jaffna


 

 

Jaffna voelt onwijs vreedzaam wat  fijn is aangezien het gedurende 26 jaar het strijdtoneel van een oorlog is geweest. Deze oorlog eindigde in 2009 maar de Tamils hebben nog steeds niet het gevoel dezelfde rechten te hebben als de Singalezen, wat destijds de reden voor de oorlog is geweest. Toen de president verklaarde dat Singalees de officiële voertaal werd, was dit het startsein voor de eerste opstootjes wat uiteindelijk resulteerde in de oorlog. 

 

Tegenwoordig ben je hier volledig veilig en het is een prachtig gebied om te bezoeken. Totaal verschillend van wat we tot dusver van Sri Lanka gezien hebben. De omgeving is prachtig en heel wijds, je ziet onwijs veel vogels waaronder flamingo's en je bent vaak omringd door water.Green Bee Eater || Yala National Park
Leopard || Yala National Park
Sri Lankan Elephant || Yala National Park


how did we get there

We hebben Anuradhapura rond 08.00 uur verlaten en waren om 13:00 uur al in Jaffna. De wegen zijn prima en de rit was makkelijk.

 

Tijdens deze rit hadden we het erover dat je in Jaffna kans hebt om flamingo's te spotten wat ons wel heel bijzonder leek aangezien we ze nog nooit in het wild gezien hadden. Al kijkend op de kaart, zagen we dat we Elephant Pass naderden. Zou dit zo heten omdat hier olifanten oversteken? Terwijl we druk om ons heen keken zagen we geen olifanten, maar wel een enorm grote groep flamingo's! We zijn snel uitgestapt en konden best dichtbij komen waardoor de eerste mooie foto's gemaakt konden worden. Maar het mooiste moment was toch wel toen één opsteeg en de rest van de groep volgde. Ze draaiden een rondje en het was prachtig om deze roze met zwarte stipjes in de lucht te zien.


where to eat

We hebben geluncht bij de Green Garden wat bekend staat om haar Jaffna Crab curry en mooie tuin. We hebben de Crab Curry niet zelf geprobeerd, maar zagen onze tafelgenoten martelen en waren blij met onze beslissing. We hebben genoten van ons Indische eten maar werden ondertussen wel lekgeprikt door de muggen. Niet vergeten te smeren dus! En voor de tuin hoef je trouwens niet te gaan.

 

Het restaurant Mango is een must go als je 's avonds in Jaffna gaat eten. Het is een vegetarisch Indisch restaurant en het eten is erg smaakvol. Het is populair onder zowel locals als reizigers, de service is snel en goed en vooral de dosa en lassi's zijn zalig hier!where to sleep || d'villa

We verbleven bij D’Villa wat één van de schoonste guesthouses is die we in Sri Lanka zijn tegengekomen. Het is grappig op wat voor dingen je gaat letten als je lang reist maar je hebt hier geen spiegel nodig, zo schoon zijn de badkamertegels. En de eigenaar, Dilan, is erg vriendelijk en behulpzaam en geeft een uitgebreide uitleg over 'zijn' Jaffna. De kamer is basic maar heeft alles wat je nodig hebt, waaronder een fijne douche. Je wordt bij het ontbijt verwend met Sri Lankaanse lekkernijen zoals Hoppers, Dosa en Springhoppers. 

 

Voor ons was het prettig dat we onze tuktuk achter een hek konden parkeren waar je eventueel ook een auto kwijt kunt. Je kunt scooters en fietsen huren en Dilan kan je ook helpen met het regelen van ander vervoer. Het is een leuk guesthouse om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

** Je vindt ze op booking.com


what to do

Jaffna heeft geen echte highlights als het aankomt op grote tempels, mooie stranden of andere plekken. Hoewel, er is wel één tempel die zeker het bezoeken waard is en dat is de Nallur Kanthaswamy Temple. Ga hier tussen 16.00 uur en 18.00 uur heen en je bent getuige van een speciale ceremonie. Mannen moeten hun shirt uitdoen terwijl vrouwen zich moeten bedekken. De ceremonie is onder begeleiding van luide muziek, veel chantende mensen en er wordt een soort van karretje rondgedragen/gereden binnen in de tempel. Helaas mag je hier binnen geen foto's maken, wat het misschien nog wel meer bijzonder maakt.

 

Naast deze tempel, heeft Jaffna op wat Nederlandse ruïnes na, weinig highlights. Behalve de prachtige natuur. Het is één van die plekken waar je zalig kunt verdwalen en dit niet erg zult vinden. Het is werkelijk prachtig. Je ziet grote groepen flamingo's in het water, veel kleine tempels die niet op de kaarten aangegeven zijn en het is er weelderig en groen. We hebben 2 dagen lekker rondgereden en vonden het hier heerlijk. Het is nog niet erg toeristisch en daardoor een prachtige aanvulling op je Sri Lanka trip.


don't miss a thing


come with us to jaffna


Commentaren: 4
 • #4

  Michiel (zaterdag, 21 juli 2018 18:41)

  Hoi!

  We hebben het even aangepast, denk inderdaad dat je er minimaal 4 uur over doet.

  Groeten Michiel

 • #3

  Sjanne (zondag, 08 juli 2018 13:02)

  Hi!
  Wij gaan in September naar Sri Lanka en willen onze ook een eigen tuk tuk huren. Ik las dat jullie er een uur over deden vanuit Anuradhapura. Maps geeft bijna 4 uur aan, Hebben jullie een mega goede short cut gevonden? :)

 • #2

  Mathilde (vrijdag, 27 april 2018 12:04)

  Vanuit Jaffna en D'Villa een berichtje... met de tuktuk rijden bevalt geweldig goed! Morgen gaan we hier de omgeving bekijken... we zijn benieuwd!
  Oh trouwens van Anuradhapura is het 190km, dus een uurtje is wel erg snel � (Wij deden er 6 uur over incl stoppen/lunch)...

 • #1

  Pipo (woensdag, 14 maart 2018 23:23)

  Hoi, is wel erg snel in 1 uur van Anuradhapura naar Jaffna. Ben een rondreis aan het plannen en dacht eigenlijk dat je er 4 uur over doet.