yangon


 

 

Yangon, voorheen Rangoon, is niet langer de hoofdstad van Myanmar maar is nog steeds de grootste stad van het land. De hoofdattractie van de stad is de Shwedagon Pagoda, een enorme Pagoda van 110 meter hoog. De stad zelf is druk, bedekt in rode vlekken van de sappen die uitgespuugd worden na het kauwen op Betelnut en is het startpunt voor velen voor hun trip door Myanmar.

Het is onze eerste stop in Myanmar en we moeten even wennen aan de strakke blikken van de mensen. We hebben echter al snel door dat als we glimlachen, de mensen dit beantwoorden met een rode, oprechte glimlach.

how did we get there

Zoals de meeste reizigers die naar Myanmar gaan, vlogen wij vanaf Bangkok. We hebben de BTS naar Pretchaburi Station genomen om 08.00 uur, waar we zijn overgestapt op de Rail Airportlink Makassar welke ons voor slechts 52 Bath p.p. naar het internationale vliegveld heeft gebracht in een uur tijd.

 

Aangekomen op het Internationale vliegveld, konden we onze vlucht niet vinden op de borden.. Hoezo? Heeft Bangkok soms 2 Internationale vliegvelden..? Ja dus! Met een rotgang zijn we het vliegveld over gerend op zoek naar een taxichauffeur die ons zo snel mogelijk naar vliegveld Don Mueang kon brengen welke 50 kilometer verderop ligt. Dit ritje duurde 2 uur door verkeersopstoppingen en heeft ons 500 Bath + 200 Bath aan tolkosten gekost. En ja, we hebben onze vlucht gemist..

Notitie: Er rijden gratis minivans tussen beide vliegvelden in Bangkok.

 

Er zat helaas niks anders op dan ter plekke een nieuwe vlucht te boeken bij NOKAIR voor 2200 Bath p.p. Deze vertrok om 19.00 uur dus we waren dit keer ruim op tijd. We kwamen ’s avonds om 20.00 uur in Yangon aan en na een makkelijk immigratie check konden we in de taxi stappen welke ons voor 9 USD naar ons hotel bracht. Erg fijn is dat je niet hoeft te zoeken naar een taxi, maar dat er een balie is waar je je kunt melden en ze je verder helpen.


where to eat

Nu we al bijna een jaar onderweg zijn, en graag lekker vlees eten, zijn we altijd op zoek naar goede adresjes om te eten. In de lift van ons hotel hing een poster waarop stond dat ze de beste steak in town hebben. Wij besloten dit aan een onderzoek te onderwerpen en zijn naar boven gegaan naar de rooftopbar. Niet alleen heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de Shwedagon Pagoda, de steak is ook echt goed! En we geloven dat dit inderdaad de beste in town is, voor een prima prijs ook nog eens. Je kunt hier ook eten als je geen gast in het hotel bent.

 

Op aanraden van ons hotel, zijn we naar een echt Birmees restaurant gegaan, Danuphyu Daw Saw Yee genaamd. Het eten is simpel, je krijgt het snel en ze serveren allemaal extraatjes zoals soep en groenten. Het is onwijs lekker, het personeel is vriendelijk en het eten is best goedkoop. We hebben 3 verschillende gerechten gehad, en 3 drankjes voor 12.000 Kyat. Zeker een aanrader!

 

Eén van de meeste bekende buurten onder toeristen om te gaan eten is 19th Street (Chinatown), en dit is de plek waar wij verschillende stokjes gegeten hebben (met vlees uiteraard). Tijdens onze wandeling naar de Shwedagon Pagoda hebben we ook wat streetfood geprobeerd. Het waren driehoekige soort van loempia’s gevuld met aardappel en rode pepers. Erg lekker!where to sleep

We hebben een heerlijk verblijf bij Hotel Mila Noa gehad.  Het personeel is onwijs vriendelijk, sprint in de benen als je er aan komt en kan je helpen met het boeken van bustickets of het vertellen over wat je kunt doen in de stad. De kamers zijn uitgerust met een waterkoker dus je kan lekker zelf koffie en thee maken. De airco werkt goed, de wifi is nog beter en de douche heeft een sterke warme straal. Zalig. Het ontbijt is inbegrepen en ze hebben elke dag iets anders op het menu staan, zowel Burmees als Westerse gerechten.

