yala national park


Yala National Park is het drukst bezochte en tweede grootste National Park in Sri Lanka. Yala is benoemd als wildlife sanctuary in 1900 en je vindt hier o.a. de majestueuze luipaarden. Met een luipaard dichtheid die hoger is dan waar dan ook ter wereld, is de kans groot dat je ze hier zult zien.how did we get there

Dit was één van de langste ritten tot dusver, en het was nogal saai onderweg. We reden door drukke steden met veel verkeer en lange stukken ‘snelweg’. Maar ongeveer 20 kilometer voor we het Yala gebied binnen reden, veranderde de omgeving en werd het mooi om te zien. Terwijl we hier rondreden zagen we al wat hertjes, apen en zelfs een enorm mannetjes olifant. En we waren nog niet eens in het National Park! Het is altijd grappig om de verkeersborden te zien waarop je wordt gewaarschuwd voor overstekende olifanten of andere exotische dieren, maar je verwacht dit nooit te zien. Dus pas maar goed op als je hier rondrijdt in je tuktuk.


where to eat & sleep || kirinda lodge by ceilao villas

Kirinda Lodge is the place to be. We vonden het hier fantastisch! Na ons verblijf in de hotels in Colombo en Kabalana by Ceilao Villas, hadden we hoge verwachtingen. En deze werden nog eens overtroffen. De lodge is vlak bij het stadje Kirinda wat ongeveer 12 kilometer buiten de entree van het Yala National Park ligt.

 

Terwijl we het laatste stukje aflegden naar de lodge, kregen we al een relaxed gevoel. De omgeving bestaat uit prachtige natuur. Helaas was het tijdens de dagen dat het regende in Tangalle, hier droog gebleven. En dat terwijl het land zo hard regen nodig had. Wanneer het een paar dagen regent is alles groen en ligt er een groot meer voor de lodge. Nu was het droog en dor.

 

Zodra we de lodge binnenstapten, voelden we ons thuis. Het ziet er gezellig uit en heeft een warme en open sfeer. De kamers zijn gemeubileerd met koloniale meubels en de lodge heeft alles wat je nodig hebt. De kamers zelf zijn simpel, maar hier breng je weinig tijd door want alles speelt zich buiten af. Er is een heerlijk zwembad die we op een gegeven moment moesten delen met een paar dorstige Black Faced Langur Monkeys. De lodge is verder omgeven met palen en prikkeldraad omdat de olifanten anders wel heel dichtbij komen. We hebben een tijd buiten gezeten tijdens de eerste nacht, in de hoop dat we ze zouden zien, maar helaas. Ze kwamen toen wij in dromenland waren en blijkbaar kunnen ze heel stil zijn want we hebben niks gehoord. ’s Avonds is het heerlijk om buiten op de veranda te zitten in een schommelstoel en te genieten van de zonsondergang, de geluiden van de dieren en complete stilte die soms valt. Een heerlijke plek om bij te komen van de drukte.

 

Als je hier verblijft, heb je een privé chefkok tot je beschikking. Hij kookt voor je tegen de kosten van de ingrediënten. Erg kosten efficient, en lekker! Je kunt van een menu kiezen maar ook zelf je persoonlijke wensen kenbaar maken. Hier zijn ze erg flexibel in. Ze hebben zelfs speciaal voor ons de Zuid Sri Lankaanse waterbuffel yoghurt gehaald, waar deze streek om bekend staat. Heerlijk!

** Je vindt ze op booking.com

Kirinda Lodge near Yala National Park
Kirinda Lodge near Yala National Park
Kirinda Lodge near Yala National Park


what to do

Het bezoeken van het Yala National Park is zeker een aanrader! We hebben een volledige dag hier doorgebracht wat inhield dat we om 05.00 uur werden opgepikt en ’s avonds om 18.00 uur weer terug waren. Dit klinkt misschien als een hele lange dag, maar zo voelt het niet.

 

We hebben vooraf wat gezocht op het internet en kwamen uit bij Sugathe’s Yala Jeep Safari. De prijs voor de jeep is 9.000 Rupee voor de hele dag, wat een prima deal is. En het maakt niet uit of je met z’n tweeën of met z’n achten gaat, de prijs blijft gelijk. Wij waren wel erg blij dat we met tweeën waren, want zo konden we ons makkelijk van links naar rechts verplaatsen, om de dieren goed te zien.

