PANGANDARAN


De (lokale) surfdudes noemen het babies,  voor onervaren surfers zijn het monsters! Het maakt niet uit hoe ze je noemt, de golven en het surfen is fantastisch in Pangandaran. Met een breed stuk strand, is het een prettige plek om te relaxen. Zowel locals als toeristen mixen samen en dit zorgt voor een leuke sfeer. Maar niet alleen het water is een bezoek waard, de omgeving is ook prachtig! Het is de kleur groen die domineert, de rijstvelden, de palmbomen, overal..


how did we get there

Vanaf ons guesthouse in Bandung hebben we een taxi genomen naar busterminal Cicaheum. Maak niet de fout om vooraf een prijs af te spreken, maar rijd gewoon op de meter! De kosten moeten ongeveer 50.000 Rupiah bedragen. Vanaf de busterminal neem je de Budiman bus naar Pangandaran. Deze rit duurt ongeveer 7 uur en kost 65.000 Rupiah p.p. Ze zetten je af bij de busterminal in Pangandaran vanwaar je of naar het strand kunt lopen (ongeveer 1 km.) of je neemt een bejac (10.000 Rupiah p.p.) Om de strandzone te betreden moet je eenmalig 7.000 Rupiah p.p. betalen.


where to eat

Er zijn veel plekjes aan het strand, of iets verder weg, waar je heerlijk kunt eten. Eén van onze favorieten is Bamboo Beach Bar, een lekker plekje aan het strand met af en toe live muziek. Zowel het Indonesische als Westerse eten is hier goed en niet duur. Probeer de Avocado salade. Heerlijk!

 

Voor de visliefhebbers is Pasas Ikan een goede plek. Dit is een groot plein met allemaal visrestaurants. De vangst van de dag ligt klaar in ijs en wordt ter plekke bereid. Veel verser kan je het niet krijgen.

 

Iets verder weg, dichtbij het stadje, is een hele leuke kleine foodcourt. Er zitten slechts 3 'restaurantjes' maar het eten, vooral de pizza, en de milkshakes zijn heerlijk! En ook nog eens onwijs goedkoop. De foodcourt vind je aan Jalan Merdeka.

where to sleep

We kunnen Villa Angela aanbevelen. Een heerlijke plek met slechts een paar kamers welke schoon en groot zijn en een klein balkon hebben. De Villa is dichtbij het strand en de restaurantjes, maar ver weg genoeg om geen last van lawaai te hebben. De eigenaren zijn erg vriendelijk en willen je overal mee helpen en ze maken de meest lekkere banana pancakes welke ook nog op je balkon gebracht worden. De prijs is 175.000 Rupiah per nacht en is prima in verhouding tot wat je krijgt, inclusief gratis thee, koffie en water de hele dag door. Wij vonden het hier zo heerlijk, dat we langer zijn gebleven dan oorspronkelijk gepland.

 

Een andere optie is  Mini Tiga Homestay. Wat we hier van gezien hebben, zag er prima uit. Het was ons oorspronkelijke plan om hier te verblijven, maar ze waren gesloten i.v.m. renovatie werkzaamheden. what to do

Ga surfen! Het maakt niet uit of je ervaren bent of nog een beginner, de golven zijn fantastisch! Ze lijken wellicht nogal hoog voor beginners maar des te groter is de kick als het lukt om een golf te pakken. Een surfleraar is zo gevonden, vraag hier gewoon naar bij de strandtentjes. Het huren van een surfboard kost je 75.000 Rupiah voor de hele dag en het geld is goed besteed want aan het einde van de dag ben je kapot door het vallen en opstaan, rondduikelen door de golven en peddelen als een malle om een golf te pakken. 

 

Als je wat hersteltijd nodig hebt van het surfen, is het huren van een scooter een aanrader. De tours die men aanbied kan je makkelijk zelf doen, en het is nog een stuk goedkoper ook! Wij zijn onze tocht gestart met een rit naar de Green Canyon. Hier kan je een boot huren (150.000 Rupiah voor 5 personen) die je naar de canyon brengt. Als je geluk hebt is het water prachtig aqua blauw tussen de rotsen waardoor het er prachtig uitziet. Wij hadden de pech dat het water bruin was door de vele regen die gevallen was. Maar alsnog was het een prachtige boottrip. 

 

Vanaf de Canyon zijn we naar het minder toeristische stadje Batu Karas gereden, waar je een rustig strandje vindt voor de surfmaagden die de golven bij Pangandaran toch echt te hoog vinden. Vanaf hier zijn we doorgereden naar Batu Hiu. Hier is een rotsformatie welke moet lijken op de neus van een haai. Wellicht dat je dit er in kan zien met heel veel verbeelding en wat hallucinerende middelen, want wij zagen het niet. Echter maakt het uitzicht over het strand en het water de rit hierheen het zeker waard. Als je iets verder doorrijdt, kom je bij een zeeschilpadden rehabilitatiecentrum uit (vraag de locals hoe hier te komen, vraag naar Kura Kura en zij wijzen de weg). We kunnen je helaas niet vertellen wat ze hier precies doen want de dame die na een tijdje bij ons kwam kijken, keek onwijs chagrijnig omdat we haar gewekt hadden uit haar middagdutje en ze wilde zeer zeker niet met ons communiceren. Waar ze nog wel toe in staat was, was het neerzetten van het donatiekistje dus je accepteren je geld wel.

 

Vanaf Batu Hiu zijn we doorgereden naar de Green Valley. Kijk uit naar borden met Citumang en volg deze helemaal door kleine dorpjes en een hobbelige weg. Laat je niet van de wijs brengen door de mannen die zeggen dat je niet mag zwemmen zonder gids of zwemvest. Wij hebben hier heerlijk gezwommen zonder gids en Michiel heeft heeft ala Mowgli uit Disney's Junglebook wat capriolen met een touw boven het water uitgehaald. Erg verfrissend en zeker erg leuk! Vanaf hier is het slechts 8 km. terug naar Pangandaran.


don't miss a thing


come with us to pangandaran


Commentaren: 2
  • #2

    René en Rowina (zaterdag, 26 maart 2016 17:24)

    Wauw wat een mooie foto's maken jullie ook!

  • #1

    Joop en Hermi (dinsdag, 15 maart 2016 23:24)

    Weer bedankt voor jullie verhaal en de mooie foto's! Dat is toch wel echt genieten van wat jullie doen. We zijn een klein beetje jaloers. We gaan het binnenkort doen met een half jaar Italië, in de buurt van het romantische Venetië. Half werken/half vakantie. Ook leuk. We blijven uitzien naar jullie volgende berichten.