pulau weh


Pulau Weh is niet alleen het begin van onze reis door Indonesië, het is ook nog eens de officiële start van Indonesië, gekenmerkt met Point Zero. Arriveren in Pulau Weh is arriveren in het paradijs. Het eiland is klein genoeg om te verkennen met een scooter, maar zeker groot genoeg om dit meerdere dagen te doen. Rondrijden op het eiland is fantastisch. De uitzichten zijn prachtig, de bochtige bergweggetjes zijn perfect en de mensen zijn vriendelijk, al zwaaiend en groetend passeren we ze. Al rondrijdend kom je veel apen tegen die er niet alleen uitzien als chagrijnige oude mannetjes, maar zich ook zo gedragen. Dikke (scheeps)touwen zijn over de weg gespannen en functioneren als drempels en 's avonds kan je prachtige zonsondergangen bewonderen met de meest mooie kleuren. Gekko's heb je in maatje schattig (2 cm.) tot maatje what-the-fuck! (2 meter) en het lijkt er op dat leeftijd er niet toe doet als je op een scooter wilt rijden, zolang je maar bij het stuur kan.

 

Maar niet alleen  de wereld op het land is prachtig. Voor zowel snorkelaars als duikers is de onderwaterwereld fantastisch. Slechts een paar meter van het strand zie je prachtige vissen in spectaculaire kleuren. De zeesterren hebben zichzelf elegant om het koraal gedrapeerd, de murene slaapt in een kleine spleet en de papegaaivis geniet van haar lunch. Iets dieper vind je koraal met de meest bijzondere structuren, grote groepen gekleurde vissen en zo af en toe een pijlstaartrog die zich probeert te verbergen op de bodem.

how did we get there

Wij hebben vanaf Maleisië het vliegtuig genomen naar Banda Aceh. Vanaf daar kan je met de taxi naar de haven om vervolgens met de ferry naar Pulau Weh te gaan. De vertrektijden van de ferry kunnen variëren maar normaal gesproken gaat de fast ferry om 09.30 uur en 16.00 uur en de car ferry om 14.00 uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag en om 11.00 uur en 16.00 uur op woensdag, zaterdag en zondag. The fast ferry doet er ongeveer 45 minuten over en de car ferry 1,5 uur. Qua kosten ben je met de car ferry een stukje goedkoper uit.


where to eat

Na 3 weken op het eiland gewoond te hebben, weten we wel zo'n beetje wat de verschillende restaurants te bieden hebben. Wij zijn grote fans van Bixio op Long Beach, vooral de Brushketta! De Italiaanse eigenaar Luca en zijn Indonesische vrouw Eva, zorgen er voor dat je je snel thuisvoelt. Vergeet niet om de Fish Curry te proberen. Dit moet je wel een dag van tevoren bestellen.

 

Andere favorieten waren Freddie's op Sumur Tiga (heerlijke pizza en fantastisch uitzicht!) Barracuda (zalige Taco's) en Dan Dangna (de beste Gado Gado) aan Gapang Beach. Wij zijn niet echt fans van Iboih maar het is wel leuk om hier deel te nemen aan het familiediner bij Norma. Het eten is goedkoop en als je alleen reist is dit een mooie gelegenheid om andere reizigers te ontmoeten.

 

where to sleep

Long Beach is in onze ogen de beste plek om te verblijven als je op zoek bent naar een fijn strand, mooi blauw water, een goede plek om te snorkelen, vriendelijke mensen en goede bungalows.

 

Je hebt verschillende opties maar de beste zijn Bixio en Apollo Bungalows. Bixio heeft 1 bungalow aan het strand met een bucket shower met prachtig uitzicht. Ze hebben ook 2 bungalows die op de tuin uitkijken met een normale douche. De bungalows zijn schoon en hebben een groot terras.

** Je vindt ze op Airbnb Nog geen lid? Gebruik deze link om je te registreren en krijg € 30,- credit. 

 

Wij verbleven bij Apollo en vonden dit heerlijk! De douche is zogenaamd koud maar doordat het waterreservoir op het dak zit, is het water nooit echt koud. We hebben zelfs warm kunnen douchen af en toe. De bungalows zijn klein maar functioneel. Ze zijn voorzien van zowel airco als een waaier, je kan je backpack en ander spul onder het bed kwijt en er is zowaar een kast. En het mooie is, hoe langer je blijft, hoe goedkoper het wordt. Ze hebben (nog) geen website of Facebook maar als je langsrijdt is Per, de eigenaar, waarschijnlijk wel aanwezig om je te verder te helpen. Vanuit je bungalow loop je een klein terrasje op en vanuit daar direct naar het strand.where to go

Ga naar Long Beach, loop ongeveer 10 meter het water in, doe je snorkelspul aan en om en duik het water in. Je zult versteld staan van de prachtige onderwaterwereld. Je snorkelt hier tussen palingen, papegaaivissen, maanvissen en andere prachtige gekleurde vissen en koraal. Of ga duiken bij één van de duikscholen op het eiland (de meeste zijn te vinden in Iboih of op Gabang Beach). Wij hebben gedoken met Rubia Tirta in Iboih. Dit is één van de goedkopere duikscholen maar misschien is het verstandig om iets meer te besteden. Op de boot was er geen tijd voor een buddy check en het materiaal was niet in opper beste staat. We hebben goede verhalen gehoord over Monster Divers. En voor de free divers is de Underwater Volcano mooi om te bezoeken.

 

Boven zeeniveau is een bezoek aan de waterval zeker aan te raden (vermijd het weekend), waar je heerlijk kan zwemmen. Als je geluk hebt, ben je hier alleen. Toen wij hier naar toe liepen, liep er een groepje kleine jongens mee. Erg grappig om ze te zien zwemmen en spartelen in het water en te poseren voor de foto's. Naast Long Beach, is er aan de andere kant van het eiland ook een prachtig strand: Sumur Tiga. De golven zijn hier een stukje hoger waardoor het zwemmen (en snorkelen) ietwat een uitdaging kan zijn, maar de palmbomen bewegend door de wind geven je echt het gevoel in het paradijs te zijn. Point Zero is een aanrader voor de zonsondergang.

 

Wij hebben onze dagen op Pulau Weh gevuld met strandwandelingen en schelpen zoeken op Long Beach (en het plastic opruimen wat achtergelaten was door de zee), we hebben genoten van onze broodjes pindakaas of een heerlijke banana pancake met chocola als ontbijt, we hebben gezwommen, gesnorkeld of gedoken, ons afgevraagd waar en wat we moesten eten voor lunch, rondgereden op het eiland en mooie plekjes gezocht voor het diner en prachtige zonsondergangen.


don't miss a thing


come with us to pulau weh


Commentaren: 1
  • #1

    Menno&Yvonne (zondag, 14 februari 2016 12:34)

    Mooi om weer wat van jullie te zien en te horen!!!
    Prachtige foto's van een prachtig eiland! Mooie kleuren!