anuradhapura


Cambodja heeft Angkor Wat, Myanmar heeft Bagan, Thailand heeft Sukhothai en Sri Lanka heeft Anaradhapura. Wat hebben ze allemaal gemeen? Tempels. Veel tempels! 

 

Anaradhapura is één van de historische steden van Sri Lanka, beroemd om haar goed behouden ruines van een oude Sri Lankaanse samenleving en staan daardoor op de UNESCO World Heritage lijst. In deze stad werd het Boeddhisme geïntroduceerd in Sri Lanka en is een must visit als je naar Sri Lanka gaat en van tempels houdt.how did we get there

Rondrijdend in onze eigen tuktuk, was het makkelijk om hier te komen. We hebben Colombo om 07.30 uur verlaten en dit was eigenlijk te laat omdat we vast kwamen te zitten in het verkeer. Gelukkig voor ons, waren de wegen vrij nadat we Colombo na een uurtje achter ons gelaten hadden. Ongeveer 6 uur later kwamen we in Anuradhapura. Geen slechte tijd voor 215 kilometer in een tuktuk. En we waren even vergeten hoe leuk het is om zelf een tuktuk te besturen. Vooral andere tuktuk chauffeurs kunnen hun ogen niet geloven als ze een stoppen bij de stoplichten en ons zien zitten. We krijgen veel duimpjes en lachende gezichten.


where to eat & sleep || ceylan lodge

We verbleven bij de Ceylan Lodge en vonden het hier heerlijk. Bij aankomst kregen we een lekker welkomstdrankje en een koude handdoek om ons mee op te frissen. Een heerlijke aankomst! De kamer was vrij groot, had zowel airco als een fan, een balkon en een lekkere douche. Een ander groot pluspunt aan dit hotel is het zwembad. Zorg er wel voor dat je je schoeisel meeneemt de kamer in. De apen zijn er met één van onze slippers vandoor gegaan..

 

Het ontbijt wordt geserveerd in het restaurant beneden en is niet uitgebreid maar heeft voldoende. We waren al blij met het verse fruit en de kwark. Het menu voor lunch en diner is ook prima. De Thai Curry en Beef Stroganoff zijn zeker aan te raden hier.

** Je vindt ze op booking.com

Kirinda Lodge near Yala National Park
Kirinda Lodge near Yala National Park
Kirinda Lodge near Yala National Park


what to do

Zoals gezegd, Anuradhapura is bekend om haar tempels. Er zijn er een paar die gratis bezocht worden en voor sommige moet je een kaartje kopen. Voor de tempels die onderdeel zijn van de Eight Great Places of Veneration in Anuradhapura moet je het belachelijke bedrag van 3.750 Rupees betalen. Wij vonden dit veel te duur en hebben deze dan ook overslagen. We zijn op zoek gegaan naar tempels die wel betaalbaar of gratis waren.

RUWANWELISAYA
We denken dat deze tempel onderdeel is an de Eight Great Places in Anuradhapura, omdat we toen we hier naar toe reden, werden aangehouden en een kaartje moesten kopen. We zijn vervolgens via een ander weggetje (rondom het meer)  gereden en hier werden we niet tegengehouden en konden we gratis de tempel bezoeken.

 

Dit is de oudste stoepa en is één van de acht plekken waar van geloofd wordt dat deze bezocht is door Boeddha tijdens zijn drie bezoeken aan Sri Lanka. Met zijn 103 bij 290 meter, is deze stupa één van de werelds grootste monumenten.

MAHA BODHI TREE
Een must visit als je naar Anuradhapura gaat, is de heilige Sri Maha Bodhi Tree. Deze boom is de oudste historische door mensen geplante  boom in de wereld (meer dan 2.000 jaar oud) die gegroeid is uit een stekje van de Bodhgaya in India. Bij aankomst op deze religieuze plek moet je je schoeisel uittrekken, je hoofddeksel afdoen en je schouders en knieën moeten bedekt zijn. Binnen vindt je een grote menigte, allemaal gekleed in wit die aan het bidden en chanten zijn richting de boom die in het midden staat. We denken dat de entree gratis is aangezien niemand ons naar een kaartje gevraagd heeft.

MIRISAVATIYA DAGOBA
Deze witte halve ronde bol lijkt veel op de nog grotere Ruwanwelisaya Dagoba, maar is een stuk mooier om foto's van te maken zonder dat andere mensen er op staan, omdat deze veel minder druk bezocht wordt. Daarnaast is hij ook nog eens gratis. Een kleine donatie wordt echter wel op prijs gesteld.

MIHINTALE
De Mihintale Tempel is naar onze mening de mooiste tempel die hier te bezoeken is. Hij ligt ongeveer 11 kilometer buiten Anuradhapura en ondanks dat hij op een rots ligt, is hij makkelijk bereikbaar. Dit is de plek waarvan de locals geloven dat een Boeddhistische monnik en een koning het Boeddhisme in Sri Lanka geïntroduceerd hebben. Het heeft een paar Dagoba's, een groot Boeddha beeld en prachtig viewpoint vanwaar je erg mooi uitzicht over de omgeving hebt. Een entree kaartje kost 500 Rupees p.p. en het is het mooist om hier rond de zonsondergang heen te gaan. Ga ook zeker op zoek naar het verborgen viewpoint, verborgen aan de binnenkant van de Mihintale Rock!


don't miss a thing


come with us to anuradhapura


Commentaren: 0