route & kosten sumatra


Sumatra ligt in het Westen van Indonesië en is het op één na grootste eiland. Je vindt hier een grote diversiteit in natuur en het is (nog) niet heel toeristisch dus zeker de moeite waard om heen te gaan. Wij hebben het Noorden, Midden en Westen van Sumatra bezocht en hebben onze route inzichtelijk gemaakt met een kaartje.EXTRA KOSTEN

2 duiken Pulau Weh 600.000 Rupiah p.p.

Visum 35 USD p.p.

Kosten 60 dagen visum 45 USD p.p.

 

 

We zijn ons Sumatra avontuur gestart in Banda Aceh vanwaar we direct door zijn gegaan met de ferry naar het prachtige eiland Pulau Weh. Dit is een prachtige plek om te snorkelen en duiken met prachtige stranden. Op de terugweg hebben we een korte tussenstop in Banda Aceh gemaakt om haar prachtige stranden te bekijken en om meer te leren over de verwoestende Tsunami van 2004.

 

Na alle stranden en steden was het tijd voor de jungle. We hebben een fantastische tijd in Kedah gehad waar we onze eerste wilde Orang Oetans gezien hebben. Fantastische plek! We hadden minder geluk in Ketambe, wat ook een goede plek schijnt te zijn om wilde Orang Oetans te spotten. Vanaf hier zijn we met de bus naar Berastagi gegaan om vervolgens via Medan naar Georgetown - Maleisië te vliegen voor een visa run.

 

Terug in Indonesië hebben we genoten van het wonderschone Lake Toba en haar prachtige huizen. Om in Harau Valley te komen moesten we ons wagen aan een busrit van 15 uur welke uiteindelijk onwijs meeviel. En het was het zeker waard!

 

De volgende stop was Bukit Tingi en haar prachtige omgeving vanaf waar we door zijn gereisd naar onze laatste bestemming in Sumatra, Teluk Kabung vlakbij Padang. Hier hebben we onze laatste dagen doorgebracht op een prachtig strand.GEMIDDELDE DAGBUDGET

In totaal zijn we 40 dagen op het eiland Sumatra geweest. Normaal gesproken zouden we hier korter gebleven zijn, maar omdat Marije op krukken liep toen we aankwamen, en we het eiland wilden verlaten zonder krukken, zijn we hier 2,5 week gebleven. Onze Sumatra route is prima in 1 maand te doen.

 

In onze 40 dagen op Sumatra, lag onze gemiddelde dagbesteding op 358.075 Rupiah wat neerkomt op € 24,78 p.p. Maar dit kan makkelijk teruggebracht worden naar 300.000 Rupiah (€ 20,-) p.p. We hebben op Pulau Weh niet echt geleefd als backpackers. We hebben veel Westers gegeten en hadden elke dag een scooter voor de deur i.v.m. Marije's blessure. Houd er wel rekening mee dat met zijn tweeën reizen soms voordeliger kan zijn omdat je de kosten van een kamer deelt. Tenzij je er geen probleem mee hebt om in dorm te slapen, dan ben je vaak nog goedkoper uit.

 

In dit budget zijn alle kosten meegenomen, ook de pinkosten. Alleen de bovenstaande extra kosten hebben we niet meegerekend.

 

Hoe hebben wij dit dagbudget besteed? We slapen in kamers/bungalows met een eigen badkamer maar niet perse met airco. We wisselen het eten op straat af, met af en toe een restaurantje. We reizen vaak met het openbaar vervoer (dus niet perse georganiseerd), huren daar waar kan een scooter of fiets om de plaatselijke hoogtepunten te bezoeken en lopen vaker dan dat we een taxi of tuktuk nemen.

 

Hopelijk hebben toekomstige Sumatra gangers iets aan onze info! Heb je vragen? Let us know!


don't miss a thing


come with us to sumatra


Commentaren: 2
 • #2

  Michiel & Marije (woensdag, 28 september 2016 05:31)

  Hoi Jessica,

  Sorry voor de ietwat late reactie. We zitten momenteel in Myanmar en het internet is niet altijd opperbest. Maar Sumatra, gaaf! Goed vooruitzicht.

  Als je 2 weken hebt, zouden wij in jouw geval starten in Padang. Vanuit daar kan je eventueel een paar dagen strand pakken bij Padang zelf of naar de Mentawai eilanden gaan. Schijnen onwijs mooi te zijn! Via Bukit Tinggi vervolgens naar Harau Valley. Prachtige plek tussen de rotsen en rijstvelden. Zeker een aanrader!

  Na Harau Valley is het een hele lange busrit naar Lake Toba, maar ook deze plek is het bezoeken waard.

  Om Orang Oetans te spotten op Sumatra heb je 3 mogelijkheden: Bukit Lawang, Ketambe of Kedah. Bukit Lawang hebben wij overgeslagen omdat de dieren hier door veel gidsen gevoerd worden en het in onze ogen minder bijzonder is om ze te zien. Ketambe hebben we bezocht, maar viel ons tegen. Echter horen we hier wel veel goede verhalen over dus wij hadden waarschijnlijk pech. Maar voor de echte ervaring, raden wij een trip naar Kedah aan. Niet alleen is mr. Jally de meest toegewijde man die we ontmoet hebben, je slaapt hier midden in de jungle en de dieren zijn hier echt wild. Dit was het hoogtepunt van onze trip in Sumatra (en staat hoog in de top 10 van onze wereldreis), dus Kedah is in onze ogen wel echt een must!

  En dan zijn je 2 weken waarschijnlijk wel zo'n beetje om.. Hou er wel rekening mee dat reizen in Sumatra veel tijd in beslag neemt.

 • #1

  Jessica van der Mannen (maandag, 26 september 2016 11:52)

  Hi Michiel en Marije,

  In november reis ik voor een maand door Java en Sumatra. Ivm visum kan ik niet langer blijven (heb al een maand op Bali gezeten dan). De reis die jullie beschreven in Sumatra is in een maand te doen schrijven jullie. Nu heb ik helaas geen maand en vlieg ik vanaf Medan naar Kuala Lumpur. En ik kom vanaf Jakarta Sumatra binnen (weet nog niet waar).

  Wat raden jullie echt aan om te zien, wat kan ik in die dikke twee weken echt niet missen?

  Groetjes,
  Jessica van der Mannen