pyin oo lwin & hsipaw


Twee steden met namen die bijna onmogelijk zijn om uit te spreken en welke totaal verschillend zijn. Pyin Oo Lwin was een plek waar de mensen zich terugtrokken in de zomer ten tijde van de Britse heerschappij om haar koele klimaat. Je ziet de Britse invloeden nog als je rondloopt/rijdt. Hsipaw is een charmant en relaxed stadje met stoffige wegen, traditionele gebouwen en staat bekend om de prachtige trekkingen die je hier kan doen.

 

De verbinding tussen deze twee steden is een waanzinnig mooie treinreis waarbij je de Gokteik Viaduct overgaat. Verder wordt je verwend met de meest prachtige uitzichten die je kan krijgen in Myanmar. Er zijn mensen die zeggen dat dit één van de mooiste treinreizen ter wereld is.

how did we get there

De makkelijkste manier om van Mandalay naar Pyin Oo Lwin to reizen is met een gedeelde taxi. We deelden de taxi samen met 2 locals en betaalden 6.500 Kyat p.p. Ons hotel heeft dit voor ons geregeld. De rit duurde ongeveer 2,5 uur en we werden keurig voor de deur van het guesthouse afgezet. De bus en trein zullen waarschijnlijk goedkoper zijn, maar dan doe je er wel langer over.

 

De trip van Pyin Oo Lwin naar Hsipaw was één van de hoogtepunten van onze tijd in Myanmar en hierover zullen we meer vertellen in het 'what to do' stuk.


where to eat

PYIN OO LWIN

Vlakbij het guesthouse zit een klein 'restaurantje' waar je kan ontbijten. Vanuit het guesthouse zullen ze je instructies geven hoe je hier komt, want bij het guesthouse serveerden ze geen ontbijt.

 

We hebben een simpele maar heerlijke lunch genuttigd bij het Khrisna South Indian Restaurant, een klein restaurant vlakbij de Purcell Tower. Voor 3.000 Kyat waren onze buikjes gevuld.

HSIPAW

Het hotel waar we verbleven serveert goed en goedkoop eten, en het is hier erg levendig. Het was soms wat moeilijk om duidelijk te maken wat we wilden bestellen, zelfs met de menukaart erbij. Het lijkt er op dat dit de hangplek van de locals is, wat zeker niet verkeerd is. Op ieder moment van de dag zit er wel iemand een biertje te drinken. En we moeten zeggen, de biertjes smaken hier goed.where to sleep

PYIN OO LWIN

In Pyin Oo Lwin sliepen we bij het Royal Flower Guesthouse voor 27.000 Kyat, helaas zonder ontbijt. In het hoogseizoen liggen de prijzen iets hoger, maar dan hebben ze wel ontbijt bij de prijs inbegrepen. De kamers zijn vintage maar schoon, de airco doet z'n werk en de wifi is meestal ook prima. Geen klachten daar. Het enige wat soms vervelend was, waren de oudere mannen die je constant ongewild van informatie voorzagen. Maar verder is dit een prima plek!

** Je vindt ze op booking.com

HSIPAW
In Hsipaw verbleven we bij La Residence, waarbij de naam net als in Pyin Oo Lwin, hoge verwachtingen schept. Helaas voor ons was er iets mis gegaan met de boeking en waren de de bungalows volgeboekt. Ze smeekten ons zo ongeveer om een andere kamer te accepteren, wat prima was. Voor 20.000 Kyat hadden we een ruime kamer met airco, inclusief ontbijt. Het ontbijt was simpel met een omeletje, toast, koffie/thee en wat fruit. De wifi was soms uitstekend en andere momenten nergens te vinden.

** Je vindt ze op booking.comwhat to do

PYIN OO LWIN

We hebben een scooter gehuurd bij het guesthouse voor 12.000 Kyat per dag en na een korte ronde door de stad waarbij de koloniale huizen, Chinese tempel en de markt bezocht zijn, hebben we een bezoek gebracht aan de Anisakan Waterfall. Deze waterval ligt 10 kilometer buiten Pyin Oo Lwin en is zeker de moeite van een bezoekje waard. Vanaf de parkeerplaats, is het een wandeling bergafwaarts van 30 minuten welke niet makkelijk en vooral erg warm is. Maar de waterval is prachtig en heeft het hele jaar door water.

TREINRIT PYIN OO LWIN NAAR HSIPAW

De reden waarom we naar Pyin Oo Lwin zijn gegaan, is om hier de trein te pakken naar Hsipaw. Ons guesthouse heeft ons 's ochtends om 07.30 uur voor 1.000 Kyat p.p. naar het treinstation gebracht, waar we een upper class ticket gekocht hebben naar Hsipaw voor 2.750 Kyat. Een ticket voor de 'gewone' wagon is 700 Kyat maar deze wil je liever vermijden. De upperclass heeft heerlijke, riante stoelen met onwijs veel beenruimte en stoelen die je naar achter kan klappen. De 'gewone' wagon heeft simpele houten bankjes waar je uren op zit te stuiteren. Nogal typisch, en misschien enigzins beangstigend, is de levensverzekering die je bij het kopen van een kaartje afsluit voor 87 Kyat. Bij het kopen van de kaartjes moesten we onze paspoorten laten zien. We hebben gevraagd om plaatsen aan de linkerkant omdat je vanaf hier het viaduct beter kunt zien. De trein arriveerde op het perron om 08.15 uur en na het koppelen van een extra wagon, vertrokken we om 08.45 uur.

 

Na een paar uren genieten van prachtige uitzichten, kwamen we aan bij het Gokteik Viaduct. Deze brug is 102 meter hoog en 689 lang en voor velen de reden om deze treinreis te maken. Het is best eng om zo hoog, in een ietwat wankele trein, over de rails te gaan. Maar wel erg gaaf. Veel toeristen stappen bij het volgende station uit om vanaf daar terug te reizen naar Pyin Oo Lwin.

 

Verwelkomd door de groene rijstvelden, kwamen we rond 03.30 uur aan Hsipaw. Al met al een lange, vermoeiende maar prachtige treinreis. Als je van tevoren nog geen accommodate geboekt hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Er staan mensen klaar om je naar hun guesthouse te brengen. We hadden een slaperig bergdorpje verwacht, maar dat is het zeker niet!

HSIPAW

Hsipaw staat bekend om haar prachtige trekkingen, maar na de 3 dagen trekking van Kalaw naar Inle Lake, hadden we genoeg van wandelen en blaren en daarom hebben we een scooter gehuurd voor 8.000 Kyat p.d. We hebben de omgeving al rondrijdend verkend en zijn wederom verwend met vele rijstvelden. De hot spring (1 meter bij 1 meter) en het Shan Palace (wat volgens ons op een gewoon huis lijkt), waren nogal tegenvallers. Onze laatste stop, zonsondergang op Sunset Hill, was een mooie afsluiter van de dag.


don't miss a thing


come with us to pyin oo lwin & hsipaw


Commentaren: 0