galle


Genoteerd op de lijst van World Heritage Sites van UNESCO sinds 1988, is Galle Fort één van de best bewaarde zeeforten in Zuid Azië. Het Fort is in 1588 gesticht door de Portugezen, maar de constructie is afgemaakt door de Nederlanders welke het Fort veroverden van de Portugezen in 1640. De Nederlanders hebben ruime huizen gebouwd, brede wegen en de noodzakelijke voorzieningen binnen de muren aangelegd zoals een riolering systeem welke zijn tijd ver vooruit was.

 

Terwijl veel van het zeestadje Galle verwoest is tijdens de Tsunami in 2004, heeft het Fort de volle kracht van de golven weerstaan en voorkomen dat de huizen in het fort totaal verwoest werd.how did we get there

Omdat we rondtoeren in onze eigen tuktuk, is het vervoer een makkie. We hebben ons hotel, The Fort Printers, op maps.me gepind,  en zijn vertrokken vanuit Colombo. Het eerste stuk is niet veel aan, en is een echte test voor je vaardigheden als chauffeur. Het verkeer is druk, maar zodra je dit achter je laat, en de zee ziet aan je rechterkant, wordt de rit mooi. En daarnaast, is het zo leuk om rond te rijden in je eigen tuktuk. Mensen willen je aanhouden omdat ze denken dat je een taxi bent en beginnen te lachen als ze doorhebben dat er 2 blanken in de tuktuk zitten. Erg leuk. Benieuwd hoe je je eigen tuktuk regelt in Sri Lanka? Lees het hier.

 

Rond Kosgada zitten verschillende plekken waar ze schildpadden opvangen (we hebben er sowieso 7 geteld), waarvan één zelfs een albino schildpad heeft (entreekosten waren 1.000 Rupee). Ondanks dat het initiatief erg goed is, hadden we het idee dat dit wel heel erg op toeristen gericht is, aangezien er 7 zaten op nog geen 3 kilometer.

 

We hebben een bordje rijst gegeten langs de straat voor 900 Rupee voordat we de laatste 45 kilometer naar Galle reden, waar we rond 16.00 uur aankwamen. Je kan het Fort binnenrijden zonder entree te betalen. De totale rit van Colombo naar Galle met de tuktuk heeft ongeveer 5 uur geduurd.


where to eat || the owl and the pussycat

Binnen het Fort, kun je een goedkope burger eten bij The Rocket Burger voor ongeveer 600 Rupee, of juist heel lekker uit eten gaan bij Fort Printers. Een ander erg leuk restaurantje om te eten, waar het eten erg lekker en niet duur is, is Spoons. Ze hebben maar 6 tafeltjes, je betaald ongeveer 700 Rupee voor een gerecht en ze hebben ons echt verrast. Op een goede manier.

 

We hebben ook een avond buiten de deuren van het Fort gegeten, bij Owl and the The Pussycat. En wat een verwennerij was dat! We waren echt een avondje uit. Dit hotel heeft een erg goed restaurant met heerlijke sfeer en nog heerlijker eten. Dit was de eerste keer sinds lange tijd dat we echt uit eten zijn geweest en we hebben ons verwend met zowel een voorgerecht, hoofdgerecht en een toetje. En alles was zalig! Goed besteed geld!


Great Dining at The Owl and the Pussycat Hotel
Great Dining at The Owl and the Pussycat Hotel
Great Dining at The Owl and the Pussycat Hotel


where to sleep || the fort printers

We sliepen in het Dutch Fort, in een oud koloniaal huis. Erg indrukwekkend. De naam van het hotel is The Fort Printers en op een paar kleine aanpassingen na, hebben ze het gebouw intact gelaten. Ze hebben zelfs de originele voordeur sleutel nog welke ongeveer 3 kilo weegt. Een leuk detail.

 

De kamers zijn ruim, de bedden zo comfortabel, er is een klein zwembad waar je heerlijk in kunt afkoelen na een dagje rondstruinen op en binnen de muren van het Fort (het is één van de weinige hotels met een zwembad binnen de muren), het ontbijt is gezond en zalig en de mensen erg vriendelijk. Er is een keuken waar je gedurende de hele dag gratis water, koffie, thee en frisdrank kunt pakken en je kunt hier zelfs zelf koken. Wij hebben veel uurtjes doorgebracht op de binnenplaats aan de grote tafel, genietend van het koele briesje. 

 

Ze verwennen hun gasten hier graag met kleine details zoals zalig ruikende douche cremes, ze komen ’s avonds nog even vragen of alles nog naar wens is in de kamer en als je er niet bent wordt de klamboe goed gehangen en doen ze een lichtje aan zodat je niet in een donkere kamer binnenkomt. 

** Je vindt ze op booking.com

The Fort Printers || Fort Galle
The Fort Printers || Fort Galle
The Fort Printers || Fort Galle


what to do

Het Dutch Fort is zeker een aanrader om een dag te besteden. Je kunt een ronde maken op de muren van het Fort en genieten van de verfrissende bries van de zee. Wij vonden het erg gaaf om hier rond te lopen en kregen toch wel een idee van hoe het hier geweest is in de 18e eeuw. Wanneer je de muren verlaat en je in het stadje zelf begeeft, voelt het bijna mediterraans. Er zijn overal leuke kleine souvenir en kledingwinkeltjes en veel juweliers. Ook hier hangt een heerlijke sfeertje. We hebben lekker rondgewandeld, de vuurtoren en klokkentoren bewonderd, zijn de Nederlandse kerk even in geweest (waar nog altijd diensten gehouden worden op zondagmorgen) en genoten van de zonsondergang.

 

Net iets buiten Galle, bevindt zicht een smalle strook strand waar vele vissers gezamenlijk een enorm visnet binnenhalen rond zonsondergang. Dit gebeurt met veel geschreeuw, gezang en gelach. Dit trekt veel mensen en vogels waarvan de laatste uit zijn op de vangst van de dag. Erg leuk om te zien en te horen en als je wilt ben je van harte welkom om te helpen.


don't miss a thing


come with us to galle


Commentaren: 0