 

Nadat we waren opgehaald om 05.00 uur, moesten we onze entreetickets kopen (wat neerkwam op 6.274,61 rupee voor 2 personen inclusief allerlei soorten belasting en servicekosten en de de entree voor lokale volwassene wat waarschijnlijk onze chauffeur was). Het kantoor gaat open om 05.30 uur en hier je zie al snel dat je niet als enige de dag in het National Park zult gaan brengen. Het was druk, en dan waren wij er in het laagseizoen. Toen de tickets eenmaal binnen waren, en we het park binnengereden waren, kon het avontuur beginnen. Tijdens het rondrijden zagen we pauwen, herten, vogels, hagedissen en buffels en zelfs een sloth bear, wat vrij zeldzaam schijnt te zijn. We waren zo’n beetje aan de andere kant van het park aanbeland, toen onze chauffeur een telefoontje kreeg dat er een luipaard gespot was. Hij draaide zich om met de jeep en we wisten dat we ons goed vast moesten houden want hij scheurde met een rotgang over de oneven zandweggetjes. Laat het echte avontuur beginnen! We moesten achter in de rij aansluiten om de luipaard te zien maar onze chauffeur heeft zich er op de tweede rij tussen gemanoeuvreerd en hier geparkeerd waardoor we lang stil konden staan zonder ruimte te hoeven maken voor andere jeeps. Hij lag lekker te chillen in de schaduw van de rotsen en deed niet veel. Hierdoor vertrokken veel jeeps vrij snel en bleven we met een klein groepje over. Het grote voordeel van een volledige dag in het National Park, is dat je alle tijd hebt. We hebben hier 45 minuten gestaan en ons geduld werd beloond. De luipaard stond op, begon zich uit te rekken, gaapte een paar keer nadrukkelijk en verliet de rots. Zodra hij in beweging kwam, kwamen alle jeeps ook in beweging. We zijn hem nog een tijdje gevolgd, konden hem van heel dichtbij voorbij zien lopen, waarna hij in de bosjes verdween. Luipaard, check!

 

We hebben wat meer kleine dieren gezien zoals Black Faced Langur Monkeys, possums, konijnen, wilde varkens en een meer gevuld met krokodillen. We zagen wat herten drinken aan de rand van het water en het voelde even alsof we naar National Geographic aan het kijken waren, in afwachting van een krokodil die een hert zou grijpen. Dit gebeurde niet, dus we zijn maar weer verder gegaan. Bij een ander meer zagen we een enorm mannetjes olifant in het water wat gevuld was met groen en bloemen en hij deed rustig zijn ding. Olifant, check!

 

Voor de middag hadden we alle dieren die we wilden zien, gezien. Alles wat we verder zouden spotten was een bonus. We hebben lekker geluncht bij het strand, een dutje gedaan, een beetje rondgewandeld en om 13.30 uur kon deel 2 van het avontuur begonnen. En de middag begon net zo goed als de ochtend! We hebben een tweede luipaard gezien, die lekker aan het chillen was in de bosjes. Na een tijdje was hij de starende blikken van de toeristen waarschijnlijk zat, en verdween hij. We zagen nog een olifant en in de verte een klein groepje van 4 olifanten. Toen de dag bijna over was, en we op weg waren naar de uitgang, zagen we een jeep in volle snelheid voorbij scheuren. Onze chauffeur bedacht zich geen moment, draaide de jeep om en volgde de andere jeep. Helaas raakten we hem bij het draaien al kwijt, maar onze chauffeur gaf niet op. Na een tijdje zagen we een lange rij jeeps staan, en we wisten dat we of een olifant of een luipaard zouden zien. En het was een luipaard! De derde van de dag. We zag hem lopen en denken dat hij op een gegeven moment een poging to jagen deed. Hij ging plat in het gras liggen, werd even onzichtbaar maar zijn prooi ging er waarschijnlijk vandoor want na een tijdje kwam de luipaard weer tevoorschijn en ging er vandoor. Dit was ook het teken voor ons om het park te verlaten. Een prima einde van de dag!

 

Terug in de lodge, waren we bedekt in een laagje zand en stof en waren we hongerig en moe. We hebben een biertje gedronken, lekker gedoucht en genoten van de heerlijke maaltijd die voor ons bereid was. Om 20.00 uur zijn we onze bedjes ingedoken met een enorme glimlach op ons gezicht.

 

Notitie: check of het park open is. Als je tussen 1 september en 15 oktober wilt gaan, kan het park gesloten zijn door de droge periode. Verwacht bij een bezoek aan het Yala National Park niet dat je hier als enige bent. Je zult vaak omringd zijn door andere jeeps. Echter hebben wij dit niet als storend ervaren, we waren hier daarentegen wel in het laagseizoen dus geen idee hoe het in het hoogseizoen is. We hebben een paar weken later ook het Udawalawe National Park bezocht, maar in onze ogen is Yala (ondanks de hogere kosten) een stuk mooier om te bezoeken.


don't miss a thing


come with us to yala national park


Commentaren: 1
  • #1

    Trijntje (dinsdag, 28 januari 2020 18:07)

    Geweldig dat jullie de luipaarden hebben gespot ! Dit wil ik ook nog een keer graag doen..... Ben al wel in India bij de tijgers geweest. Ook onvergetelijk mooi.