** Je vindt ze op booking.com

 

Als je het hotel verlaat, loop je direct het straatleven van Yangon in. Je bevindt je op loopafstand van de Shwedagon Pagoda en Peoples Park. Vlakbij het hotel vind je Dagon Shopping Mall, waar je geld kunt pinnen bij de KBZ Bank (dit is tevens de enige bank waar wij kunnen pinnen met onze Rabo pinpas, maximaal 300.000 Kyat per keer). Je kunt hier ook een Tenelor Simard kopen als je wilt (wij hebben er één gekocht voor 20.500 Kyat, inclusief 5GB en 120 belminuten).what to do

De hoofdattractie in Yangon is the Shwedagon Pagoda. Je kan deze pagoda bezoeken tussen 04.00 uur en 22.00 uur en het entreegeld bedraagt 8.000 Kyat p.p. Als je geen kleren bij je hebt om je schouders en knieën te bedekken, kan je een omslagrok of jasje kopen voor 5.000 Kyat per item. Wij hebben dit blijkbaar gekocht, zonder dat we het doorhadden. We zijn er zo aan gewend dat je dit kunt lenen bij de tempels in Thailand, dat we dachten dat het hier net zo zou werken. Niet wetende hoeveel het entreegeld bedraagt, en doordat alles heel snel ging, hebben we deze kleren dus blijkbaar gekocht. Geen ramp want ze komen waarschijnlijk nog wel van pas gedurende de rest van onze trip door Myanmar.

 

De Pagona is 2.500 jaar oud en 110 meter hoog. Hij is bedekt met honderden gouden plaatjes en de top van de stupa is versierd met 4.531 diamanten. Erg indrukwekkend. De drukte van toegewijde gelovigen en monniken die de beelden wassen, bloemen offeren, bidden en mediteren maakt het een bijzondere plek om te bezoeken. Neem een plastic tas mee waar je je schoenen/slippers in doen en bij je kan dragen. Zodoende hoef je niet perse bij dezelfde poort eruit als waar je binnen kwam en het scheelt je gedoe met het terugvinden van je schoeisel. De Noordelijke entree is het mooist en de beste tijd om de Pagoda te zoeken is rond zonsondergang.

 

In Myanmar, zijn de rollen omgedraaid als het aankomt op foto's maken en monniken. Hier komen ze naar jou toe om een selfie met je te nemen met hun iPhone 6 en willen ze vrienden worden op Facebook. Bizar.

 

Naast deze grote Pagoda, zijn er meerdere kleinere verspreid door de stad, welke we (nog) niet bezocht hebben. We verlaten Myanmar over een paar weken via Yangon, dus wellicht hebben we dan nog tijd om deze te bezichtigen.

CIRCULAR TRAIN

Een ritje door de stad is mogelijk met de Circular Train. We hebben een kaartje gekocht voor 200 Kyat p.p. en waren bijna 3,5 uur zoet met deze rit. Zeker een leuke manier om het dagelijkse lokale leven te beleven. Elke keer als de trein stopt, worden er zakken vol groenten en andere goederen de trein ingesleept welke zojuist gekocht zijn op de markt. En het gaat hier niet om één tas p.p. maar soms om wel 6 enorme zakken. Alles moet snel gedaan worden, iedereen roept door elkaar en het is één grote chaos. Opvallend is dat de kleinste vrouwtjes, de grootste zakken meeslepen. Een beetje hulp wordt zeker gewaardeerd met in- en uitladen en levert je een glimlach met rode tanden van de Betelnut op.

PEOPLES PARK

Al rondlopend door de stad, onderweg naar de Shwedagon Pagoda, kwamen we Peoples Park tegen. Je betaalt 200 Kyat p.p. om binnen te komen en in ruil krijg je een mooie sticker. Dit park is niet alleen mooi groen, maar er bevindt zich een klein pretpark met o.a. botsauto's, een zweefmolen, schip over de kop en nog wat andere attracties. Je ziet hier veel jonge stelletjes arm in arm lopen. Een leuk park om doorheen te wandelen. Voor het entreegeld hoef je het niet te laten.


don't miss a thing


come with us to yangon


Commentaren: 0