mawlamyine


Mawlamyine stond niet heel hoog op onze lijst met plekken die we graag wilden bezoeken. We hadden gelezen over een mooie boottrip van hier naar Hpa-An, en dat is de reden waarom we hier heen gingen. Achteraf, zijn we blij dat we deze stad bezocht hebben. De stad zelf is echter niet heel bijzonder. Vroeger was het de hoofdstad van British Lower Burma, nu is het meer een slaapstad. Maar het heeft zeker wat aantrekkelijke plekken te bieden.how did we get there

Vanaf Kin Pun || The Golden Rock hebben we een bus geregeld naar Mawlamyine. Onze bus vertrok om 11.40 uur wat erg goed uitkwam want zo konden we ’s ochtends The Golden Rock en dezelfde dag meteen doorreizen. De bus kost 8.000 Kyat p.p. We werden eerst naar Kyaiktho gebracht, waar we na een uurtje wachten konden overstappen op onze bus naar Mawlamyine. Deze rit van 150 kilometer, gaat door de met Pagoda’s versierde heuvels, en duurt ongeveer 4 uur. De bus heeft ons afgezet bij het Mawlamyine High Bus Station waar we voor 3.000 Kyat een tuktuk hebben genomen om de resterende 3 kilometer naar het guesthouse te overbruggen.


where to eat

Als je het guesthouse uitloopt naar links, en wederom links gaat bij de T-splitsing bij River View en nog een kleine 500 meter loopt, vind je een klein straat restaurantje (niet de winkels waar ze ook eten verkopen maar iets verder). Je kan hier kiezen tussen rijst en noodles en je zult deze plek niet hongerig verlaten. De smaak is erg goed, net als de prijs. Voor slechts 1.500 Kyat p.p. hadden we een berg eten op ons bord liggen waar je u tegen zegt. Het was dan ook onmogelijk ons bordje leeg te eten, maar eigenlijk wilden we wel want het was zo lekker!

 

Een fooi wilde de beste man niet aannemen. Onze blije gezichten en duimpjes omhoog waren blijkbaar voldoende.

where to sleep

We dachten dat het niet veel erger kon dan de kamer in Kin Pun. We hadden het mis. Maar dit keer was het onze eigen schuld want we wilden goedkoop doen. We verbleven bij Breeze Guesthouse, wat lekker fris en schoon klinkt. Wederom, we hadden het mis. We verbleven in de goedkoopste kamer en moesten nog steeds het belachelijke bedrag van 14.000 Kyat betalen. Er pasten amper 2 bedden in en waarschijnlijk was slapen op de vloer comfortabeler. De muren zijn flinterdun dus je hoort alles wat de mensen om je heen doen. Je ruikt het nog net niet, maar dat kan komen door de toch al muffe lucht die er hangt.. Het ontbijt is echter wel goed, de mannen die er werken zijn vriendelijk en behulpzaam en de locatie is ook best goed. Ze zijn aan het renoveren wat er hoopvol uitzag.what to do

Ons oorspronkelijke plan was om één nacht in Mawlamyine te blijven en de volgende dag de boottocht naar Hpa-An te maken. Hierover wordt gezegd dat het één van de mooiste bootritjes van Myanmar is, dus dit wilden we niet missen. We dachten echter dat we voor de gek gehouden werden toen ze ons bij het guesthouse vertelden dat de kosten voor een boot 60.000 Kyat waren. We hadden gelezen over een goedkoper bedrijf, welke dagelijks gaat en slechts 8.000 p.p. kost, ongeacht het aantal mensen op de boot. Helaas bestaat dit bedrijf niet meer, dus zijn we een dagje in Mawlamyine blijven hangen in de hoop dat er deze dag mensen zouden aankomen die de volgende dag, samen met ons, de bootrit wilden doen. De boot gaat in het hoogseizoen minstens 3x per dag is ons verteld, beetje jammer dat dit in het laagseizoen niet het geval is.

 

We hebben een scooter gehuurd (10.000 Kyat p.d.) en hebben al rondrijdend Mawlamyine verkend. En dit was zeker de moeite waard. We hadden al wat dingen gepind op maps.me (onwijs handig dus meteen downloaden die app!) en zijn gestart bij een prachtig uitzichtpunt Kyauktalon Taung Pagoda genaamd. Je vindt deze Pagoda op een paar kilometer voor de Big Reclining Buddha, en je rijdt tussen twee grote rotsen door met Pagoda’s op de top. De rots waar je moet zijn, is de rechter. Het is een kleine klim (500 treden) maar het is het waard. En het mooiste is dat het niet alleen gratis is, maar dat er ook nog eens niemand was. We hadden sowieso niet het gevoel dat hier veel mensen komen.

 

De tweede stop was de Biggest Reclining Buddha, Win Sein Taw Ya genaamd. Een enorme constructie, die nog niet eens af is maar waar ze eigenlijk al moeten beginnen met renoveren.. En aan de overkant zijn ze inmiddels begonnen met de bouw van de tweede. Je kan bij de bestaande buddha naar binnen, en dit is best raar. Er zijn 4 verdiepingen en op elke verdieping zijn kleine open kamers gecreëerd. In deze kamers worden de meest bizarre taferelen afgebeeld, waar veel bloed bij komt kijken. Niet echt een blije plek, maar zeker interessant.

 

De derde stop was de Kyike Mayaw, een tempel welke niet heel bijzonder was. We zijn meteen doorgereden naar de Kyike Thanlan wat de grootste Pagoda in de stad is en vanaf waar je een mooi uitzicht over de stad hebt richting de zee. De Pagoda zelf is ook niet heel interessant.

 

Vanaf hier hebben we nog een beetje rondgereden waarbij een grote markt gepasseerd zijn en de rivier terug gevolgd hebben richting het guesthouse. Al met al zijn we ongeveer 4 uurtjes onderweg geweest.


don't miss a thing


come with us to mawlamyine


Commentaren: 0