om 22.00 uur aan op Mandalay Central Railway Station en vanaf hier was het ongeveer 5 minuutjes lopen naar ons hotel

VLIEGEN VANUIT MANDALAY

Via het hotel hadden we een taxi voor 13.000 Kyat naar het vliegveld. We zijn om 09.45 uur vertrokken en kwamen om 10.30 uur aan. Het is een klein vliegveld met een snelle en makkelijke check-in. Mocht je van plan zijn langer te blijven dan eigenlijk mag, overstay kost 3 USD per dag.


where to eat

Er zitten genoeg restaurantjes verspreid door de stad, maar we vonden ze best aan de prijzige kant. We hebben 2 favoriete plekken waar de prijzen meevallen en het eten best lekker was. Direct naast ons hotel zat een Beer Restaurant. Ze hebben hier Burmees eten en het is smakelijk, porties zijn best groot en de prijs is redelijk.

 

We zijn dol op lokaal eten, helemaal op het smakelijke eten in Myanmar, maar soms heb je gewoon zin in een hamburger of iets dergelijks. We hebben een klein restaurantje gevonden, dichtbij het hotel, waar je ze heerlijke milkshakes, burgers en frietjes verkopen. 

where to sleep

We verbleven in The Home Hotel en dit is zeker een aanrader! Het personeel is vriendelijk, wil je overal mee helpen en je hier gratis gebruik maken van de fietsen. De locatie is ook nog eens prima. De kamers zijn ruim, de airco werkt goed, de douche is heerlijk en de bedden comfortabel. Toen we online boekten, waren de prijzen ook erg gunstig. Waarschijnlijk omdat ze bezig zijn met renoveren, waar wij overigens helemaal geen last van hebben gehad. Er is een basic ontbijtbuffet, bij de prijs inbegrepen en dit is prima. De bruine broodjes waren erg lekker na weken alleen maar zoet witbrood. Als je boekt, dien een verzoek in voor een kamer op een lage verdieping want er is geen lift en dan is de bovenste verdieping best een uitdaging.

** Je vindt ze op booking.comwhat to do

SCOOTER

We hebben een scooter gehuurd voor 24 uur bij Mandalay Motorbike Rental & Tours voor 15.000 Kyat bij 32nd street, tussen 79th en 80th street.

MAHAMUNI PAGODA & U BEIN BRIDGE

Het wassen van de Big Buddha in de Mahamuni Pagoda is waarschijnlijk één van de vreemdste ceremonies die we gezien hebben. We zijn erg vroeg opgestaan, om 03.15 uur, om er zeker van te zijn dat we niks zouden missen. Bij aankomst begon het met monniken die kwamen bedelen om geld, beetje jammer. Gelukkig werd het daarna beter. De tempel opende haar deuren om 04.00 uur en wij waren als één van de eersten binnen. Het is moeilijk te begrijpen, dat deze 2,5 meter hoge Buddha, naast de Golden Rock en de 82 meter hoge Shwedagon Pagoda, één van de drie heiligste plekken in Myanmar is. Nadat we zijn gaan zitten, kon de show beginnen met heel veel offers en handelingen waarbij vazen met bloemen werden doorgegeven, omhoog werden gehouden naar de Buddha, gekust werden en doorgegeven aan de volgende in rij die het ritueel herhaalde. Na ongeveer 30 minuten begonnen ze met het zorgvuldig wassen van het gezicht van de Buddha waarbij zelfs de tanden (die je eigenlijk niet ziet) gepoetst werden. Dit hele gebeuren duurt minstens een uur maar na een half uur hadden wij genoeg gezien en zijn we vertrokken. We zijn doorgereden naar de U Bein Bridge voor de zonsopkomst. Deze was helaas niet heel spectaculair maar het was erg leuk om de mensen bezig te zien met hun oefeningen en hun wandeling over de brug in de vroege morgen.

 

We zijn 's avonds teruggekeerd om de zonsondergang te zien, en deze was erg mooi. We hebben een bootje gehuurd voor 12.000 Kyat zodat we de brug en het uitzicht konden bewonderen vanaf het water.

MINGUN ANCIENT CITY

Een andere mooie en niet drukbezochte plek, is Mingun Ancient City. De entree bedraagt 5.000 Kyat p.p. en dit is een ander kaartje dan je nodig hebt voor de plekken in de Mandalay zelf zoals het paleis, die 10.000 Kyat p.p. kost. Wij vonden vooral de Mingun Temple, de Mingun Bell (de grootste bel in de wereld), de White Hsinbyume Pagoda en de 2 rotsen in de vorm van een olifant het bekijken waard. Als we vooraf hadden geweten dat we entree moesten betalen, hadden we dit waarschijnlijk overgeslagen. Achteraf waren we blij dat we hierheen zijn gereden, want het was zeker het geld en de rit waard.

 

Op onze laatste dag in Mandalay hebben we gebruik gemaakt van de gratis fietsen van The Home Hotel om de zonsondergang bij het paleis te bekijken, wat leuk is als je extra tijd hebt.

 

Andere plekken die veel bezocht worden zijn het paleis (binnenkant) en Mandalay Hill. Wij hebben deze echter overgeslagen.


don't miss a thing


come with us to mandalay


Commentaren: 0